Ранни симптоми на бременност

януари 30, 2021
симптоми на бременност, признаци на бременност

Обобщение

Докато тестовете за бременност и ултразвукът са единствените начини да определите дали сте бременна със сигурност, има и други признаци и симптоми, за които можете да внимавате. Най-ранните признаци на бременност са повече от закъснелия месечен цикъл. Те могат също да включват сутрешно гадене, чувствителност към миризма и умора.

Кога започват симптомите?

Въпреки че може да звучи странно, първата седмица от бременността ви се основава на датата на последната менструация. Последната ви менструация се счита за седмица 1 от бременността, когато все още не сте реално бременна.

Терминът ви се изчислява като се използва първият ден от последния ви месечен цикъл. Поради тази причина първите няколко седмици, когато може да нямате симптоми, също се отчитат като част от вашата 40-седмична бременност.

Може да използвате калкулатора за бременност за точно изчисляване на вашия термин и текущата гестационна седмица.

 

Спазми и зацапвания по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

От  1 гестационна седмица до 4 гестационна седмица, бременността все още се случва на клетъчно ниво. Оплодената яйцеклетка създава бластоциста (пълна с течност група от клетки), която ще се развие и превърне в органите и частите на тялото на бебето.

Около 10 до 14 дни (4 гестационна седмица) след зачеването, бластоциста ще се имплантира в ендометриума, лигавицата на матката. Това може да причини имплантационно кървене, което може да бъде объркано с менструално кървене.

Ето някои признаци на имплантационно кървене (зацапване по време на бременност):

 • Цвят: Цветът на течението по време на бременност може да бъде розов, червен или кафяв.
 • Кървене: Кървенето обикновено се сравнява с редовния ви менструален цикъл. Зацапването може да се забележи само при забърсване или като малки капки по бельото.
 • Болка: Болката може да бъде лека, умерена или тежка. Според проучване на 4539 жени, 28 процента от жените свързват зацапването и лекото кървене с болка.
 • Епизоди: Имплантационното кървене вероятно ще продължи по-малко от три дни и не изисква лечение.

Избягвайте пушенето, пиенето на алкохол или употребата на силни лекарства, които често се свързват с обилно кървене.

 

 

Закъснял менструален цикъл по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

След като имплантирането приключи, тялото ви ще започне да произвежда Човешки хорионгонадотропен хормон (hCG). Този хормон помага на тялото да поддържа бременността. Той също така казва на яйчниците да спрат да освобождават зрели яйцеклетки всеки месец.

Вероятно ще пропуснете следващия цикъл четири седмици след зачеването. Ако имате нередовен цикъл, може да си направите тест за бременност, за да потвърдите.

Повечето домашни тестове могат да открият повишен хормон на бременността – hCG (ЧХГ)  след осем дни след пропуснат цикъл. Тестът за бременност ще може да открие нивата на hCG в урината ви и да покаже дали сте бременна.

 

* Съвети
 • Направете тест за бременност, за да видите дали сте бременна.
 • Ако е положителен, обадете се на Вашия лекар или акушер, за да планирате първия си пренатален преглед.
 • Ако приемате лекарства, попитайте Вашия лекар дали те представляват риск за Вашето бебе.

 

Повишена телесна температура по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

По-високата базална телесна температура също може да е признак за бременност. Основната температура на тялото ви също може да се повиши по-лесно по време на тренировка или в горещо време. През това време ще трябва да пиете повече вода и да тренирате внимателно.

 

Умора по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Умората може да се развие по всяко време на бременността. Този симптом е често срещан в началото на бременността. Вашите нива на прогестерон ще скочат, което може да ви накара да се почувствате сънливи.

 

* Съвети
 • Ранните седмици на бременността могат да ви накарат да се чувствате изтощени. Направете усилия, за да получите достатъчно сън.
 • Поддържането на по-ниска стайна температура също може да ви помогне. Телесната ви температура може да е по-висока през ранните етапи на бременността.

Повишен сърдечен пулс по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Около 8-мата гестационна седмица до 10-тата гестационна седмица може да получите сърцебиене и пулсът ви да се повиши. Палпитациите и аритмиите са често срещани при бременност. Това обикновено се дължи на хормоните.

Повишеният приток на кръв заради плода се случва по-късно през бременността. В идеалния случай лечението на повишен ссърдечен пулс започва преди зачеването, но ако имате основен сърдечен проблем, Вашият лекар може да Ви помогне да го контролирате с подходяща терапия.

Ранни промени в гърдите: Изтръпване, болка, нарастване

(Симптом на бременност)

Промените в гърдите могат да настъпят между 4-та гестационна седмица и 6-та гестационна седмица. Вероятно гърдите ви ще се подуят поради хормонални промени. Това вероятно ще изчезне след няколко седмици, когато тялото ви се адаптира към хормоните.

Промените в зърната и гърдите също могат да настъпят около седмица 11. Хормоните продължават да предизвикват растежа на гърдите ви. Ареолата – зоната около зърното – може да потъмнее и да се уголеми.

Ако сте имали акне преди бременността си, може да получите отново.

 

* Съвети
 • Облекчете гърдите, като закупите удобен, поддържащ сутиен за майчинство. Памучният сутиен без банел, често е най-удобният.
  Изберете регулируем, който ви дава повече място за „нарастване“ през следващите месеци.
 • Купете протектори за зърна, които се прикрепят на сутиена ви, за да намалите триенето на зърната и намалят болката в зърната.

Промени в настроението по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

По време на бременността нивата на естроген и прогестерон ще бъдат високи. Това може да повлияе на настроението ви и да ви направи по-емоционални или избухливи от обикновено. Смяната на настроението е често срещана по време на бременност и може да причини чувство на депресия, раздразнителност, безпокойство и еуфория.

Често уриниране по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

По време на бременността тялото ви увеличава количеството кръв, което изпомпва. Това кара бъбреците да обработват повече течности от обикновено, което води до повече течност в пикочния мехур.

Хормоните също играят голяма роля за здравето на пикочния мехур. Може да ви се наложи за тичате по-често до тоалетната.

 

* Съвети
 • Пийте около 300 ml (малко повече от чаша) допълнителни течности всеки ден.
 • Планирайте посещенията си в банята предварително, за да избегнете задържането им в пикочния мехур.

Подуване на корема и запек по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Подобно на симптомите на менструалния цикъл, подуване на корема може да се появи по време на ранна бременност. Това може да се дължи на хормонални промени, които също могат да забавят храносмилателната ви система. В резултат на това може да почувствате запек и подуване.

Запекът също може да увеличи чувството за подуване на корема.

Сутрешно гадене и повръщане по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Гаденето и повръщането обикновено се развиват около седмици 4 до 6. Въпреки че се нарича сутрешно гадене, то може да се появи по всяко време през деня или нощта.

През първия триместър на бременността много жени изпитват леко до тежко сутрешно гадене. Може да стане по-интензивно към края на първия триместър, но често нещата се оправят, когато влезете във втория триместър.

 

* Съвети
 • Дръжте пакет със солени крекери до леглото си и хапнете няколко, преди да станете сутрин, за да облекчите сутрешното гадене.
 • Останете хидратирани, като пиете много вода.
 • Обадете се на Вашия лекар, ако повръщането е постоянно и не можете да задържите течностите и храната.

Високо кръвно налягане и световъртеж по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

В повечето случаи високото или нормалното кръвно налягане ще спадне в ранните етапи на бременността. Това може също да причини замайване, тъй като кръвоносните Ви съдове са разширени.

Високо кръвно налягане в резултат на бременността е по-трудно да се открие. Почти всички случаи на хипертония през първите 20 седмици показват основни проблеми. Може да се развие по време на ранна бременност, но може и да присъства предварително.

Вашият лекар ще Ви измери кръвното налягане по време на първото Ви посещение, за да Ви помогне да установите изходни стойности за нормално отчитане на кръвното налягане.

 

* Съвети
 • Помислете за преминаване към упражнения, подходящи за бременността, ако все още не сте го направили.
 • Проследявайте редовно кръвното си налягане.
 • Попитайте Вашия лекар за диетичен план, които да помогнат за намаляване на кръвното налягане.
 • Пийте редовно достатъчно вода и консумирайте полека закуска, за да предотвратите замаяност.
 • Бавното изправяне при ставане от стол също може да помогне.

Чувствителност към миризми и отвращение от храна по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Чувствителността към миризмата е симптом на ранна бременност, който е често срещан, макар без солидно научно доказателство. Има малко научни доказателства за чувствителността на миризмата през първия триместър. Но е напълно логичен, тъй като чувствителността към миризмата може да предизвика гадене и повръщане. Това може също да причини неприязън към някои храни.

Повишаване на теглото по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Повишаването на теглото става все по-често към края на първия триместър. Може да откриете, че сте качили около 1 до 4 килограма през първите няколко месеца. Изискванията за консумиране на калории през ранна бременност не се променят значително от обичайната ви диета, но ще се увеличат с напредването на бременността. 

Ако имате силно гадене и повръщане през първия триместър е възможно и да отслабнете с няколко килограма.

В по-късните етапи теглото на бременността често се разпределя между:

 • гърди (около 0.4 – 1.4 килограма)
 • матка (около 0.900 килограма)
 • плацента (0.700 килограма)
 • околоплодна течност (около 0.900 килограма)
 • повишен обем на кръвта и течността (около 2.300 – 3.200 килограма)
 • мазнини (2.700 – 3.600 килограма)

Киселини по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Хормоните могат да накарат клапата между стомаха и хранопровода да се отпусне. Това позволява на стомашната киселина да премине към хранопровода, причинявайки киселини.

 

* Съвети
 • Предотвратете свързаните с бременността киселини, като ядете по-често на по-малки порции през деня.
 • Опитайте се да останете изправени или седнали поне час след хранене, преди да си легнете.
 • Говорете с Вашия лекар за подходящи лекарства, които може да приемате по време на бременност, когато киселините станат нетърпими.

Процъфтяване на бременната и акне по време на ранна бременност

(Симптом на бременност)

Много хора могат да започнат да казват, че  „процъфтявате по време на бременността“. Комбинацията от увеличен обем на кръвта и по-високи нива на хормони изтласква повече кръв през вашите съдове. Това кара мастните жлези на тялото да работят извънредно.

Тази повишена активност на мастните жлези на тялото придава на кожата ви жизнен, лъскав вид. Ще заблестите от красота! От друга страна, може да развиете и акне. Който, каквото му се падне.

Коментари

Подобни публикации

Списък за родилното – багаж за болницата

Списък за родилното – багаж за болницата

Терминът ви наближава и е време да стегнете багажа за болницата. Ако не сте сигурна какво ще ви бъде нужно за болничната чанта, в настоящата статия сме ви подготвили подробен списък, от който може да почерпите идеи. Кога да приготвим чантата за родилното? В идеалния...

Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Какво е гестационна седмица? Гестационната седмица е мерната единица за седмица от бременността. Думата произлиза от латинската дума „гестация”, което преведено на български език е "бременност". Първата гестационна седмица (1 г.с.) започва от първия ден на последния...