Първи триместър от бременността
 
 
Трета семица от бременността

4 гестационна седмица

(4г.с.)

Поздравления! Вече официално можем да ви честитим бременността! През четвъртата седмица от бременността, най-вероятно сте направили тест за бременност, който е показал положителен резултат. Много от бъдещите мамчета разбират на по-късен етап, защото все още не изпитват стандартните признаци за начална бременност. Време е да се чуете с вашия Акушер-гинеколог и да се разберете, кога да отидете на преглед.  

През четвъртата гестационна седмица, бебето ви е по-малко от маково семе. То е кълбо от клетки и се е настанило в новия си дом (вашата матка), тепърва подготвяйки се за своето развитие.

Плацентата и ембрионът започват да се формират
Макар че може би току-що сте започнали да се чудите дали сте бременна, бебето ви вече е намерило своя дом: бластоцистата е завършила пътуването си от фалопиевата тръба до матката.

Веднъж там, тя се забива в лигавицата на матката – създавайки онази нерушима връзка с вас, която ще продължи следващите осем месеца (и цял живот след това).

Веднага след като тази малка топка от клетки се настани в матката ви, тя ще претърпи големи промени. Половината от това, което сега се нарича ембрион, ще стане ваш син или дъщеря, докато другата половина формира плацентата, която канализира хранителните вещества и пренася отпадъците до раждането.

4 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 4 гестационна седмица (четвърта седмица от бременността), вие сте в края на 1 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(4 гестационна седмица)

По време на 4 гестационна седмица Хормонът на бременността (ЧХГ) се е повишил до такава степен, че вече е видим и за уринните тестове за бременност. Те отчитат стойности над 25, като кръвните изследвания могат да покажат с точност.  Обичайните симптоми за четвърта гестационна седмица са следните:

 • Подуване на корема. Повишаването на хормона Прогестерон, може да ви направи по-подпухнали и да подуе корема ви по време на четвъртата седмица от бременността.
 • Закъснял ментруален цикъл. Най-алармиращият признак! Четвъртата гестационна седмица, се очаква да е по време на датата за следващия ви цикъл и може да установите липсата на такъв.
 • Гадене. Гаденето е един от най-честите симптоми на ранната бременност. Организмът реагира на повишаването на хормона на бременността (ЧХГ). През 4 гестационна седмица от бременността е възможно да ви се гади.
 • Промени в гърдите. Гърдите ви могат да станат по-чувствителни по време на четвъртата седмица от бременността, да се подуят, а ареолите им да потъмнеят през 4 гестационна седмица.
 • Положителен уринен тест за бременност. Някои тестове на пазара обещават за резултати с над 99% точност, още на първия ден от закъснението на месечния цикъл.
 • Положителен тест за бременност (кръвни изследвания). Кръвните тестове могат да открият по-малки количества ЧХГ, отколкото тестовете за урина. Кръвните тестове са по-точни и могат по-рано да установят налична бременност през 4 гестационна седмица.
 • Промени в настроението. Тепърва хормоните ви, ще си играят с вашите чувства и емоции .
 • Леко зацапване. Имплантационно кървене,  което е в резултат на това, че зародишът се настанява във вашата матка, често може да ви съпроходи по време на четвъртата гестационна седмица.
 • Необичайна умора. Настъпват много необичайни и различни промени във вашето тяло по време на четвъртата седмица бременност и то е заето да се грижи, процеса да мине гладко. Не е необичайно, че сте толкова изморена и имате нужда от повече почивка и сън.
 • Повишена телесна температура около 37 градуса. Понякога тялото на бъдещата мама реагира, като повиши телесната си температура. Някои жени поддържат температура около 37 градуса през голяма част от бременността си. Не трябва да се притеснявате ако тя не надхвърля 37,4 градуса по Целзий.

Ултразвук 

(4 гестационна седмица)

През 4 гестационна седмица от бременността, кълбото от клетки се разделя в ембрион и плацента. Невронната тръба на бебето, градивният блок на гръбначния стълб, мозъка и гръбнака, вече е оформени. Амниотичната торбичка и течност се превръщат в защитна възглавница за вашето бебе. В четвърта седмица от вашата бременност, бебчето ви прилича на мъничка точка, наречена гестационен сак.

  4 гестационна седмица - ултразвук

  Въпреки изключително малкия си размер – не по-дълъг от 1 милиметър и не по-голям от маково семе – вашият малък ембрион е зает да създава своя дом.

  Докато околоплодната торбичка (наричана още торбичка с вода) се образува около нея, така се образува и жълтъчната торбичка, която по-късно ще бъде включена в развиващия се храносмилателен тракт на вашето бебе.

  През четвърта седмица бременност (4 гестационна седмица) – Ембрионът вече има три отделни слоя клетки, които ще прераснат в специализирани части от тялото на вашето бебе. Вътрешният слой, известен като ендодерма, ще се развие в храносмилателната система, черния дроб и белите дробове на вашето бебе. Средният слой, наречен мезодерма, скоро ще бъде сърцето, половите органи, костите, бъбреците и мускулите на вашето бебе. И външният слой, или ектодермата, в крайна сметка ще формира нервната система, косата, очите и външния слой на вашето бебе.

  Най-вероятно, през четвъртата седмица от бременността няма да е наложително да правите ултразвук. Ранното посещение при вашия лекар, може да ви притесни безпричинно, защото може все още нищо да не се види на ултразвук. Особено когато сте били с нередовен цикъл и не знаете кога е била вашата последна овулация. Когато нямате оплаквания и се чувствате добре, най-доброто време за посещение е около осмата седмица, когато можете да чуете и сърдечен ритъм. Това не изключва варианта да се чуете с вашия АГ, да споделите новината с него и да обсъдите най-доброто време за предстоящия вълнуващ преглед!

  Бележки 

  (4 гестационна седмица)

  • Направете си тест за бременност през 4 седмица от бременността
  • Споделете със своя АГ вашето състояние
  • Опитайте се да намалите или откажете вредните навици
  • Калкулирайте вашия термин с Калкулатора за бременност
  • Консумирайте храни с витамин Д през четвърта седмица от бременността –  Витамин Д е от съществено значение за поддържането на здрави зъби и костна структура, плюс това ви помага да абсорбирате калция. Набавете си Витамин Д със слънчеви бани, мляко, портокалов сок и жълтъци.

  Калкулатор бременност

  Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

  Към Калкулатора