Бебешка домашна аптечка

февруари 12, 2020

Няма по-неприятен момент за родителите от този, в който детето им се разболее. За съжаление, тепърва ще има такива ситуации и родителите трябва да се подготвят както психически, така и да заредят „домашната аптечка“ с подходящите артикули. 

Когато забележите симптоми на заболяване, първото и най-важно нещо е да запазите спокойствие. Вашето мъниче усеща вашите емоции и ще има нужда от спокойствие за да се възстанови по-бързо. Проверете за повишена телесна температура, запишете на лист всички оплаквания и това което ви притеснява.

Често, родителят от притеснение, може да пропусне да отбележи важен симптоп и записването му на лист (или на някое утройство) улеснява процеса. След това се свържете с вашия педиатър и му обяснете ситуацията. Съветваме ви да не прилагате в никакъв случай самолечение, преди да се свържете с компетентно лице по въпроса.

 

Какво трябва да има в домашната бебешка аптечка?

 • Температуропонижаващи лекарства
  Основните препарати за понижаване на телесна температура при децата са под формата на свещички и сиропи. Важно е да имате лекарствени препарати от различни групи – парацетамол и ибупрофен. Има случаи, в които е нужно да бъдат комбинирани различни групи, за да не се стига до предозиране на някоя от съставките при по-интензивно лечение. Също така, детето може да покаже непоносимост към някой от лекарствените препарати и е от полза да имате заместител под ръка.
  Когато детето повръща, не използвайте температуропонижаващо средство под формата на сироп. Същото се отнася за свещичките, когато детето има диария.
 • Физиологичен разтвор за нос и очи
  Физиологичният разтвор е верен помощник на всяка майка. Използва се за почистване на нослето и очите. Изключително полезен за втечняване на секретите в носа при хрема и при секрет в очичките. Може да се използва за инхалация при кашлица и хрема. На пазара има различни марки физиологичен разтвор, като препоръчително е да се използва този, под формата на дозички, за да е стерилен по време на употреба. Не използвайте отворена доза след повече от 24ч от нейното отвваряне.
 • Пробиотик
  Бебешкото стомахче е много чувствително и често се появяват неразположения като запек и диария. Пробиотикът помага за нормализиране на чревната флора при стомашни неразположения и е повече от препоръчетелен при лечение с антибиотик. Когато избирате пробиотик, се съобразете със случая. Ако детето има по-сериозни неразположения е нужно пробиотикът да съдържа повече пробиотични щамове, за да се нормализира състоянието му.
 • Сиропи за кашлица и гърло
  Посъветвайте се с вашия педиатър, с какви сиропи за кашлица можете да снабдите домашната си аптечка. Те са различни за суха и влажна кашлица и обикновено се изписват след обстоен преглед, но е хубаво да имате в наличност, ако нямате възможност да отскочите до аптеката или тя не работи, след прегледа.
 • Капки за нос
  В някои случаи, няма как да се избегне употребата на капки за нос, защото нослето на детето е запушено и то не може да се храни и спи пълноценно. Повечето капки за нос са на основата на ксилометазолин, но те трябва да се използват с повишено внимание, изрично предписани от лекар и да не се употребяват повече от три дни, защото изсушават носната лигавица. На пазара има и билкови алтернативи, подходящи за кърмачета, които също имат много добър ефект. Комбинирайки ги с физиологичен разтвор, без проблем ще се справите с проблема.
 • Термометър
  Това е един от задължителните артикули,  които домашната аптечка трябва да съдържа. При бебетата, много рязко може да се повиши телесната температура и тя трябва да се измерва често и да се проследяват стойностите и. На пазара има различни видове термометри – контактни и безконтакти. 
 • Аспиратор за нос
  Малките деца, няма как да издухат нослетата си самички и в помощ идва аспираторът. Преди да го използвате, е нужно да сложите няколко капки физиологичен разтвор във всяка ноздра, да изчакате 2-3 минути да се втечнят секретите и след това, да издърпате секрета. И тук има голямо разнооразие от модели. Ръчни помпички, електронни, за уста и за прахосмукачка. Всички те, са специално разработени за малчугани и не бива да се притеснявате, че ще нараните нослето на малкото човече. Все пак, внимавайте да не засмуквате стената на ностната кухина при използването им.
 • Инхалатор за домашна употреба
  Инхалаторът много помага при хрема и кашлица. Обикновено в комплектна има маска за възрастен, маска за дете, накрайник за уста и накрайник за нос. Има два вида инхалатори на пазара – компресорен и ултразвуков. Имайте предвид, че само компресорния инхалатор може да се използва с лекарства. Най-честата им употреба е със стерилен физиологичен разтвор. За целта може да използвате дози от физиологичен разтвор, вместо банка, защото тя е стерилна само първия път в който ще бъде отворена. Ако я използвате повторно, рискувате да инхалирате нестерилен разтвор, който да влоши състоянието на детето.
 • Средства за обработка на рани
  След раждането, много често пъпчето на вашето бебе не е паднало в болницата и е нужна допълнителна грижа за него у дома. Освен това, тепърва вашето мъниче ще расте и изучавайки света, ще получава рани от обождане, охлузване, порязване или от друг инцидент. Винаги трябва да имате под ръка спирт, антибиотична пудра, памук, марля, бинт, лепенки и пластири

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...