Въвеждане на жълтък в менюто на бебето

март 22, 2020

Жълтъкът е една от най-полезните храни, които може да предложите на вашето бебе. Той е много по-различна храна от това, което до момента сте му предлагали и за целта трябва да се въвежда по по-специфичен начин. В тази статия сме ви подготвили Схема на захранване с жълтък, по която може да се ориентирате как да въведете жълтъка в менюто на бебето ви.

Всичко за захранването на бебето ТУК

Захранване с МЕСО ТУК

Захранване с млечни продукти ТУК

Схема на захранване с жълтък (Въвеждане на жълтък)

Захранване с жълтък, Въвеждане на жълтък на бебе, схема на захранване

Схема на захранване с жълтък

Гризалче

Захранването с жълтък е препоръчително да стане в периода от 6тия до 12тия месец на бебето. Представената схема е примерна и винаги може да бъде променена според вашите разбирания и предпочитания.

 • 1ва и 2ра седмица от захранването с жълтък
  количество: 1/4 жълтък (1/2 с.л.)
  консистенция: намачкан/пасиран
  честота на прием: 2-3 пъти в седмицата
 • 3та и 4та седмица от захранването с жълтък
  количество: 1/3 жълтък (1 с.л.)
  консистенция: намачкан/пасиран
  честота на прием: 3 пъти в седмицата
 • 5та седмица от захранването до първата годинка на бебето
  количество: 1/2 жълтък (1 и 1/2 с.л.)
  консистенция: намачкан/пасиран или цял
  честота на прием: 3 пъти в седмицата
 • след първата годинка на бебето
  количество: цял жълтък
  честота на прием: до 5 яйца седмично

Схемата за захранване с жълтък описва първите няколкото седмици от захранването му. Препоръчително е жълтъкът да се предлага през ден, като се редува с ден с месо. След първата годинка на бебето, може да се предлага цяло яйце, като се въвежда и белтъкът. Яйцата се варят най-малко 12 минути, за да сте сигурни, че са се сварили добре.

Кога бебетата могат да ядът жълтък?

След шестия месец можете да започнете да въвеждате твърда храна, включително и жълтък. Всъщност най-новите изследвания сочат, че ранното въвеждане е ключът към предотвратяване на хранителни алергии.

Много мами предлагат първо яйчния жълтък по три причини:

 1. Яйчните жълтъци са наситени с много полезни хранителни вещества.
 2. Алергията към белтъка е по-често срещана, отколкото към жълтъка.
 3. Жълтъкът доставя желазо в организма на бебето. Навременното му въвеждане предотвратява ниския хемоглобин.

Яйчните жълтъци са заредени с холин – съединение, което насърчава здравата функция на мозъка и черния дроб. Холинът също така насърчава здравословния синтез на ДНК.
Яйчните жълтъци осигуряват и други необходими витамини и минерали, включително витамин Е, калций, желязо и селен.

Какви са рисковете при вевеждането на яйца (жълтък) в менюто на бебето?

Смята се, че възможните алергични реакции, които могат да бъдат по-тежки, се предизвикват от протеини, открити в яйчния белтък. Макар и рядко, яйченият жълтък също може да предизвика алергия. Проучванията показват, че алергията към яйца се израства до 16-годишна възраст.

Винаги следете за някакви признаци на алергия, когато въвеждате яйчен жълтък и белтък в менюто на бебето. Ако някой от вашето семейство е има алергия към яйца, консултирайте се с педиатър, преди да захраните с яйце. Освен това, ако вашето бебе има екзема, проявете повишено внимание, докато въвеждате жълтък и белтък, тъй като има връзка между това състояние на кожата и хранителните алергии.

Какви са признаците на алергия към яйчния жълтък или белтък?

Симптомите на хранителна алергия или непоносимост към яйчния жълтък и белтък могат да варират от леки алергични реакции до анафилаксия. Общите симптоми, които трябва да проверите в случай на алергия към яйца, са:

 • Повръщане
 • Стомашни болки
 • Стомашно разстройство / Диария
 • Стегнатост в гърлото, дрезгав глас и кашлица
 • Копривна треска

По-тежката алергия може да покаже следните симптоми и да наложи спешна медицинска намеса.

 • Задух, затруднено дишане
 • Слаб пулс
 • Бледо или синьо оцветяване на кожата
 • Подуване, може да засегне езика и / или устните
 • Виене на свят, обърканост

Степента на тежест на алергията зависи от имунната система на бебето. Тежката форма на алергична реакция, като анафилаксия, рядко се наблюдава при бебета. За да се избегнат подобни симптоми е препоръчително постепенно и внимателно захранване с всеки един нов продукт.

Какви са ползите от консумацията на яйца?

Яйцето съдържа протеини, мазнини и други хранителни вещества като желязо, цинк, мед, селен, калций, мастни киселини, витамини D, В12, Е, холин и фолати. Яйцата имат втория най-качествен протеин, който се намира във всяка храна, като първият е човешкото мляко, което съдържа протеинът лакталбумин.

Ето как яйчният жълтък и белтък могат да са от полза за вашето бебе:

 • Яйцата съдържат висококачествени протеини, които подпомагат растежа и развитието на бебетата.
 • Минерали като цинк, желязо, калций, магнезий и селен, намиращи се в яйцата повишават имунитета и поддържат много функции на тялото.
 • Холестеролът и холинът, присъстващи в яйчния жълтък, допринасят за развитието на мозъка и производството на хормони.
 • Мастноразтворимите витамини в яйцата, като витамини D, A, E и K, помагат за развитието на силната и здрава костна структура, метаболизма и производството на червени кръвни телца.
 • Яйчните жълтъци са богати на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които поддържат функционирането на очите и зрението като цяло.

Как да въведете жълтъка в хранителния режим на бебето?

Въвеждайте само един вид храна наведнъж. Затова следвайте правилото за чакане от три до пет дни, след като въведете продукта. Ако забележите алергична реакция или чувствителност през тези дни, свържете се с педиатъра на вашето бебе или с алерголог.

Сварете добре яйцето и извадете жълтъка. Към него добавете кърма или адаптирано мляко за кърмачета. Сервирайте го на бебето си като го добавите в зеленчуковото пюре на обяд или самостоятелно. След като захраните бебето с жълтък, може да опитате различни начини на предлагане, като:

 • Друг начин да предложите жълтък е омлетът от яйчен жълтък. За да приготвите, отделете жълтъка от сурово яйце, разбийте го добре. Междувременно загрейте тиган с малко мазнина. Разстелете разбития жълтък върху тигана и гответе от двете страни до златисто кафяво.
 • Със същата рецепта можете да направите и бъркани яйца.
  След като бебето ви свикне с консумацията на яйчен жълтък, можете да опитате да го комбинирате с други пюрирани плодове и зеленчуци. Това може да ви помогне да приготвите разкошни яйчни супи със зеленчуци.
 • Можете също да опитате да добавите яйчен жълтък към зърнени храни и други хранителни продукти, за да направите рецепти като палачинка с жълтък и овес или яйчен ориз (пюре) и т.н.
 • Можете да се консултирате с вашия педиатър и да опитате повече рецепти с жълтък, като домашни бисквити, сладкиши и други печени продукти. Също така можете да опитате да сервирате храни за пръсти като сандвичи с жълтък и сирене.

Забележка: Не хранете кърмачетата със сурови или частично сварени яйца или хранителни продукти, които ги съдържат, като домашен сладолед или майонеза. Яйцата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат добре сготвени.

Как да изберем най-добрите яйца?

Препоръчително е да предложите на бебето по възможност домашни яйца. Но, ако не сте сигурни в източника и как са отглеждани кокошките, може би е по-добре да се доверите на яйца, които са преминали някакъв вид контрол и проверка. На пазара има и много алтернативи, които предлагат БИО яйца, които също са добър вариант.

Съвет: Колкото по-добро е яйцето, толкова по-гладка и по-твърда е черупката му.

Не трябва да се притеснявате от това да запознаете детето си с основните алергени – най-новите изследвания доказват, че ранното въвеждане е най-сигурният начин за предотвратяване на хранителни алергии. Все пак въвеждането на всеки продукт е постепенно, с цел да се избегне сериозна алергична реакция и да се вземат навременни мерки.

Преди да въведете жълтък, консултирайте се с вашия педиатър и следвайте препоръките му!

Рецепта: Палачинки – вкусна бебешка закуска

Представяме ви страхотна рецепта за бебешки палачинки, с която може да въведете жълтък в менюто на вашето бебе от MamaLesson.

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...