Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и шеста гестационна седмица

Тридесет и шеста гестационна седмица

    (36г.с.) 

Вече сте в деветия месец от бременността. Времето лети! Тъй като от сега нататък бебето може да се появи по всяко едно време, опитайте се да приключите всички задачи, които сте си приготвили през тридесет и шестата седмица от бременността. Изпипайте плана си за пристигането в болницата, маршрут, багаж и всичко, което сте предвидили за престоя си в болницата. Актуализирайте своя шеф и колегите си за състоянието на всички ваши работни проекти, за да могат да оптимизират работния процес ако ви се наложи внезапно да отсъствате. Седмица 36 от бременността също е подходящо време да се насладите на среща с партньора си. Предполагаме, че няма да се занимавате с танци, но какво ще кажете за хубава вечеря?

През тази седмица, бебето ви е с размерите на папая. Вашето бебе e с размери около 47.5 см и тежи около 2.6 кг. 

От бременността ви са минали девет месеца.

Симптоми

Когато ви остават само четири седмици до термина, почти всичките ви симптоми имат общо с факта, че бебето е почти се е появило на белия свят. Вашите симптоми през 36 седмица от бременността могат да включват:

  • По-леко дишане. Когато бебето се спусне в таза ви, белите дробове ще имат повече пространство и вие ще можете да дишате по-дълбоко.
  • Дискомфорт в таза. Чувствате го по същата причина, поради която можете да дишате отново! Бебето е ниско долу, оказва натиск върху таза ви. Въпреки това, внимавайте за признаци на раждане, включително редовни, постоянни контракции.
  • Проблеми със съня. Случва ви се да се събудите през нощта и да започнете да пререждате гардероба? Знаем как е! Опитайте се да намерите начин да се отпуснете, въпреки всички неудобства и вълнения.
  • Киселини в стомаха. Вашето растящо бебе притиска храносмилателната ви система, като не и позволява да работи както преди бременността. Антиацидите могат да помогнат (стига лекуващият ви лекар да ги е разрешил). Предотвратете киселини колкото можете, като избягвате цитрусови, пикантни, оцетни и мазни храни.
  • Подути глезени и стъпала. Лекото подуване е напълно нормално в периода на тридесет и шестата седмица от бременността. Но силното или внезапното подуване може да е знак за сериозен проблем, затова уведомете Вашия лекар възможно най-скоро.
  • Промени във вагиналния секрет. През седмица 36 от бременността, вагиналното течение може да се увеличи заради наближаващото раждане. Но внимавайте за воднисти секрети (които могат да бъдат околоплодни води – обадете се на Вашия лекар!), Кръв (признак на преждевременни раждания) или слуз или кръвоизливен секрет, който може да бъде тапата. Падането на тапата е знак, че раждането е много близо. Колко близо обаче не можем да кажем!
  • Бракстън Хикс контракции. Вероятно все още усещате стягане в корема и то може да стане по-интензивно. Имайте предвид, че при 36 седмици бременност, спазмите, които са поне толкова болезнени, колкото менструалните спазми, не се дължат на Бракстън Хикс контракции. Ако изпитвате по-силни болки, незабавно кажете на Вашия лекар.

Тъй като симптомте на раждане през 36-та седмица могат да се окажат трудни за разграничаване от редовните неразположения на бременността, ще трябва да уведомите лекаря си, ако нещо изглежда нестандартно. Заслужава си да се обадите – и да, дори пътуването до болницата, за да разберете, че е фалшив сигнал, е напълно нормално. Това което може да се случи, е да ви изпратят у дома да се отпуснете и да чакате, ако не е настъпил все още моментът за раждане.

Ултразвук

През 36 седмица от бременността черният дроб и бъбреците на бебето са в работен процес. Циркулацията и имунната система са добре развити. Сега бебето е все по-близо до това да диша самостоятелно. Плюс това кожата на вашия плод на 36 седмици става гладка и мека, а венците му – твърди.

На прегледа през 36 седмица, вашият АГ може да провери позицията на бебето. В този момент бебето вече трябва да е в положение с главата надолу.  Не се паникьосвайте, ако бебето ви през 36 седмици не е застанало в конкретната позиция. Има вероятност бебето да се обърне естествено.

Отново ще ви бъдат назначени стандартните изследвания, които ви бяха направени в началото на бременността. Има някои състояния, които изключват нормалното раждане и за това лекарите трябва да са наясно със здравосолвното ви състояние. Ако имате проблем с очите е хубаво да посетите офтамолог, който да провери очното ви налягане, за да се избегнат рискове при нормалното раждане.

Бележки

  • Запазете следващия си час за преглед за 37-ма седмица.
  • Приключете с подготовката за посрещането на бебето.
  • Изберете педиатър, ако се още не сте.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора