Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и трета гестационна седмица

Тридесет и трета гестационна седмица

    (33г.с.) 

Все по-често се изморявате от елементарни действия, а изпускането на телефона или ключовете ви на земята ви изглежда като кошмар, защото много трудно се навеждате. Опитайте се да подсигурите основните неща за вас и бебето до края на осмия месец и да оставите деветия за почивка и релаксация, защото много трудно ще ви е да се справите с всичко тогава. Ако не желаете вие да се занимавате с покупките, подгответе списъка с всичко необходимо и го връчете на бъдещия татко, за да му служи като ориентир, ако се наложи извънредно да се пазарува.

През тази седмица, бебето ви е с размерите на целина. Вашето бебе e с размери около 43.6 см и тежи около 1.9 кг. 

От бременността ви са минали осем месеца и две седмици.

Симптоми

Дискомфортът ви преследва и през тази седмица от бременността, като на моменти се засилва със скоростта на светлината и вече се чудите дали някога ще се почувствате като нормален човек. Остават ви още 7 седмици, така че стиснете зъби.

  • Топли вълни. Вие сте едно горещо мамче и имате чувството, че около вас всички са луди, защото се разхождате по къс ръкав, докато околните са с кожуси.
  • Главоболие. Колебанията в хормоните могат да причинят главоболие. То може да е в резултат и на стрес или дехидратация, така че се опитайте да бъдете по-спокойна и да консумирате достатъчно количество вода. 
  • Спазми. Вашето тяло се приспособява към растящия в него организъм. Мускулите и връзките се разтягат за да освободят достатъчно място за малкото човече, което може да предизвика болка.
  • Задух. Бебето пристиска всички ваши органи и на моменти ви е трудно да си поемете въздух. Опитайте се да не се преуморявате и да излизате на по-често на въздух. 
  • Разсеяност. Това е явление, известно още като „бебешки мозък“. Възможно е през периода да сте по-разсеяна, често да забравяте и да се чувствате странно на моменти. Това е напълно нормално, не само заради множеството от физически неразположния, ами заради стреса и напрежението с наближаването на термина.

Ултразвук

Ако имате ултразвуков преглед през тридесет и третата седмица от бременността, ще видите, че бебето държи очите си отворени, докато е будно. Бебето също започва да координира дишането, сукането и преглъщането – важни умения за живота „отвън“. Костите на вашия плод от се втвърдяват. И бебето преминава през (още) основни развития на мозъка – това е едно умно бебе!

Някои бременни жени се подлагат на ултразвук, който е част от BPP тест и  се прави в третия триместър за високорискови пациенти или след 40тата седмица за жени, които все още не са родили. Ултразвукът измерва движението, дишането, мускулния тонус и количеството на околоплодната течност на вашия плод. Другата част на BPP – тестът- ще измерва как се променя сърдечната честота на бебето, когато се движи и дали мате контракции.

Мислете за това като допълнителен поглед, за да потвърдите, че всичко е наред с вашето 33-седмично бебе. 

Бележки

  • Подгответе се за посрещането на бебето у дома.
  • Подгответе списъка за пазар или довършете основните покупки.
  • Прочетете за първите грижи след раждането на детето.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора