Първи триместър от бременността
 
 
Осма гестационна седмица

8 гестационна седмица

    (8г.с.) 

Вече сте на финала на втория месец от вашата бременност. През 8 гестационна седмица, най-често бъдещите майки посещават АГ за така дългоочаквания преглед. Най-вероятно ще можете да чуете и сърдечния пулс на вашето бебе, както и да изчислите предполагаемата дата на термина.

През 8 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на малина. Вашият ембрион e с размери около 1.6см и тежи около 1 грам. Бебето пораства с около милиметър на ден.

8 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

 

През 8 гестационна седмица, вие се намирате във 2 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми 

(8 гестационна седмица)

По време на 8 гестационна седмица от бременността, някои симптоми са едва забележими, докато други – могат да ви затруднят с ежедневните дейности.

  • Гадене. Сутрешното гадене може да се засили по време на 8 гестационна седмица. Ако вашите симптоми не могат да бъдат овладяни със стандартни методи, обсъдете състоянието с вашия АГ. Някои бъдещи мами забелязват подобрение, консумирайки чай от джинджифил. Гаденето би трябвало да отшуми или намалее в началото на втория триместър.
  • Засилен апетит / Липса на апетит. Има голяма вероятност да ви се прияде нещо през 8 гестационна седмица, което до сега не сте харесвали, както и да правите странни комбинации от храни. (Диня с риба, например.) Може да се озовете и в другата крайност, като получите отвращение от определени видове храни (най-често такива, с по-силно изразен аромат). Не се притеснявайте, това е начинът природата да ви държи далеч от потенциално опасни храни и обикновено съпътства гаденето сутрин. Опитайте се да консумирате леки храни, които са с деликатен аромат. Водете се по вашия организъм.
  • Акне. Акнето се дължи на хормонални промени в тялото ви. Преди да използвате продукти против акне, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че те са безопасни по време на бременност.
  • Спазми и / или зацапване. Спазмите в ранна бременност са нормални през 8 гестационна седмица. В матката ви се случват много процеси и въпреки, че ще минат няколко седмици, преди да почувствате движенията на бебето, можете да почувствате спазми и придърпания по време на този период от бременността. Също така, шийката ви може да е по-чувствителна и да получите зацапване след секс.  Ако имате болки, които са по-силни от типичните менструални спазми или кървене, незабавно се свържете с вашия лекар.
  • Промени в настроението. Напълно нормално е да сте по-емоционални в периода.

Ако сте бременна с близнаци през 8 гестационна седмица, може да се чувствате по-уморени или гладни от обичайното, тъй като вероятно имате по-високи нива на хормона на бременността. Нормално е, всичко е x2. 

Също така, напълно нормално е да не изпитвате НИКАКВИ симптоми и неразположения, все още. Не се притеснявайте, ако не се чувствате твърде различно.

Коремчето ви не подсказва факта, че сте бременна. Знаем, че се гледате в огледалото всеки ден и даже издувате корема си, за да видите как тепърва ще изглежда.  И ние така сме правили! Всяка мама е различна, но най-често коремчето започва да личи през средата на втория триместър, като при мамите с близнаци може и по-рано.

Ултразвук 

(8 гестационна седмица)

Най-вероятно първия при пренатален преглед ще се състои именно през 8 гестационна седмица. Освен прегледа с ултразвук, най-вероятно ще ви бъдат назначени изследвания на кръв и урина. Вашият лекар ще иска информация относно вашата кръвна група и дали резус фактора е положителен или отрицателен (защото ако сте с отрицателен, а бебето е с положителен, ще трябва да приемате лекарства за предотвратяване на усложнения). Нивата на хормоните ви и нивата на червените и белите кръвни клетки също ще бъдат проверени. Ще бъдете изследвана за хепатит В, ППБ, ХИВ и някои други състояния, които ще обсъдите с вашия АГ. Също така ще ви се направи и цитонамазка. Ще се проследят нивата на глюкозата и ще ви проверят за евентуални бъдещи усложнения свързани с  гестационен диабет и прееклампсия.

8 гестационна седмица - ултразвук

Не се притеснявайте! Всичко това е нормално и се прави за да се избегнат бъдещи усложнения и изненади. Пък и кажете честно… Кога за последен път си правихте толкова много изследвания?! Така поне ще придобиете ясна представа за здравния ви статус. 

Бебето има устни, нос и клепачи
Какво друго се променя в 8 гестационна седмица от бременността? Поглед отблизо на вашия малък ембрион ще разкрие, че бебето ви изглежда много по-малко като влечуго и много повече като бебе.. Ще видите горната устна да се оформя, изпъкналия връх на този сладък нос и малки, много тънки клепачи.

Сърдечни удари и движения
През 8 гестациона седмица сърцето на ембриона бие с невероятна скорост от около 150 до 170 пъти в минута – приблизително два пъти по-бързо от вашето. И въпреки че все още не можете да го почувствате, то сега прави спонтанни движения.

Обемът на околоплодната течност се увеличава през 8 гестационна седмица и утробата ви се разширява, за да побере нарастващия си наемател.

Бележки 

(8 гестационна седмица)

  • Планирайте следващия преглед при вашия АГ.
  • Следете теглото си през 8 гестационна седмица.
  • Хранете се с леки храни, които понасят на стомаха ви през 8 гестационна седмица. Възможно е трудно да сдържате храна в стомаха си, заради гаденето и повръщането, което може ви притеснява.
  • Правете леки, не много натоварващи упражнения, които да поддържат тонуса ви през 8 гестационна седмица.
  • Попитайте вашия АГ за всяко нещо, което ви вълнува.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора