Как се сменя памперс на бебе?

май 4, 2020

Това е един от първите въпроси, които си задават младите родители. „Как да сменим бебешкия памерс?„

За неопитния родител, смяната на памперса може да изглежда много плашещо и трудно. От друга страна пък родителите със стаж, сменят памперса, докато сте премигнали. Наистина, този ритуал не е никак сложен, само трябва да следвате няколко прости стъпки. С малко практика, само за седмица ще видите, че сте се превърнали в истински „памперс“ гуро.

Смяната на бебешкия памперс, не е от любимите занимания на мама и тате, но е от изключително значение за хигиената на вашето бебе. Честата смяна на пелената и правилната грижа за интимната област на малкото човече, ще го предпази от раздразнения и инфекции.

Как се сменява памперс

Кога памперсът е за смяна?

Новороденото бебе веднага ще ви извести с плач, когато почувства дискомфорт. Една от причините бебето да плаче, е че неговият памперс е за смяна. Освен това, когато бебето „свърши работата си“ в пелената, няма как да не доловите аромата.

На пазара има много марки, които вече  предлагат памперси с индикатор за влажност. Това е чудесно улеснение за родителите, които само с един бърз поглед могат да разберат дали е време за смяна. Ако памперсът няма индикатор, с времето ще започнете да усещате момента за смяна при допир. Запълнените участъци от пелената се издуват, което подсказва, че трябва да се зареди с нов памперс. Един поглед и отвъре ще свърши работа. Ако все още не можете да разберете, кога точно да смените памперса – старайте се да го сменяте на около 3 часа.

Ако бебето спи, няма нужда да го събуждате за смяна на памперс. Освен ако новороденото ви не е много мокро или наакано, не е необходимо да сменяте пелената през нощта, особено ако това ще го разсъни.

Пригответе се!

Преди да започнете, уверете се, че имате всичко необходимо за смяната на памперса:

 • Чисти памперси. Винаги е добре да имате няколко памперса под ръка.
 • Памучни тампони, кърпа и мокри кърпи. За новородени под 1 месец и бебета с раздразнена кожа, използвайте топла вода и памучен тампон, за да почистите бебето и кърпа за подсушаване (можете също да опитате да използвате хипоалергенни кърпички за новородени). За по-големи бебета използвайте влажни кърпички; те трябва да са без алкохол и по възможност хипоалергенни.
 • Чисти дрехи. Може да са ви необходими, ако памперсът е пропуснал.
 • Чисти пелени или непромокаеми гащи, ако използване пелени за многократна употреба.
 • Крем против подсичане и крем за раздразнена кожа. Създават бариера между памперса и кожата и предпазваат от обрив или намаляват вече съществуващи раздразнения.
 • Ласки. Вашият нежен глас (говорене или пеене) и докосване могат да улеснят смяната на памперса.
 • Разсейване. Дръжте любима играчка наблизо и дори музикална кутия или механична играчка за разсейване. Ще ни благодарите после!

След като приготвите всичко необходимо, измийте и подсушете ръцете си и преминете към същинския процес.

Смяна на памперс – Стъпки.

Основните стъпки при смяната на памперса са еднакви, независимо дали използвате многократни или пелени за еднократна употреба.

 

Смяна на памперс, как се сменя памперс

Стъпка 1: Поставете бебето си на чиста, мека и безопасна повърхност.

Маса за преобличане, скрин, оборудван с подложка за смяна или легло (за предпочитане защитени с кърпа или водоустойчива подложка). Разстелете защитна кърпа на повърхността, ако не сте вкъщи. Без значение къде сменяте памперсите, не забравяйте да държите с едната ръка бебето по всяко време, дори преди да е започнало да се преобръща.

Стъпка 2: Отворете използвания памперс и почистете интимната област на бебето.

Разкопчайте памперса, след което следвайте същите основни правила както за момчета, така и за момичета:

 • За напишкана пелена: Сгънете мръсната пелена под бебето (така че чистата, външна страна вече е под дупето му) и избършете областта.
 • За наакана пелена: Избършете колкото е възможно повече със самата пелена, след което я сгънете отдолу, както по-горе. Повдигнете краката и почистете добре предната част на бебето с топла вода или кърпички, като не забравяйте да минете през всички гънки. След това повдигнете двата крака и почистете добре дупето на бебето.

След като зоната за пелени на бебето е чиста, издърпайте замърсената пелена навън и сложете нова под бебето, преди да освободите краката на бебето. Подсушете преди да сложите чистата пелена или крем против подсичане. Ако пъпната връв все още не е паднала и не използвате специални пелени за новородено, сгънете памперса надолу, за да диша и избягвайте да го мокрите. Закрепете го плътно, за да избегнете пропускане на памперса, но не толкова стегнато, че да се появи раздразнение (ще забележите червените белези на по време на следващата смяна на памперса). Оставете около 1-2 пръста разстояние между кожата и затегнатия памперс.

Още няколко съвета, които да следвате:

 • Момичетата трябва да се избърсват отпред-назад, за да се избегнат инфекции. Не е необходимо да отваряте срамните устни и да почиствате отвътре, освен ако не са попаднали изпражнения в областта. (При малките бебета изпражненията са в по-течна консистенция и е възможно да се случи. Изчистете много внимателно с памучен тампон.)
 • Момчетата могат да направят изненада под формата на фонтан от пишкано, затова дръжте пениса му покрит с чиста пелена или кърпа, когато го съблечете. Очаквайте понякога ерекция (те са напълно нормални) и не се страхувайте от нежно почистване около пениса и скротума. Когато сложите новата му пелена, насочете пениса надолу, за да намалите вероятността от пропускане на памперса.

Стъпка 3: Изхвърлете мръсния памперс.

Памперсът за еднократна употреба увийте в топка, като закрепите с лепенките. След това изхвърлете в найлонова торбичка или кошче за боклук (но никога не изхвърляйте тоалетната). Когато сте далеч от дома, носете няколко найлонови торбички; поставете мръсната пелена вътре и завържете торбата, преди да я хвърлите в кошчето. За многократни пелени – Поставете платнените пелени в кош с плътно прилепващ капак (или непромокаема чанта, ако сте навън) до деня на пране.

Стъпка 4: Облечете бебето

Сега, когато сте готови, сменете дрехите и / или чаршафите на бебето, ако е необходимо (и вероятно ще е необходимо, доста често!)

Стъпка 5: Измийте ръцете си отново

Завършете, като отново измиете ръцете си (използвайте дезинфектант за ръце, ако сапун и вода не са налични).

Честито! Сменихте успешно първия си памперс! Не беше толкова страшно, нали?!

Безопасно ли е да се използват бебешки кремове и бебешка пудра?

Експертите препоръчват да не се използва бебешка пудра (която съдържа талк или царевично нишесте), тъй като редица проучвания са установили, че може да причини задушаване, проблеми с дишането, увреждане на белите дробове и дори в някои случаи смърт.

Прекомерното използване на кремове за раздразнения също трябва да се избягва. Препоръчваме да се използват само при нужда и да се нанасят само след подсушена кожа. Ако обривът не изчезне след два-три дни, свържете се с педиатъра на вашето бебе.

Видео:

 

Коментари

Подобни публикации

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...