Трети триместър от бременността
 
 
Двадесет и девета гестационна седмица

29 гестационна седмица

    (29г.с.) 

Все повече усещате активността на бебето през 29 гестационна седмица. Забележете, че когато вие сте активна, то е в покой. За него това е приятно полюшване, което го приспива. А когато мама се опитва да си почине и да поспи, бебчето показва новите си умения като фуболист, танцьор или карате майстор. Време е да помислите и да проучите, какво ще е нужно да приготвите в багажа за престоя в болницата. Всяка болница има списък на препоръчителните вещи и документи, които трябва да носите със себе си. Поинтересувайте се на време и започнете да стягате багажа, за да можете във всеки един момент да грабнете чантата, ако се наложи, и да потегляте към болницата. Подготвили сме ви примерен списък с багаж за болницата, като има и възможност за принт ТУК.

През 29 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на карфиол. Вашето бебе e с размери около 39 см и тежи около 1,15 кг.

29 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 29 гестационна седмица, вие се намирате в 7 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(29 гестационна седмица)

През 29 гестационна седмица бебето се движи изключително много в корема ви. То оказва натиск върху храносмилателната ви система, което често причинява хемороиди, киселини, болки в таза и често уриниране.

  • Главоболие. Можете да получите главоболие, в следствие на системно недоспиване през 29 гестационна седмица. Също така, то може да бъде предизвикано от ниска кръвна захар, старайте се да се храните редовно.
  • Сърбяща кожа. Кожата ви се разтяга и става все по-тънка, което я прави и по-чувствителна. Не забравяйте да хидратирате кожата си със съответните лосиони и да приемате повече течности през 29 гестационна седмица.
  • Хемороиди. Бебето оказва натиск върху храносмилателната ви система, а хормоните могат да допринесът за отпускането на чревните ви мускули, причинявайки хемороиди. Консумирайте храни богати на фибри и повече течности през 29 гестационна седмица.
  • Проблеми със съня. Намалете дневния прием на кофеин, заменете с го повече количество вода и се опитайте да разтоварвате мислите си през 29 гестационна седмица.
  • Често уриниране. Колкото повече се разширява матката ви, толкова по-често ще ви се налага да посещавате тоалетната. Това не означава, че трябва да намалите консумираната вода. Хидратацията на организма е много важна и ще ви помогне да се справите по-лесно с неразположенията през 29 гестационна седмица.

Ултразвук

(29 гестационна седмица)

Движенията на бебето стават все по-отчетливи за майката и всички ритници и удари се усещат много по-силно през 29 гестационна седмица. Бебето натрупва все повече мазнини и кипи от енергия. Ако почувствате леки, повтарящи се потрепвания – това означава, че бебчето ви хълца в този момент.

29 гестационна седмица - ултразвук

Тъй като свободното пространството в настоящото жилище на вашето бебе вече намалява, ще усещате по-често удари и бодежи от лактите и коленете през 29 гестационна седмица. И те ще бъдат по-енергични и по-малко непостоянни от преди, защото бебето ви е по-силно и развълнувано реагира на всякакви стимули – движение, звуци, светлина и онзи бонбон, който сте яли преди половин час.

Това означава, че сега е подходящ момент да започнете да правите броене на ритници веднъж или два пъти на ден, в зависимост от това какво препоръчва Вашият лекар. Плюс това е добро оправдание за почивка.

Ако сте бременна с близнаци, на този етап между бебетата се е образувала мембрана – като тънка стена, която ги разделя.

Бележки

(29 гестационна седмица)

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора