Къпане на бебето

април 10, 2020

Преди детето ви да започне да се цапа, играейки си на земята или навън, реално то не се нуждае от всекидневна баня, заради самото замърсяване. По-скоро ежедневното къпане създава режим за бебето, който му подсказва какво следва след всяко едно действие, например след баня – следва сън. Освен това, къпането подсилва връзката между родителя и детето и закалява кърмачето. В настоящата статия може да прочетете всичко, което трябва да знаете за първата баня на вашето бебе и как да изпълнявате този прекрасен ритуал.

Къпане на бебе

Къпане на бебе

Photograph  via Pixels

Ползите от къпането на бебето

Освен главната ползва от почистването и всекидневната хигиена, къпането на бебето има и допълнителни ползи:

Засилва връзката родител-бебе. Има причина, поради която времето за къпане бързо става връхната точка на деня и за двама ви – време само за вас и вашето бебе. Грижата за вашето бебе му позволява да знае, че се интересувате и полaгате грижи за него. Гледайте го в очите, целувайте това вкусно бебешко коремче, пребройте тези мънички пръсти и пейте песнички за бебето. (Мий си ръцете, мий си ръцете, всеки, всеки ден…) Усещането за нежното ви докосване и чуването на гласа ви (независимо какво казвате или пеете), ще позволи на малкото човече да разбере колко е обичано.

Научаване на нови неща. Ваната пълна с вода е нещо много по-различно от положението, в което се намира бебето през целия ден. Докосването на водата, сапунените мехурчета и това как се стича на струйка са толкова интересни за мъничето ви, което с интерес ще наблюдава всичко. В последствие ваната ще стане едно от любимите ви места за игра, а пръскането на вода и ританeто с крачета ще са огромно забавление за детето ви.

Закаляване на бебето. Банята е едно от основните неща, които закаляват вашето бебе. Промяната на температурата и състоянието от мокро – сухо, благоприятстват за по-голяма устойчивост на организма на бебето ви.

Отпускане на бебето. Повечето бебета се отпускат след баня, тъй като топлата вода и масажните движения успокояват нервната им система. За това е много удачно времето за баня да бъде преди лягане и съдейства за по-спокоен и дълъг сън. Банята може да отпусне вашето мъниче, ако се чувства и по-раздразнено. Може да използвате този трик, когато има нужда. (Някои бебета се активизират след баня, тогава по-удачно е времето за къпане да се измести за сутринта.)

Ако все още пъпчето на вашето бебе не е паднало, трябва да къпете бебето си под течаща вода, в никакъв случай не го потапяйте във вана пълна с вода. Опитайте се максимално да не мокрите зоната. И все пак, ако намокрите пъпчето, не е голям проблем. Просто внимателно подсушете и дезинфекцирайте със спирт.

Съвети за къпането на бебето

Ето няколко основни съвета, когато става въпрос за къпането на вашето бебе.

 • Създайте рутина. Независимо дали къпете бебето всяка вечер, рутината ще ви помогне да настроите часовника на тялото на вашето бебе („Мама или татко ме къпе – това означава, че е почти време за сън“) Подсилете усещането за времето за сън, като заглушите светлините и намалите шума и активността след края на банята. Трябва да отложите банята, ако бебето ви е гладно, мърморещо или има разстроен корем.
 • Пригответе всичко за банята предварително. По време на къпане, не трябва да оставяте мъничето без надзор. За това е много важно преди да започнете с банята, всичко да бъде приготвено и на една ръка разстояние. Така хем ще действате експедитивно, няма да се отклонява вниманието ви от малчугана.
 • Температурата. Бъдете сигурни, че температурата в стаята, където къпете бебето е достатъчно топло. Тя трябва да е около 24 градуса, за да е комфортно на мъничето. Имайте предвид, че бебетата много бързо губят телесната си температура, особено когато са голички. Важно е да проверите и температурата на водата, която трябва да е около 37 градуса. Дори да имате термометър, ви съветваме да проверите и с лакът. Ако не усещате водата, значи тя е с телесна температура и е идеална за къпане на бебето.
 • Първо се фокусирайте върху лицето. Потопете памучен тампон в предварително преварена вода и внимателно избършете окото, започвайки от вътрешната страна и продължавайки към ушите. Почистете и другото око с друг тампон по същия начин. Намокрете кърпата изцяло и измийте лицето на вашето бебе, особено около устата и под брадичката, след това минете и зад ушите му.
 • Измийте тялото на бебето. Потопете кърпата в топла вода и измийте врата и торса на вашето бебе. Маневрирайте внимателно около пъпната връв, ако все още не е паднала. След това почистете под мишниците и между пръстите му. Не забравяйте да почистите и гънките.
 • Почистване на интимната област. Използвайте мека, чиста кърпа, нежен сапун и хладка вода, за да почистите гениталиите на вашето бебе. Когато миете интимната област при момичетата, действайте отпред-назад и не забравяйте леко да избършете между кожните гънки. Ако имате момченце, което е било обрязано, избършете пениса му внимателно; ако вашето момче е необрязано, няма нужда да дърпате назад препуциума. Измийте дупета, като използвате сапунена вода.

Съвети по време на баня:

 • Използвайте бебешки шампоан без сълзи. Насапунисайте ръцете си и втрийте нежно шампоана с възглавничките на пръстите ви в скалпа на бебето. Направете лек масаж. Не се притеснявайте ако фонтанелата не е зараснала все още, просто бъдете по-внимателни в тази област. Ако бебето ви има бебешка кал (крусти), може да намажете преди баня скалпа с олио или подходящ балсам за крусти, който да отмиете по време на банята.
 • Изплакнете и подсушете. Използвайте чиста, топла вода за последния цикъл на изплакване, като държите малкото човече над водата. Напълнете канче с вода и внимателно я изсипете върху главата на вашето бебе. Почистете внимателно ушната мида на бебето с кърпа, не бъркайте в ушния канал. След това потупвайте (не разтривайте) кожата на бебето с мека суха кърпа. Не забравяйте старателно да изсушите дупето му и всички други области, където има гънки на кожата. Много важно е да бъдат добре подсушени!
 • Не го насилвайте. Ако бебето ви не харесва да се къпе във ваната, опитайте се да го представите като игра или за няколко дена променете начина на къпане. Не трябва да го насилвате, за да не развие неприязън към хигиенните навици.
 • Пазете бебето. Никога не оставяйте бебето само във или близо до ваната и винаги дръжте с поне една ръка тялото му по всяко едно време.

Следвайте тези стъпки след приключване на къпането:

 • Хидратиране на кожата. Водата и сапуна изсушават кожата на бебето. След като добре подсушите кожата му, трябва да хидратирате кожата за да не се раздразни или изсуши. Препоръчваме да използвате бебешко олио за зимните месеци и бебешки лосион за летните.
 • Пелена. Време е да се погрижите и за зоната на пелените. Намажете зоната с крем против подсичане и сложете нова пелена. След това облечете в чисти дрехи.
 • Косата. Ако бебето ви има коса, подсушете с кърпа или сешоар. (Сешоарът много помага за успиване на мъниците – т.н. „бял шум“). Ако бебето е много мъничко, препоръчително е да му сложите памучна шапка на главата, след като е подсушена главата.
Коментари

Подобни публикации

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Как да се справим със сополите при бебе и дете?

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...