Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и втора гестационна седмица

Тридесет и втора гестационна седмица

    (32г.с.) 

Вашето бебе се подготвя все повече за момента, в който ще се появи на белия свят. Ако все още не се завъртяло с главата надолу, е възможно това да стане в близкото бъдеще. Вие все повече се настройвате за заветния момент и се опитвате да приспособите дома си за посрещането на малкото човече. Съветваме ви да се подсигурите с нещата от първа необходимост за бебето, защото то може да има друг план за „евакуация“  и да ви изненада с по-скорошна поява от предвиденото.

През тази седмица, бебето ви е с размерите на тиква. Вашето бебе e с размери около 42.4 см и тежи около 1.7 кг.

От бременността ви са минали седем месеца и една седмица.

Симптоми

Някои симптоми е възможно да се обострят по време на този период, като киселини и преждевременни контракции.

  • Бракстън Хикс контракции. Преждевременните контракции стават все по-осезаеми. Следете състоянието си и ако изпитате по-силна и непреминаваща болка, веднага уведомете вашият лекар.
  • Тъмни ареоли. Може да забележите, че ареолите на зърната ви са станали по-тъмни от обичайното. Една от теориите е, че така бебето можеж по-лесно да забележи разположението на зърната ви.
  • Киселини. Възможно е да изпитвате киселини и от водата, която пиете и нищо да не може да облекчи състояниието ви. Не се притеснявайте, когато родите този неприятен симптом веднага ще отшуми. Само имайте малко търпение.
  • Вагинално течение. Ако течението ви няма особен цвят и мирис, не трябва да се притеснявате. Това е начинът, тялото ви да ви предпази от инфекции по време на този период.

Ултразвук

По време на 32-рата седмица от бременността, плодът вероятно вече е заел позиция с главата надолу и се подготвя за бъдещото си раждане. Ако все още не е заел тази позиция, не бива да се притеснявате, все още има време до момента на раждане. Има случаи, в които точно преди да се роди, бебето се обръща в правилната посока, така че всичко зависи от вашето мъниче. Вероятно ще посещавате по-често вашият АГ, според неговите указания.

Бележки

  • Намерете подходящ педиатър за бебето, ако все още не сте го направили.
  • Инсталирайте кошчето за кола на седалката в автомобила ви.
  • Финализирайте основните покупки или списъци за вашето бебе, защото тепърва ще ви става все по-трудно обикалянето по магазините.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора