Трети триместър от бременността
 
 
Четиридесета гестационна седмица

Четиридесета гестационна седмица

    (40г.с.) 

Това е моментът, който вие и вашето бебе чакахте цели 9 месеца! През четиридесета гестационна седмица вие се намирате на официалния край на бременността си. Вашето бебе вероятно тежи от 3 до 4 килограма и е между 48 и 56 см през 40 гестационна седмица – макар че тонове напълно здрави бебета се раждат по-малки или по-големи. За това не се притеснявайте ако детето ви е по-мъничко или по-едро от статистиката.

Вие или всъщност плацентата все още осигурявате антителата, които са необходими за борба с инфекциите през първите шест месеца от живота на детето, но ако планирате да кърмите, млякото ще му даде още повече антитела, за да засили имунната си система – особено коластра, тънък, жълтеникав предшественик на кърмата, който е супер богат на антитела и хранитени вещества за бебето ви през първите няколко дни след раждането.

През 40 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на голяма тиква. Вашето бебе e с размери около 48 – 56 см и тежи около 3.2 – 4.1  кг.

Това е последната седмица от бременността. Всеки следващ ден след нея се води за преносване на плода.

През 40 гестационна седмица, вие сте края на 9 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

40 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ще родя ли през 40 гестецаионна седмица?

Кога ще родя? Ще родя ли през 40 гестационна седмица? Дори правилно да е изчислена датата на термина ви, това не означава че задължително тя ще бъде датата на раждането на детето ви. Моментът при всяка бременна мама настъпва различно и бебето често избира само, кога да излезе на бял свят.

Около 30 процента от всички бременности продължават повече от 40 гестационни седмици. Повечето АГ няма да допуснат повече преносване от 1-2 седмици, така че дори да не родите през тази седмица, остават ви най-много 2 седмици до срещата с детето ви.

Когато (и ако) водите ми изтекат?

Не е задължително водите ви да изтекат през 40 гестационна седмица или преди да започне раждането на детето ви. Знаем, че сте чували много истории за това как по средата на улицата могат да ви изтекат водите и да потече от вас околоплодна течност като водопад. По-вероятно е тя да изтече на лека струйка, която не можете да задържите, стискайки мускилите си.

Едно нещо, в което можете да бъдете почти сигурни, ако водите ви изтекат, преди да започнат контракциите ви: Контракциите най-вероятно ще започнат в рамките на 24 часа. Или вашият АГ ще ги предизвика. Излючително важно е след изтичането на околоплодните води – ВЕДНАГА да посетите вашия лекар.

Амниотичната течност обикновено е без цвят и мирис. Ако забележите течност, която изглежда жълтеникава и мирише на амоняк, вероятно изтича урина. Можете да опитате да спрете потока на течността, като притискате тазовите си мускули (упражнения на Кегел). Ако течът спре, това е урина. Ако не стане, това е околоплодна течност.

Симптоми

(40 гестационна седмица)

Типичните симптоми за бременност през 40  гестационна седмица – симптомите, които не са признаци на раждане – са подобни на тези, които изпитвате през последните няколко седмици. Повечето симптоми са свързани със скорошното раждане.

 • По-леко дишане. Когато бебето се спусне в таза ви, белите дробове ще имат повече пространство и вие ще можете да дишате по-дълбоко през 40 гестационна седмица.
 • Дискомфорт в таза. Вече сте на края на бременността си и е нормално всичко да ви тежи и боли през 40 гестационна седмица.
 • Удар в слабините. Тъй като бебето е толкова ниско, движенията му могат да засегнат някои чувствителни нерви в матката ви и да получите някой друг остър ритник през 40 гестационна седмица.
 • Порив за гнездене. Някои майки, получават прилив на енергия и силно желание да почистят дома си точно преди дебюта на бебето. Не се претоварвайте, сега е момента да си дадете пауза през 40 гестационна седмица.
 • Проблеми със съня. Напрежението и неудобството са главните виновници през 40 гестационна седмица. Още малко и ще можете да имате друг виновник за недоспиването, а именно – бебешкия рев!
 • Бракстън Хикс контракции. Спазмите или стягането на матката ви може да ви спохожда постоянно, независимо какво правите. Обикновено тези „подготвителни“ предродилни болки се облекчават при смяна на позицията ви. Ще разберете, че това е реална контракция, когато болката е центрирата върху матката ви и контракциите станат по-чести и редовни през 40 гестационна седмица.
 • Падане на „тапата“. Шийката на матката ви се разширява, за да се подготви за раждането и е възможно да получите зацапване, което е подобно на желирана слуз. Това е нещо нормално и не бива да ви притеснява през 40 гестационна седмица.

Ултразвук

(40 гестационна седмица)

Вътре в бременното коремче, бебето вероятно вече може да огъва крайниците си а през 40 гестационна седмица. Мозъкът на бебето все още бързо се развива – те стават по-умни с всяка изминала седмица!

40 гестационна седмица от бременността ултразвук

След като бебето се роди ще забележите, че вашето мъниче все още е превито във фетална позиция, въпреки че ръцете и краката му могат да се разклащат леко. Това е така, защото след девет месеца в такова тясно помещение ще отнеме известно време, преди бебето да осъзнае, че има място за разстилане. И тъй като това е единственото положение, което то наистина е познавало, е успокояваща поза за него. Ето защо толкова много новородени обичат да бъдат повивани – това им напомня за времето в утробата.

Бележки

(40 гестационна седмица)

 • Опитайте се да бъдете максимално спокойна и се разсейвате с различни активности през 40 гестационна седмица.
 • Ако все още не сте приготвили всичко за болницата – не отлагайте повече, 40 гестационна седмица е крайния на крайния срок.
 • Поинтересувайте се за това дали ще желаете упойки по време на раждането през 40 гестационна седмица. (Ако раждате нормално)
 • Захранете се с желязо! Хапнете повечко месо или яйчен жълтък в последните дни. По време на раждане ще загубите не малко кръв и това ще ви бъде от полза през 40 гестационна седмица.
 • УСПЕХ! Желаем ви леко, бързо и безпроблемно раждане!

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора