Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и девета гестационна седмица

Тридесет и девета гестационна седмица

    (39г.с.) 

Супер! Бебето най-накрая е достигнало до нормални размери! Вероятно вече нямате търпение да го гушнете и да го нацелувате по малкото сладко дупенце. Имайте търпение, остана съвсем малко до края. Вие сте героиня!

През тази седмица, бебето ви е с размерите на тиква. Вашето бебе e с размери около 50,8 см и тежи около 3.3 кг.

От бременността ви са минали девет месеца.

Симптоми

Типичните симптоми за бременност през 39та седмица – симптомите, които не са признаци на раждане – са подобни на тези, които изпитвате през последните няколко седмици. Повечето симптоми са свързани със скорошното раждане.

  • По-леко дишане. Когато бебето се спусне в таза ви, белите дробове ще имат повече пространство и вие ще можете да дишате по-дълбоко.
  • Дискомфорт в таза. Докато влизате в последните седмици от бременността, бебето може да седи толкова ниско, че долният ви торс да се чувства притиснат.
  • Удар в слабините. Тъй като бебето е толкова ниско, движенията му могат да засегнат някои чувствителни нерви в матката ви и да получите някой друг остър ритник.
  • Порив за гнездене. Някои майки, получават прилив на енергия и силно желание да почистят дома си точно преди дебюта на бебето. Не се претоварвайте, сега е момента да си дадете пауза.
  • Проблеми със съня. Напрежението и неудобството са главните виновници. Още малко и ще можете да имате друг виновник за недоспиването, а именно – бебешкия рев! 
  • Бракстън Хикс контракции. Спазмите или стягането на матката ви може да ви спохожда постоянно, независимо какво правите. Обикновено тези „подготвителни“ предродилни болки се облекчават при смяна на позицията ви. Ще разберете, че това е реална контракция, когато болката е центрирата върху матката ви и контракциите станат по-чести и редовни.

Тъй като симптомте на раждане през 36-та седмица могат да се окажат трудни за разграничаване от редовните неразположения на бременността, ще трябва да уведомите лекаря си, ако нещо изглежда нестандартно. Заслужава си да се обадите – и да, дори пътуването до болницата, за да разберете, че е фалшив сигнал, е напълно нормално. Това което може да се случи, е да ви изпратят у дома да се отпуснете и да чакате, ако не е настъпил все още моментът за раждане.

Ултразвук

Вътре в бременното коремче, бебето вероятно вече може да огъва крайниците си. Мозъкът на бебето все още бързо се развива – те стават по-умни с всяка изминала седмица! Ноктите на бебето стават по-дълги.

Ултразвуков и нестресов тест за бременност на 39 седмици може да се извърши, за да се провери доброто състояние на бебето – особено ако сте бременна с близнаци. След като види резултатите от тези два теста, Вашият лекар може да каже, че всичко изглежда добре, или може да препоръча преждевремнно раждане.

На 39 седмици бременност не ви остава нищо друго освен да се срещате с лекаря всяка седмица, да чакате бебето и да държите ума си зает с малки задачи. Знаем, че е трудно да се отпуснете, но опитайте!

Бележки

  • Подгответе се за раждането.
  • Изперете и изгладете всички налични дрешки за бебето.
  • Запазете следващия си час при АГ.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора