Трети триместър от бременността
 
 
Тридесета гестационна седмица

Тридесета гестационна седмица

    (30г.с.) 

През тридесета гестационна седмица коремчето ви вече е забележимо и за най-разсеяните около вас, а вие се чудите вече какво да облечете, защото повечето неща в гардероба ви – си стоят предимно там. Все по-трудно намирате и удобна позиция за сън. Неразположенията през 30 гестационна седмица са нераздална част от ежедневието ви, но можете да отбелите на календара, че вече три-четвърти от бременността ви е минала и остават само още десет седмици до датата на вашия термин.

През 30 седмица от бременността, бебето ви е с размерите на тиквичка. Вашето бебе e с размери около 40 см и тежи около 1 кг и 315 грама.

От бременността ви са минали седем месеца и три седмици.

Симптоми

(30 гестационна седмица)

По време на 30тата седмица от бременността сънищата ви може да станат по-странни – ако изобщо спите. Това може да е резултат от хормонални промени, но може и да е в резултат на тревожност, така че обмислете с какво може да разсеете съзнанието си.

  • Киселини в стомаха. Ако усещате киселини през тридесета гестационна седмица, обърнете внимание какви храни консумирате.
  • Проблеми със съня. Не можете да намерите комфортна позиция за сън и непрекъснато се въртите в леглото. Това може да доведе и до друг неприятен симптом – Умората!
  • Подуване. Нормално е в този период да сте по-подпухнала. Вдигайте често краката си високо, за да облекчите състоянието. Ако усетите подуване, което е възникнало внезапно или се е увеличило – свържете се незабано с вашия лекар.
  • Задух. Бебето ви расте със всеки изминал ден и притиска много от вашите органи. Освен това, през тридесета гестационна седмица коремчето вече значително ви тежи и е нормално да се чувствате уморена и да поемате трудно въздух на моменти.

Ултразвук

(30 гестационна седмица)

През 30 седмица от бременността кожата на вашия плод става все по-гладка, а мозъкът му става все по-оформен. Вашето бебе вече е достатъчно силно, за да хване пръст! Все още бебето не се обърнало. Вашият 30-седмичен плод плува с лекота в околоплодната течност и все още има достатъчно място да се движи без проблем.

Около 30-та седмица от бременността с близнаци, вашият АГ може да назначи да се направи биофизичен профил на вашите бебета. Това е комбинация от 30-седмичен ултразвук и нестресов тест , наречен също и . За NST ще имате сензори, поставени на корема, за да се открият и измерят контракциите и сърдечната честота на бебетата. Тестът е предназначен да провери как сърдечната честота на бебето реагира, когато се движи. Ако с NST и ултразвука всичко изглежда наред, Вашият лекар ще изключи фетален дистрес, за да се увери, че вашите бебета се справят добре.

Бележки

(30 гестационна седмица)

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора