Първи триместър от бременността
 
 
Девета гестационна седмица

9 гестационна седмица

    (9г.с.) 

Девет седмици – от девет месеца! През 9 гестационна седмица с малки крачки напредвате във вашата бременност и се справяте страхотно! В мислите ви все по-често присъства вашето бебе и какъв ще бъде животът ви заедно. Предстои ви голямо приключение!

През 9 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на череша. Вашият ембрион e с размери около 2,3 см и тежи около 1,9 грама.

9 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 1 гестационна седмица, вие сте в началото на 3 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми 

(9 гестационна седмица)

През 9 гестационна седмица от бременността, хормонът на бременността (ЧХГ) циркулира през тялото ви на най-високото си ниво. Това означава, че тази седмица някои симптоми на бременност могат да бъдат в най-тежката си проява. Стиснете зъби, само още няколко седмици и хормоните ви ще се регулират и ще се почувствате много по-добре.

  • Гадене. До 80% от бременните жени изпитват някаква форма на сутрешно гадене, като то може да продължи през целия ден. Опитайте различни неща, за да проверите кое ще облекчи симптомите ви – много майки откриват, че джинджифилът, честите хранения и витамин В6 помагат за облекчаване на гаденето. Скоро всичко ще отмине!
  • Умора. Тялото ви е толкова заето с вашата бременност през 9 гестационна седмица, че ви изтощава на максимум. Всички симптоми са в своята върхова точка и това просто няма как да не ви изтощи.
  • Спазми и / или зацапване. Спазмите в ранна бременност са нормални за 9 гестационна седмица. Също така, шийката ви може да е по-чувствителна и да получите зацапване след секс.  Ако имате болки, които са по-силни от типичните менструални спазми или кървене, незабавно се свържете с вашия лекар.
  • Промени в настроението. Тъй като хормоните ви бушуват на пълни обороти през 9 гестационна седмица и другите симптоми на бременност допълнително усложняват положението ви, може по-трудно да контролирате емоциите си.

Ултразвук 

(9 гестационна седмица)

Първият пренатален преглед обикновено се провежда между 8 и 12 гестационна седмица. Така че ако до сега не сте посетили вашия АГ- със сигурност скоро ще го направите! При тази първа среща с вашето бебе, дори може да чуете неговия пулс.

9 гестационна седмица - ултразвук

Ултразвукът през 9 гестационна седмица, обикновено се прави трансвагинално. Това означава, че лекарят ще трябва да постави сонда във вагината ви, тъй като матката все още е разположена зад тазовата кост. Сондата излъчва звукови вълни, което ще ви позволи да видите изображението на вашия 9-седмичен плод на екрана. Лекарят може да ви покаже гестационния сак и жълтъчната торбичка. С този преглед, може да се потвърди дали вашата бременност е вътрематочна.

Бебето вече не е ембрион – сега той или тя е плод! Тези два термина определят различни фази на развитие. Ембрионалната фаза е свързана с формирането на основни органи, включително мозъка, сърцето и белите дробове, плюс ръцете и краката. След като имате плод, тези органи и части са се формирали и сега се разрастват и развиват.

Бележки 

(9 гестационна седмица)

  • Планирайте следващия преглед при вашия АГ през 9 гестационна седмица.
  • Попитайте вашия АГ за всяко нещо, което ви вълнува.
  • Почивайте си! Изключително важно е в този период да си дадете малко почивка от всичко 9 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора