Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и осма гестационна седмица

Тридесет и осма гестационна седмица

    (38г.с.) 

През 38-ма седмица от бременността бебето вероятно е разположено доста ниско в таза ви, което означава, че притиска всички видове нерви долу – включително някои свръхчувствителни, които може би не знаете, че сте имали. Докато се справяте с този нов дискомфорт, внимавайте за признаци на раждане през 38ма седмица от бременността, включително контракции, които се проявават по-силно и на по-чести интервали. Голямото събитие може да се случи във всеки един момент.

През тази седмица, бебето ви е с размерите на пъпеш. Вашето бебе e с размери около 49.7 см и тежи около 3.08 кг.

От бременността ви са минали осем месеца и две седмици.

Симптоми

Симптомте през 38-ма седмица от бременността са свързани с факта, че скоро ви предстои раждане.

  • Бракстън Хикс контракции. Подготвителните контракции все още ви тормозят, но ако забележите, че не отминават след като седнете и легнете, а се засилват и зачестяват – веднага уведомете вашия лекар.
  • Проблеми със съня. Знаем, че вече ви е много трудно освен да ходите, така и да си намерите усобна позиция в легнало положение. Съвсем скоро всичко ще отмине.
  • Повишено вагинално течение. Може да започнете да забелязвате съсиреци от гъсто вещество, подобно на слуз тази седмица. Това вещество се нарича тапа и присъствието му е напълно нормално. Тапата се освобождава, когато шийката на матката се разширява при подготовката за раждане. Всяко късче от тази слуз ви доближава до раждането!
  • Подути крака и глезени. Бременна сте вече 38 седмици, така че по принцип имате извинение да седнете и да изправите краката си, доколкото е възможно. Правете редовни разходки, за да задвижвате циркулацията на кръвта си и да намалите отока.
  • Безпокойство. Нормално е да изпитвате безпокойство, когато достигнете 38ма седмица от бременността. Усещането че сте на една ръка от раждането ви доставя нова доза емоции и притеснения от всичко това, което ви предстои. Опитайте се да държите ума си зает със забавни неща. Гледайте филм, вечеряйте с партньора си или се съберете с приятели на обяд. Това са последните ви дни или седмици, преди новородено да поеме цялото ви внимание, така че се насладете на тях, колкото можете.

Ултразвук

Сега виждате вашия гинеколог седмично, така че ще имате среща и през тази седмица. При тези седмични срещи, Вашият лекар ще провери дали бебето е слязло и дали главата се е преместила надолу в таза. Също така, подгответе се за тазов преглед, при който шийката на матката ще бъде проверена за дилатация (отваряне) и изпускане (изтъняване) – знаците на тялото ви, че сте готови за раждане.

Бележки

  • Запазете следващия си час за преглед – 39 седмица.
  • Прочетете за кърменето.
  • Сгответе неща, които може да замразите. (Няма да имате много време и сили за готвене, като се приберете от болницата)

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора