Излекувай себе си, за да излекуваш децата си

февруари 10, 2021

„Бъдете промяната, която искате да видите в света“, е вълнуваща мантра, която Ганди споделя със света. Мощни думи, но не винаги лесни за практикуване. Твърде често сме обратното на това, което желаем да бъдем. Въпреки най-добрите си намерения, ние се оказваме реактивни, страхливи и сдържани. Защо се случва това? Често е така, защото се връщаме към нерешени проблеми от миналото си.
Дори сега е доказано, че децата ни могат енергично да задържат до 3 поколения родови травми в своята ДНК. Това означава, че дори ако ние се родим различни от нашите родители или сме изкупили много неща от кармата ни, нашето минало все още може да засегне поколенията след нас.

Всички искаме да осигурим здраве и щастие за нашите деца, но и всички сме преживели някаква травма – така че как да излекуваме себе си и децата си? Ето 3 практики, които благоприятстват за изцеряване на раните и негативизма и да донесат повече щастие и спокойствие в семейството.

Върнете се назад във времето като НОВ герой

Спомняте ли си когато в училище застанахте пред дъската в клас и учителят ви задаваше безброй въпроси, на които не можахте да отговорите? Тогава, може би, сте се почувствали незнаещи, несъвършени и сте заформили в съзнанието си чувството за провал. В този ден, този проблем е бил „на живот и смърт“ за вас, защото лошата оценка е рефлектирала и върху отношението на родителите ви към вас. Те са били разочаровани, а квалификациите, които сте понесли са се запечатали във вашето съзнание. Оттам насетне, всяка грешка сте свързвали с думите „провал“ и с факта, че „не ставате за нищо“ и проблемът се е задълбочавал с годините. В последствие всяко ново начинание е предизвиквало напрежение и притеснение, заради страха от тези емоции. Сега, когато сте възрастни и имате не малко житейски опит зад гърба си, можете да помогнете както на себе си, така и на своите деца.

Представете си този ден, в който за първи път се сблъскахте с провала. Застанете до своята малка версия, прегърнете я и я уверете, че всичко е наред. Обяснете и че всеки провал е възможност да се научи нещо ново и да станете много по-добри от това което сте в момента. Разкажете и как въпреки неуспеха в онзи момент, вие сте постигнали толкова много успехи в живота си и как зад всеки един от тях стоят много грешки, които са ви научили да бъдете много по-практични, добри, уверени и най-важното – УСПЕШНИ! Опишете и колко много се гордеете с нея и с това, което е била, защото това е причината да бъдете това което сте в момента и че от всяка грешка сте си взели поука, която ви е помогнала в бъдеще. Кажете и че я обичате и че нямате търпение да видите какви приключения още ви предстоят.

Това ще ви накара да се отърсите от заложените в миналото отрицателни емоции към евентуалните провали и ще ви помогне да имате по-благоприятни представи за бъдещето. Ще се почувствате, все едно „камък е паднал от гърдите ви“ и ще можете да предадете новите положителни емоции (и уроци) на своите деца.

Внесете вашата „Вътрешна златна светлина“

Представете си златна светлина, която се сипе високо над главата ви. Застанете в центъра на светлината и я оставете да отмие старата болка, травми, страх. Нека светлината събуди онази част от вас, която е мощна, способна, успешна и  обсипана с чиста любов. Вдишайте дълбоко тази светлина и издишайте всичко което ви притеснява.

излекувай себе си

Излекуване на детето във вас

Дори като възрастни, не е късно да помогнете на детето, което се крие във вас. Вече можете да осигурите всичко, от които сте се нуждаели като малки. Ако сте получавали много критики през вашето детство, можете да се постараете да си осигурите повече съпричастност и доброта в ежедневието. Старайте се да критикувате по-малко децата си. Ако не сте получавали достатъчно внимание, отделете поне час на седмица само и единствено за себе си – разходки сред природата, релаксиращи занимания или нещо, което ви зарежда с позитивизъм.  Отделете повече лично време с вашите деца и правете неща, които всички обичате. Един от най-ефективните начини за „излекуване“ е да създадем повече радост в нашето ежедневие. Направете си списък с дейности, които ви доставят радост и изпълнявайте поне една на ден. 

Трансформацията отнема известна време, но действията ви в тази посока ще повлияят положително на вас и вашето семейство.

Коментари

Подобни публикации

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.