Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

април 3, 2021

Захранване с млечни продукти

Захранването с млечни храни трябва да става постепенно и внимателно. Те са основна хранителна група и са полезни за човешкия организъм, но трябва да се предлагат в ограничени количества и след определена възраст, за да се избегнат алергии и непоносимост. Млечните продукти са храни алергени и трябва да се следи за всякакъв вид реакции след предлагането им за първи път.

Всичко за захранването на бебето ТУК

Захранване с МЕСО ТУК

Захранване с жълтък ТУК

Не забравяйте, че през първата година от живота на детето ви, кърмата и адаптираното мляко са ОСНОВНА ХРАНА и всички други млечни продукти са само допълнение към дневното меню.

Захранване с краве масло и ГХИ

Захранването с краве масло се препоръчва като първи продукт от групата на млечните храни. Препоръчително е това да се случи след 7-8 месечна възраст на бебето и в количество около лешник – един път на ден. Може да го предложите, като го сложите в сутрешната попара или кус-кус (след въведен глутен, ако попарата и кус-кусът са от глутенови култури) или да го прибавите в обедното пюре. Освен обикновеното краве масло, много майки предпочитат първо да въведат или изцяло заместят маслото с ГХИ. ГХИ маслото е пречистено краве масло, което се разтапя по специална технология и съдържа по-малко млечни протеини. Това го прави по-ниско алергичен продукт и освен това има много полезни качества. За това, последните години набира огромна популярност сред майките, които захранват децата си.

 • Кога да захраня бебето с масло и ГХИ? – След 7-8 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам масло? – Количеството масло не трябва да надвишава големината на лешник.
 • Колко често да предлагам масло? – Веднъж на ден, може да не се предлага всеки ден.
 • ГХИ или обикновено масло? – Полезните качества на ГХИ са доказани, обикновеното масло, също доставя на организма полезни вещества. Предлагането на вида масло е по избор на родителя и семейната кухня.
Захранване с масло - Захранване с млечни продукти

. Захранване със сирене

Следващият продукт за захранване от млечната категория е сиренето. Захранването със сирене е препоръчително да се случи след 9 месечна възраст на бебето. Сиренето, без значение дали е краве и козе. трябва да е добре узряло, НИКОГА прясно (може да съдържа опасни микроорганизми). Друг особен момент при предлагането на сирене е то да бъде обезсолено. За целта – отделете в отделен съд малко количество от сиренето и го изкиснете във вода за минимум 24 часа. Организмът на вашето бебе не може да обработи огромното количество сол и ще натовари бъбреците му, за това не трябва да изпускате тази стъпка, преди да му предложите сирене. Като количество, започнете с около 5 грама, докато стигнете до 30 грама или колкото кибритена кутийка на хранене. Може да предложите в пюре, кус-кус, попара, върху филийка или самостоятелно.

 • Кога да захраня бебето със сирене? – След 9 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам сирене? – При захранване със сирене, може да започнете с около 5 грама, като постепенно увеличавате до 30 грама или колкото кибритена кутийка.
 • Какво сирене трябва да предлагам на бебето? – Сиренето трябва да е добре узряло, НИКОГА прясно, и да е обезсолено (чрез киснене).
 • Кои сирена да избягвам при захранване? – Бри, Фета, Камембер, Рокфор, Блу. Това са меки сирена, които могат да са заразени с опасни бактерии и е хубаво да се избягват дори и след 18 месечна възраст на детето.
 • Най-безопасните видове сирена са бяло саламурено (след 9 месец) След 12-18 месеца – Рикота, крема сирене, обработвани сирена и твърди сирена като чедър и пармезан. 
Захранване със сирене - Захранване с млечни продукти

Захранване с извара

Захранването с извара е препоръчително да стане след 9-10 месец на бебето. Предлагането става постепенно, като не бива да се надхвърля 40 грама на хранене. Може да се комбинира в различни ястия, десерти или подобно на сиренето – за сандвичи и самостоятелно.

 • Кога да захраня бебето с извара? – След 9-10 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам извара? – При захранване с извара, може да започнете с около 5 грама, като постепенно увеличавате до 40 грама на хранене.
Захранване с извара - Захранване с млечни продукти

Захранване с кисело мляко

Захранването с кисело мляко трябва да се отложи до след 10 месечна възраст на детето. То е алерген и въпреки, че е една от най-честите храни, които се предлагат на бебета – не е съвсем безобидно. За това е най-добре да се предложи след десетия месец на бебето, а НЕ като по-ранна алтернатива на адаптираното мляко и кърмата. Много е важно поне до първата година на детето, киселото мляко да е пълномаслено – да бъде с висок процент на масленост, като се препоръчва той да е над 3%. Захранването с кисело мляко се започва с 1-2 лъжички, като се стигне до цяла порция или според желанието на детето. Киселото мляко е много подходящо за сутрешна или следобедна закуска, комбинирано с плод, зърнени култури или бисквити. Айрянът, също е много харесван от децата, като допълнение на обяд или вечеря.

 • Кога да захраня бебето с кисело мляко? – След 10 месечна възраст на бебето.
 • В какво количество да предлагам кисело мляко? – При захранване с кисело мляко, може да започнете с 1-2 лъжички, като постепенно увеличавате до 200 гр на проция.
 • Какво кисело мляко да предложа? – Важно е то да бъде пълномаслено поне до първата годинка на детето – над 3% масленост.
 • Мога ли да заменя кърмата или адаптираното мляко с кисело мляко? – До първата година на бебето, млякото под формата на адаптирано мляко за кърмачета или майчината кърма е от съществено и основно значение за вашето дете. НЕ е препоръчително да бъдат замествани от кисело мляко през първата година на детето, киселото мляко НЕ съдържа достатъчно полезни свойства, както АМ и кърмата.
Захранване с кисело мляко - Захранване с млечни продукти

Захранване с прясно мляко

Прясното мляко е най-трудно усвоимият от организма млечен продукт, който е възможно да предизвика неразположения и при зрял човек. Освен това е и от основните алергени. Поради тези причини се препоръчва въвеждането му да стане след като детето е навършило 18 месеца (година и половина). Може да преложите прясно мляко за първи път, след като то е добре обработено и е част от някое ястие .(за да намалите потенциални реакции) Кремче, мляко с ориз, крем супа или др. След като минат няколко дена от предлагането в тази форма, може да предложите и самостоятелно, като отново следите за реакции няколко дни. Ако купувате домашно мляко – внимателно проверявайте източника и задължително преварявайте млякото!

 • Кога да захраня детето с прясно мляко? – След 18 месечна възраст на детето.
 • В какво количество да предлагам прясно мляко? – При захранване с прясно мляко, може да започнете с малко количество комбинирано в ястия. Не трябва да надвишава 250мл.
Захранване с прясно мляко - Захранване с млечни продукти

Захранване с кашкавал

Кашкавалът е много често използван продукт във всякакви ястия и децата обикновено много го харесват. За съжаление, той не може да се обезсоли, както саламуреното сирене и за това е хубаво да бъде въведен в менюто на детето след 18 месечна възраст.

 • Кога да захраня детето с кашкавал? – След 18 месечна възраст на детето.
 • В какво количество да предлагам кашкавал? – 10-20гр.
Захранване с кашкавал - Захранване с млечни продукти
Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...