Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

април 3, 2021

Захранване с млечни продукти

Захранването с млечни храни трябва да става постепенно и внимателно. Те са основна хранителна група и са полезни за човешкия организъм, но трябва да се предлагат в ограничени количества и след определена възраст, за да се избегнат алергии и непоносимост. Млечните продукти са храни алергени и трябва да се следи за всякакъв вид реакции след предлагането им за първи път.

Всичко за захранването на бебето ТУК

Захранване с МЕСО ТУК

Захранване с жълтък ТУК

Не забравяйте, че през първата година от живота на детето ви, кърмата и адаптираното мляко са ОСНОВНА ХРАНА и всички други млечни продукти са само допълнение към дневното меню.

Захранване с краве масло и ГХИ

Захранването с краве масло се препоръчва като първи продукт от групата на млечните храни. Препоръчително е това да се случи след 7-8 месечна възраст на бебето и в количество около лешник – един път на ден. Може да го предложите, като го сложите в сутрешната попара или кус-кус (след въведен глутен, ако попарата и кус-кусът са от глутенови култури) или да го прибавите в обедното пюре. Освен обикновеното краве масло, много майки предпочитат първо да въведат или изцяло заместят маслото с ГХИ. ГХИ маслото е пречистено краве масло, което се разтапя по специална технология и съдържа по-малко млечни протеини. Това го прави по-ниско алергичен продукт и освен това има много полезни качества. За това, последните години набира огромна популярност сред майките, които захранват децата си.

 • Кога да захраня бебето с масло и ГХИ? – След 7-8 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам масло? – Количеството масло не трябва да надвишава големината на лешник.
 • Колко често да предлагам масло? – Веднъж на ден, може да не се предлага всеки ден.
 • ГХИ или обикновено масло? – Полезните качества на ГХИ са доказани, обикновеното масло, също доставя на организма полезни вещества. Предлагането на вида масло е по избор на родителя и семейната кухня.
Захранване с масло - Захранване с млечни продукти

. Захранване със сирене

Следващият продукт за захранване от млечната категория е сиренето. Захранването със сирене е препоръчително да се случи след 9 месечна възраст на бебето. Сиренето, без значение дали е краве и козе. трябва да е добре узряло, НИКОГА прясно (може да съдържа опасни микроорганизми). Друг особен момент при предлагането на сирене е то да бъде обезсолено. За целта – отделете в отделен съд малко количество от сиренето и го изкиснете във вода за минимум 24 часа. Организмът на вашето бебе не може да обработи огромното количество сол и ще натовари бъбреците му, за това не трябва да изпускате тази стъпка, преди да му предложите сирене. Като количество, започнете с около 5 грама, докато стигнете до 30 грама или колкото кибритена кутийка на хранене. Може да предложите в пюре, кус-кус, попара, върху филийка или самостоятелно.

 • Кога да захраня бебето със сирене? – След 9 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам сирене? – При захранване със сирене, може да започнете с около 5 грама, като постепенно увеличавате до 30 грама или колкото кибритена кутийка.
 • Какво сирене трябва да предлагам на бебето? – Сиренето трябва да е добре узряло, НИКОГА прясно, и да е обезсолено (чрез киснене).
 • Кои сирена да избягвам при захранване? – Бри, Фета, Камембер, Рокфор, Блу. Това са меки сирена, които могат да са заразени с опасни бактерии и е хубаво да се избягват дори и след 18 месечна възраст на детето.
 • Най-безопасните видове сирена са бяло саламурено (след 9 месец) След 12-18 месеца – Рикота, крема сирене, обработвани сирена и твърди сирена като чедър и пармезан. 
Захранване със сирене - Захранване с млечни продукти

Захранване с извара

Захранването с извара е препоръчително да стане след 9-10 месец на бебето. Предлагането става постепенно, като не бива да се надхвърля 40 грама на хранене. Може да се комбинира в различни ястия, десерти или подобно на сиренето – за сандвичи и самостоятелно.

 • Кога да захраня бебето с извара? – След 9-10 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам извара? – При захранване с извара, може да започнете с около 5 грама, като постепенно увеличавате до 40 грама на хранене.
Захранване с извара - Захранване с млечни продукти

Захранване с кисело мляко

Захранването с кисело мляко трябва да се отложи до след 10 месечна възраст на детето. То е алерген и въпреки, че е една от най-честите храни, които се предлагат на бебета – не е съвсем безобидно. За това е най-добре да се предложи след десетия месец на бебето, а НЕ като по-ранна алтернатива на адаптираното мляко и кърмата. Много е важно поне до първата година на детето, киселото мляко да е пълномаслено – да бъде с висок процент на масленост, като се препоръчва той да е над 3%. Захранването с кисело мляко се започва с 1-2 лъжички, като се стигне до цяла порция или според желанието на детето. Киселото мляко е много подходящо за сутрешна или следобедна закуска, комбинирано с плод, зърнени култури или бисквити. Айрянът, също е много харесван от децата, като допълнение на обяд или вечеря.

 • Кога да захраня бебето с кисело мляко? – След 10 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам кисело мляко? – При захранване с кисело мляко, може да започнете с 1-2 лъжички, като постепенно увеличавате до 200 гр на проция.
 • Какво кисело мляко да предложа? – Важно е то да бъде пълномаслено поне до първата годинка на детето – над 3% масленост.
 • Мога ли да заменя кърмата или адаптираното мляко с кисело мляко? – До първата година на бебето, млякото под формата на адаптирано мляко за кърмачета или майчината кърма е от съществено и основно значение за вашето дете. НЕ е препоръчително да бъдат замествани от кисело мляко през първата година на детето, киселото мляко НЕ съдържа достатъчно полезни свойства, както АМ и кърмата.
Захранване с кисело мляко - Захранване с млечни продукти

Захранване с прясно мляко

Прясното мляко е най-трудно усвоимият от организма млечен продукт, който е възможно да предизвика неразположения и при зрял човек. Освен това е и от основните алергени. Поради тези причини се препоръчва въвеждането му да стане след като детето е навършило 18 месеца (година и половина). Може да преложите прясно мляко за първи път, след като то е добре обработено и е част от някое ястие .(за да намалите потенциални реакции) Кремче, мляко с ориз, крем супа или др. След като минат няколко дена от предлагането в тази форма, може да предложите и самостоятелно, като отново следите за реакции няколко дни. Ако купувате домашно мляко – внимателно проверявайте източника и задължително преварявайте млякото!

 • Кога да захраня детето с прясно мляко? – След 18 месечна възраст на детето.
 • В какво количество да предлагам прясно мляко? – При захранване с прясно мляко, може да започнете с малко количество комбинирано в ястия. Не трябва да надвишава 250мл.
Захранване с прясно мляко - Захранване с млечни продукти

Захранване с кашкавал

Кашкавалът е много често използван продукт във всякакви ястия и децата обикновено много го харесват. За съжаление, той не може да се обезсоли, както саламуреното сирене и за това е хубаво да бъде въведен в менюто на детето след 18 месечна възраст.

 • Кога да захраня детето с кашкавал? – След 18 месечна възраст на детето.
 • В какво количество да предлагам кашкавал? – 10-20гр.
Захранване с кашкавал - Захранване с млечни продукти
Коментари

Подобни публикации

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...