Първи триместър от бременността
 
 
Пета гестационна седмица

5 гестационна седмица

(5г.с.)

През 5 гестационна седмица (пета седмица от бременността), най-често бъдещите мамчета разбират, че са бременни. Това е така, защото вече имат закъснял месечен цикъл, както и по-осезаеми ранни симптоми на бременност. Двете чертички са на лице, а бъдещата мама е толкова развълнувана, че вече сияе от щастие, въпреки вече наличните леки неразположения. 

Чудите се как изглежда растящото ви бебе сега? Не много като бебе. Вашето мъниче се е удължило от кълбо от клетки до мъничка форма на попова лъжичка, с различима глава и опашка. Не се притеснявайте обаче. Тази опашка ще изчезне достатъчно скоро и на нейно място ще заеме сладко малко бебешко дупе.

През петата гестационна седмица, бебето ви е с размерите на портокалово семе. През следващата седмица, то ще удвои размера си.

Тъй като Акушер-гинеколозите броят започването на бременността от последния ден на последния ви МЦ, вие вече сте отбелязали 1 от 9 месеца бременност. Вече съвсем спокойно може да кажете, че месец първи е минал от вашата бремeнност и тържествено навлизате във втори.

5 гестационна седмица от бременността - пета седмица бременност
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 5 гестационна седмица, вие сте в началото на 2 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(5 гестационна седмица)

През петата седмица от бременността Хормонът на бременността (ЧХГ) се е повишил до такава степен, че вече е видим и за уринните тестове за бременност. Те отчитат стойности над 25, като кръвните изследвания могат да покажат с точност.  Обичайните симптоми са следните:

 • Закъснял ментруален цикъл. – През петата седмица бременност, цикълът ви закъснява забележимо.
 • Често уринииране. 
 • Подуване на корема. Повишаването на хормона Прогестерон, може да ви направи по-подпухнали и да подуе корема ви през пета гестационна сеедмица.
 • Болки в кръста и корема. – Вероятно е по време на 5 гестационна седмица бременност да получите болки в кръста и корема.
 • Гадене. Гаденето е един от най-честите симптоми на ранната бременност. Организма реагира на повишаването на хормона на бременността (ЧХГ) .
 • Промени в гърдите. Гърдите ви могат да станат по-чувствителни, да се подуят и да потъмнеят ареолите им през 5 гестационна седмица.
 • Положителен уринен тест за бременност. Някои тестове на пазара обещават за резултати с над 99% точност, още на първия ден от закъснението на месечния цикъл, по време на петата гестационна седмица би трябвало да отчетат верен резултат.
 • Положителен тест за бременност (кръвни изследвания). Кръвните тестове могат да открият по-малки количества ЧХГ, отколкото тестовете за урина. Кръвните тестове са по-точни и могат по-рано да установят налична бременност.
 • Промени в настроението.
 • Необичайна умора – Настъпват много необичайни и различни промени във вашето тяло през петата седмица от бременността. Не е необичайно, че сте толкова изморена и имате нужда от повече почивка и сън.
 • Повишена телесна температура около 37 градуса – Понякога тялото на бъдещата мама реагира като повиши телесната си температура. Някои жени поддържат температура над 37 градуса през голяма част от бременността си. Не трябва да се притеснявате ако тя не надхвърля 37,4 градуса по Целзий

Някои жени не изпитват абсолютно никакви неразположниия и симптоми на ранна бременност през петата седмица от бременността. Това също е ОК! Това, че не ви се гади или не се чувствате различно, не означава, че нещо не е наред. Всеки организъм реагира по различен начин на бременността и за повечето неща, може да чуете в отговор – НОРМАЛНО Е!

Ултразвук

(5 гестационна седмица)

Ембрионът в пета гестационна седмица започва да образува основните си органи – сърце, стомах, черен дроб и бъбреци. Както и основните системи – храносмилателна, кръвоносна и нервна.

5 гестационна седмица - ултразвук гестационен сак

Първата система на бебето ви, която ще започне да функционира, е кръвоносната система или кръвта – заедно с нейния придружаващ орган – сърцето, което може дори да видите как бие на ранен ултразвук към края на седмицата, въпреки че е по-често видимо през 6 или 7 гестационна седмица.

Когато сте бременна в 5 гестационна седмица (пета седмица от бременността), сърцето на вашето бебе се състои от два малки канала, наречени сърдечни тръби и те вече работят усилено. Когато тези тръбички се слеят, бебето ви ще има напълно функциониращо сърце.

През петата гестационна седмица, също работят няколко други органа, включително нервната тръба – предшественикът на мозъка и гръбначния мозък на вашето бебе. 

Ако нямате анамнеза, която ви излага на по-висок риск от усложнения по време на бременността, не е наложително да правите ултразвук в през 5 гестационна седмица. Когато нямате оплаквания и се чувствате добре, най-доброто време за посещение е около осма – девета седмица, когато можете да чуете и сърдечен ритъм. Това не изключва варианта да се чуете с вашия АГ, да споделите новината с него и да обсъдите най-доброто време за предстоящия вълнуващ преглед!

Когато минете през първия си преглед с ултразвук, вашият АГ ще измери зародиша и ще може да изчисли по големината му, кога приблизително ще е вашият термин през петата седмица бременност.

Бележки

(5 гестационна седмица)

 • Приемайте пренатални витамини с 400 mcg фолиева киселина дневно през 5 гестационна седмица.
 • Да се настроите на по-здравословна вълна.
 • Да си запишете час при АГ, ако вече не сте.
 • Консимирайте повече протеин в менюто си през 5 гестационна седмица.
 • Ако имате котка – помолете друг да се грижи за тоалетната или бъдете много внимателна и оборудвана с ръкавици при почистването и. Има опасност да се заразите с токсоплазмоза – което е опасно за бебето в утробата ви. За да избегнете опасността от заразяване, внимателно почиствайте тоалетната на котето, избягвайте да се храните с не-добре сготвено месо и мийте старателно зеленчуците преди да ги консумирате.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора