Захранване с месо – въвеждане в менюто на бебето

март 15, 2021

Кога да захраним бебето с месо?

За повечето бебета, кърмата или адаптираното мляко ще осигурят всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които се нуждаят през първите 6 месеца от живота си. Ако кърмите изключително, Вашият лекар може да предложи добавки за желязо и витамин Д.

След като бебето навърши 6 месечна възраст, можете да започнете да предлагате на вашето бебе твърда храна. Традиционно родителите предлагат на бебетата си зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо.

Около 6 месечна възраст желязото, с което се е родило вашето бебе, започва да се изчерпва. Желязото е необходимо за образуването на хемоглобин и транспорта на кислород. За това, е важно детето да консумира храни или добавки с желязо. Повечето педиатри съветват да захраните вашето бебе с месо около 6 месечна възраст (или с жълтък, който също е източник на желязо) за да не бъдат понижени стойностите на хемоглобин при детето.

Всичко за захранването на бебето ТУК.

Захранване с млечни продукти ТУК.

Все пак, преди да въведете нова храна ВИНАГИ се консултирайте с вашия педиатър, той най-точно и правилно може да ви посъветва, кога ще е най-удачния период за въвеждане на месо в менюто на бебето.

Можете да поддържате тези нива на желязо високи, като захраните бебето си с храни, богати на желязо. Желязото придобито от животински продукти е по-лесно усвоимо от организма, за това е препоръчително източниците му да са от:  червено месо, морски дарове и птиче месо, също така и яйчен жълтък. Други храни, богати на желязо са:  обогатени с желязо зърнени храни за бебета, тофу, боб, леща и зелени листни зеленчуци.

Повече за захранването с жълтък, може да прочетете ТУК.

Колко месо трябва да яде бебето дневно?

При захранване с месо, първите дни при консумация се дава по лъжичка-две. След това, се увеличава постепенно до достигане на дневните препоръчителни дози:

 • 6-8 месец – 20 грама месо – през ден / редува се с жълтък
 • 8-12 месец – 40 грама месо – през ден / редува се с жълтък
 • 12-18 месец – 45 грама месо – 4/5 пъти седмично
 • 18-36 месец – 55 грама месо – 4/5 пъти седмично

Схема за захранване / веждане на месо в менюто на бебето

Захранване с месо, Въвеждане на месо в менюто на бебето - схема

С какво месо да захраним бебето?

Повечета меса са подходящи за захранване, но някои от тях са по-лесно усвоими от малкото стомахче на бебето ви и се препоръчват като първи меса. Това са: Заешко, пилешко и пуешко месо (бели меса). След това могат да се въведат месата: агнешно и телешко. По-късно се препоръчва въвеждането на свинското месо в менюто на бебето.

Добре е да се знае:

 • Не пържете месото за бебета.
 • Не подгрявайте месото повече от веднъж.
 • Не предлагайте колбаси и полуфабрикати поне до 3 годишна възраст – съдържат много сол, подправки, стабилизатори и още много не-толкова полезни субстанции за детето ви.

Как да предложите месо при захранване на вашето бебе?

Кой е най-добрият начин да въведете месо на вашето бебе? В следващите редове ще ви представим няколко варианта, които може да използвате при захранването с месо.

При захранването с месо важи същото правило, както при другите компоненти – да се въвежда няколко дни (или пъти) и след това да се вевежда нова храна. Ако сте захранили с жълтък, трябва да редувате ден с месо/ден с жълтък. Препоръчително е първоначално да предлагате месо през ден. След като детето навърши 1 годинка е хубаво да предлагате месо около 4-5 пъти седмично, като през останалите дни да предложите риба и да оставите един ден – без месо. (През него може да наблегнете на млечни и бобови храни, както и да предложите жълтък/яйце)

Захранване с месо от бебешко пюре

Без съмнение: Това е най-лесният вариант. Има марки на пазара, които предлагат местни заготовки, които могат да се дават самостоятелно или в комбинация със зеленчукови пюрета. Има и комбинирани пюрета със зеленчуци и месо. Важно е когато предлагате комбинирани пюрета – всички други съставки, освен месото, да са вече въведени. Така ако се получи алергична реакция, ще знаете от кой продукт се е предизвикала.

Захранване с месо от домашна храна

Важно е месото да бъде прясно, максимално чисто и добре сготвено! Никoга не предлагайте месо, което е застояло или не е сготвено напълно! Първоначално добър вариант е месото да бъде сварено и след това да бъде пасирано с част от бульона. НЕ забравяйте да миете всички съдове, ръцете си и всичко, което докоснете, докато разботите с прясно месо!

Съвет: За съхранението на местни пюрета/заготовки, много майки използват многократни формички за лед. Повечето формички побират в едно кубче около 20гр. месо. Така успяват да съхранят правилно и за по-дълго време приготвеното месо (или купената заготовка) и могат лесно да дозират месото след това. Важно е месото да бъде сложено във форма за лед веднага след като е сготвено и изстинало или след като е отворено бурканчето на заготовката. Месото НЕ се замразява повторно и се консумира веднага след размразяване. Замразените формички можете да разтопите на водна баня, да ги пуснете при готвенето на зеленчуци, които след това ще пасирате или по начин, който ще ви бъде удобен.

Идеи за ястия, с които можете да захраните бебето с месо:

 • Тънки ивици месо, което да удобно за хващане
 • Домашни кюфтенца на фурна
 • Парченца в супичка или крем супа
 • Пасирано месо върху филийка – като пастет

Не забравяйте, че е важно да наблюдавате внимателно, когато бебето ви яде и да избягвате храни с форма, размер или текстура, които могат да причинят задавяне. Обсъдете всички въпроси или притеснения, които имате, с вашия педиатър.

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...