Първи триместър от бременността
 
 
Седма гестационна седмица

7 гестационна седмица

    (7г.с.) 

През 7 гестационна седмица, все повече осъзнавате мисълта, че сте бременна. И въпреки, че често се гледате в огледалото, за да проверите дали вече ви издава коремчето – далеч сте от този момент. Тайната ви е запазена, а вие сте с още една седмица напред във вашата бременност.

През 7 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на боровинка. Вашият ембрион e с размери около 1.3см, като се е удвоил по размер от миналата седмица. Все още не може да се види пола на вашето бебче, което се развива на пълни обороти.

  7 гестационна седмица - размер на плода
  Вашето заглавие идва тук

  Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

  През 7 гестационна седмица, вие се намирате във 2 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

  Симптоми

  (7 гестационна седмица)

  По време на седмата седмица от бременността, някои симптоми са едва забележими, докато други – могат да ви затруднят с ежедневните дейности.

  • Гадене. Сутрешното гадене може да се засили по време на 7 гестационна седмица. Ако вашите симптоми не могат да бъдат овладяни със стандартни методи, обсъдете състоянието си с вашия АГ. Някои бъдещи мами забелязват подобрение, консумирайки чай от джинджифил. Гаденето би трябвало да отшуми или намалее в началото на втория триместър.
  • Засилен апетит / Липса на апетит. Има голяма вероятност да ви се прияде нещо, което до сега не сте харесвали, както и да правите странни комбинации от храни. (Диня с риба, например!) Може да се озовете и в другата крайност, като получите отвращение от определени видове храни (най-често такива, с по-силно изразен аромат). Не се притеснявайте, това е начинът природата да ви държи далеч от потенциално опасни храни и обикновено съпътства гаденето сутрин. Опитайте да консумирате леки храни, които са с деликатен аромат. Водете се по вашия организъм.
  • Акне. Акнето се дължи на хормонални промени в тялото ви. Преди да използвате продукти против акне, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че те са безопасни по време на бременност.
  • Спазми и / или зацапване. Спазмите в ранна бременност са нормални, през 7 гестационна седмица. В матката ви се случват много процеси и въпреки, че ще минат няколко седмици, преди да почувствате движенията на бебето, можете да почувствате спазми и придърпания по време на този период от бременността. Също така, шийката ви може да е по-чувствителна и да получите зацапване след секс.  Ако имате болки, които са по-силни от типичните менструални спазми или кървене, незабавно се свържете с вашия лекар.
  • Промени в настроението. Напълно нормално е да сте по-емоционални през 7 гесатционна седмица.

  Все още коремчето ви не подсказва факта, че сте бременна. Знаем, че се гледате в огледалото всеки ден и даже издувате корема си, за да видите как ще изглежда. И ние така сме правили. 

  Всяка мама е различна, но най-често коремчето започва да личи през средата на втория триместър, като при мамите с близнаци – може и по-рано.

  Ултразвук

  (7 гестационна седмица)

  Първия пренатален преглед е около 8ма или 9та гестационна седмица. Така че, освен ако вашата бременност не е с висок риск, вероятно няма да имате 7-седмичен ултразвук. Знаем, че нямате вече търпение да разберете какво прави Вашата „боровинка“ в корема ви.. или пък може да са две. 

  7 гестационна седмица

  Изминали са само пет седмици от зачеването, но вашият ембрион е 10 000 пъти по-голям през 7 гестационна седмица, отколкото когато пристигна в матката. Разбира се, все още е много малък –  колкото боровинка.

  За щастие, опашката на ембриона е изчезнала през 7 гестационна седмица, а лицето на ембрионът е покрито с тъмни петна, които ще станат очи, две дупки, които ще се превърнат в ноздри и образуването на устните. Пъпките на крайниците се удължават и скоро ще станат различими рамене, ръце, крака и колене, които ще се подготвят да ви ритат в рамките на още месец-два. Малките гребла в краищата стават все по-отчетливи и скоро ще се превърнат в десет малки пръстчета.

  Черният дроб на бебето през 7 гестационна седмица е в ранните етапи на формиране и скоро ще започне да произвежда червени кръвни клетки. Бъбреците на бебето, които са в готовност, да произвеждат урина през следващите няколко седмици. Все още няма нужда от памперси. Потокът от урина на ембриона ще стане част от амниотичната течност, която поглъща и отделя непрекъснато през следващите седем месеца.

  По време на 7 гестационна седмица, ембрионът генерира около сто нови мозъчни клетки всяка минута. Мозъкът и сърцето му стават все по-сложно устроени. Формират се ставите на ръцете и краката.

  Бележки

  (7 гестационна седмица)

  • Поинтересувайте се какво представляват пренаталните тестове.
  • Удовлетворете новите си вкусови предпочитания. Намерете заместители на храни, към които имате отвращение – помислете за киноа като източник на протеини, ако не понасяте вида или миризмата на месо през 7 гестационна седмица
  • Все още не изглеждате като бременна, но може да сте качили няколко килограма през 7 гестационна седмица. Това е добре! По време на първия ви триместър бебето ви е все още мъничко, което означава, че не е нужно да наддавате повече от общо 2-3 килограма.
   Ако обаче страдате от сутрешно гадене, може да не качите изобщо – или дори да загубите тегло. Това също е добре, стига апетитът ви да се повиши и да компенсирате тези килограми през втория триместър.

  • Проучете какви лекарства и козметика може да използвате по време на бременност.

  Калкулатор бременност

  Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

  Към Калкулатора