Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и седма гестационна седмица

Тридесет и седма гестационна седмица

    (37г.с.) 

 Време е за едно хубаво… почистване? Около 37-ма седмица от бременността много майки се захващат с това да изчистят всяко едно сантиметърче от дома си. Това е явлението, което хората с удоволствие наричат „гнездене“. Може да е инстинктивно – вашето тяло усеща, че бебето ще бъде тук съвсем скоро. В крайна сметка сте бременна в 37-ма седмица, което се счита за „ранен срок“, което означава, че бебето е почти готово. Гнезденето също може да бъде начинът на мозъка ви да се опитва да се уверите, че сте подготвени колкото е възможно. Наличието на среда, подходяща за бебета, определено ви дава спокойствие в това цяло ново родителско нещо. Поне това е едно нещо, което можете да контролирате!

През тази седмица, бебето ви е с размерите на салата джентилина. Вашето бебе e с размери около 48.5 см и тежи около 2.85 кг.

От бременността ви са минали осем месеца и една седмица. Остават ви само три седмици до термина.

Симптоми

През 37-ма седмица от бременността симптомите могат да бъдат объркани с признаци на раждане. Ето какво може да почувствате по време на тази седмица:

  • Киселини в стомаха. Бебето продължава да оказва натиск върху храносмилателната ви система.
  • Зацапване. Малко зацапване е нормално за 37-ма седмица от бременността – не забравяйте, че шийката ви е изключително чувствителна, докато сте бременна, така че сексът може да я раздразни и да я накара да кърви. Но се обадете на вашия лекар, ако това е повече от няколко капки кръв. Вагиналното кървене може да е сигнал за проблем с плацентата (като разрушаване на плацентата) и е важно да се потърси лечение веднага.
  • Стрии. За съжаление, нови стрии могат да се появят на вашето бременно коремче през 37-мата седмица и всяка седмица оттук нататък. Дръжте маслото за тяло под ръка и се мажете, когато можете. Освен това, продължавайте да пиете много вода, въпреки че се отправяте към банята на всеки две минути.
  • Проблеми със съня. Нормално е да сте будни през нощта в късна бременност. Някои стратегии за получаване на повече сън: Леки упражнения през деня, пийте много вода – освен преди лягане – и ограничете приема на кофеин.
  • Контракции. През 37-ма седмица трябва да се очакват спазми или контракции. В крайна сметка скоро ще имате дете – тялото ви се разраства! Може да откриете, че контракциите ви отшумяват, ако седнете или легнете. Това означава, че са Бракстън Хикс, а не истински контракции. Уверете се, че сте хидратирани, тъй като дехидратацията може да предизвика преждевременно раждане.
  • Гадене. Разстроеният стомах е доста типичен почти по всяко време по време на бременността. Но сега, когато сте толкова близо до датата на раждане, това може да е знак, че скоро ще има изненади. Ако гаденето ви е тежко – кажете на Вашия АГ, така че те да изключат заболяване или усложнение на бременността, като прееклампсия.

Бременна ли сте в 37-ма седмици с близнаци? Около 57 процента от близнаците са родени преди 37-ма седмица на бременността, така че ако вашите мъничета все още са в коремчето ви, вие сте сред останалите 43%.

Ултразвук

Бебето практикува някои готини нови умения: вдишване, издишване, смучене, стискане и мигане. Бебето започва да произвежда първото си ако (наречен мекониум), готов за първата си пелена.

37-седмичен ултразвук може да се извърши като част от биофизичен профил. Профилът е създаден да измерва доброто състояние на бебето, използвайки ултразвука и резултатите от нестресов тест.

За майки, които са бременни на 37 седмици с близнаци, вашият лекар може да говори с вас за индукция или секцио (в зависимост от вашата медицинска история и състоянието на бебетата). Някои лекари препоръчват това да се случи на 38ма седмица от бременността с близнаци, така че да можете да се срещнете с бебетата си само след седмица!

Без значение как или кога ще раждате бебето си (или бебета!), Опитайте се да не чакате твърде нетърпеливо. Напомнете си, че това може да е всеки ден – или може да е няколко седмици. Ако се чувствате нетърпеливи, намерете нещо друго за почистване. (Погледнете зад хладилника.)

Бележки

  • Запазете следващия си час за преглед – 38ма седмица.
  • Проучете симптомите на следродилна депресия.
  • Проучете какви са първите грижи за новороденото у дома.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора