Втори триместър от бременността
 
 
Четиринадесета гестационна седмица

14 гестационна седмица

    (14г.с.) 

Добре дошли, във втория триместър! Официално можем да ви съобщим, че 1/3 от вашата бременност е преминала и настъпва периода, в който ще се чувствате много по-добре от колкото преди няколко дни/седмици. Основните органи на вашете бебче са формирани, първата Фетална Морфология е преминала и сте много по-наясно със състоянието на детето ви.

През тази седмица, бебето ви е с размерите на праскова. Вашето бебе e с размери около 9 см и тежи около 42 грама.

14 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 14 гестационна седмица, вие сте в началото на 4 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(14 гестационна седмица)

Някои от симптомите през 14 гестационна седмица, типични за първия триместър, все още могат да ви тормозят. Ще усетите как с времето, те ще избледнеят и ще се настанят нови – често срещани през втория триместър от бременността.

  • Повече енергия. Вторият триместър е известен като най-слабо симптоматичен и най-енергичен. През 14 гестационна седмица е време да се почувствате като човек и да се насладите на бременността си.
  • Спазми. Вашето тяло се приспособява към растящия в него организъм през 14 гестационна седмица. Мускулите и връзките се разтягат за да освободят достатъчно място за малкото човече, което може да предизвика болка.
  • Гъста коса, с блясък. Не се учудвайте, ако ви кажат, че сияете в 14 гестационна седмица! През този триместър може да се насладите това, че косата ви е станала много по-гъста и лъскава от преди. Как човек да не бременее с удоволствие!
  • Повишен апетит. Чували сте за бременната жена, която не може да устои на дадена храна или как мъжът и посред нощ, обикаля квартала да намери дюнер и тарелка с ягоди. Точно така! Това е напълно реален случай. По време на втория триместър, гаденето и повръщането намалява или изчезва напълно. Бебето ви се развива със страхотна скорост и тялото ви ви подсказва, че има нужда от повече храна. Нищо чудно, да се чувствате постоянно гладна. Опитайте се да се придържате към здравословно хранене през 14 гестационна седмица, защото така и вие ще се чувствате по-добре. Но пък и не забравяйте, че едно парче торта няма да ви навреди.

Ултразвук

(14 гестационна седмица)

По време на ултразвуков преглед през 14 гестационна седмица, можете да забележите, че вашето бебе мърда пръстчетата си. Не е изключено да забележите и палец в устата. Функционират бъбреците, черният дроб и далакът на плода. Върху бебето се появява лануго, което помага да се изолира и регулира температурата на тялото на бебето в утробата. Наподобява прасковен мъх – същинска праскова си имате в корема през 14 гестационна седмица!

14 гестационна седмица - ултразвук

Бележки

(14 гестационна седмица)

  • Проверете зъбния си статус през 14 гестационна седмимца – може да си спестите много грижи занапред.
  • Следете за кожни промени – Не е изключено, благодарение на хормоните да забележите, че някои бенки по тялото ви се променят през 14 гестационна седмица. Ако забележите драстични промени или нещо ви притеснява – свържете се с дерматолог.
  • Раздвижете се – След 3 месеца неразположения, вече може да си позволите малко повече движение през 14 гестационна седмица. Също така ще ви помогне за по-плавно качване на килограми (което тепърва започва) и по-лесно раждане. Движението си е здраве – но разбира се в умерени граници.
  • Запишете се на лекции за бременни – Ще ни благодарите по-късно! Страхотна е атмосферата и комуникацията с други бремени бъдещи майки. В създавалата ситуация, по-трудно можем да комуникираме на живо – за целта има много онлайн курсове и групи, които да ви помогнат да се чувствате по-уверена и разбрана в периода.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора