Първи триместър от бременността
 
 
6 гестационна седмица

6 гестационна седмица

    (6г.с.) 

По време на 6 гестационна седмица от бременността, толкова много емоции и въпроси ви връхлитат. Добавете към тях всички симптоми на ранната бременност от бушуващите хормони и се получава цяла експлозия от странни чувства и мисли. Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Все още сте съвсем в началото на вашата бременност, не случайно ви остават тепърва още цели 8 месеца, за да въприемете и планирате бъдещите събития.

През 6 гестационна седмица се развиват челюстта, бузите и брадичката на вашето бебе. Също така през шестата гестационна седмица се оформят: бъбреци, черен дроб и бели дробове, заедно с малкото сърце, което сега бие около 110 пъти в минута (и става все по-бързо всеки ден).

През 6 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на малко грахово зърно. Средната големина на ембрион в шестата седмица бременност е около 0.63 см. и ще се удвои по размер отново следващата седмица.

  6 гестационна седмица - размери на плода
  Вашето заглавие идва тук

  Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

  През 6 гестационна седмица, вие се намирате във 2 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

  Симптоми 

  (6 гестационна седмица)

  През 6 гестационна седмица все още сте в началото на вашата бременност и е възможно, както все още да нямате симптоми, така и да изпитвате силно гадене и да се чувствате изтощени. Най-честите симптоми включват:

  • Подуване на корема. През 6 гестационна седмица повишаването на хормона Прогестерон, може да ви направи по-подпухнали и да ви подуе корема.
  • Гадене. Гаденето е един от най-честите симптоми на ранната бременност. Организма реагира на повишаването на хормона на бременността (ЧХГ).
  • Промени в гърдите. Гърдите ви могат да станат по-чувствителни през 6 гесатционна седмица, да се подуят и да потъмнеят ареолите им.
  • Промени в настроението. Един от страничните ефекти на хормоналните промени през 6 седмица от бременността е променливото настроение. Наподобява това, което изпитвате по време на цикъл.
  • Необичайна умора. Настъпват много необичайни и различни промени във вашето тяло през 6 гестационна седмица. Не е необичайно, че сте толкова изморена и имате нужда от повече почивка и сън.
  • Повишена телесна температура около 37 градуса. Понякога тялото на бъдещата мама реагира като повиши телесната си температура. Някои жени задържат температура над 37 градуса през голяма част от бременността си. Не трябва да се притеснявате ако тя не надхвърля 37,4 градуса по Целзий.

  Ултразвук 

  (6 гестационна седмица)

  Обикновено, първия пренатален преглед е през 8 или 9 гестационна седмица. Така че, освен ако вашата бременност не е с висок риск, вероятно няма да имате ултразвуков преглед през 6 гестационна седмица. Знаем, че нямате вече търпение да разберете какво прави Вашето „грахче“в корема ви!

   6 гестационна седмица - ултразвук

   Ултразвуково изображение през 6 гестационна седмица, показващо ембриона в съседство с жълтъчната торбичка в течността (черната зона) на гесатционния сак.

   Въпреки това, през 6 гестационна седмица от бременността много от най-важните части на бебето вече са започнали развитието си. Циркулиращата кръв на бебето се усъвършенства в кръвоносна система. Бебето дори може да размахва ръцете и краката си, подобни на гребло. Започват да се развиват носа, очите, ушите, брадичката и бузите.

   Ако сте  били на преглед през шестата седмица от бременността, лекарят може да е в състояние да чуе сърдечен пулс – ясен знак, че може да се развие там ембрион, но не се притеснявайте ако такъв не се забележи, все още бременността е на много ранен етап. Лекарят вероятно ще ви помоли да се върнете след няколко дни или седмица за друг ултразвук.

   Ако сте в 6 гестационна седмица – бременна с близнаци, на този етап може да сте в състояние да видите два отделни гестационни сака по време на прегледа.

   Докато чакате предстоящия ви преглед, вероятно си задавате страшно много въпроси. Запишете ги, така че да сте готови предварително и да не забравите някой от тях от вълнението, което ще изпитате по време на първия преглед.

    

   Бележки

   (6 гестационна седмица)

   • Приемайте пренатални витамини с 400 mcg фолиева киселина дневно през 6 гестационна седмица.
   • Внимавайте с уро-инфекциите през 6 гестационна седмица. Ако усетите парене, докато ходите по малка нужда – консултирайте се веднага с вашия лекар. Профилактично може да пиете екстракт от червена боровинка.
   • Консумирайте внимателно риба през 6 гестационна седмица. Важно е да приемате достатъчно количество седмично риба, но трябва да избягвате такава с високо съдържание на живак.
   • Да си запишете час при АГ.
   • Да записвате всякакви въпроси, които ви касаят за предстоящия преглед.

   Калкулатор бременност

   Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

   Към Калкулатора