Трети триместър от бременността
 
 
Тридесет и четвърта гестационна седмица

34 гестационна седмица

    (34г.с.) 

През 34 седмица от бременността, бебето може да ви чува прекрасно, така че внимавайте какво му казвате! Вашето мъниче обожава гласа ви и се наслaждава на песните, които му пеете. Изследвания показват, че след раждане, песните които майката е пяла на бебето още в корема и, му повлияват успокояващо. Така че не се притеснявайте, че не сте професионална певица, детето ви има нужда от вашата песен изпята с любов, а не от верни тонове.

През 34 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на тиква – цикулка. Вашето бебе e с размери около 45 см и тежи около 2.13 кг.

От бременността ви са минали осем месеца и три седмици.

Симптоми

(34 гестационна седмица)

Симтомите, типични за 34 гестационна седмица, продължават да са идентични с предходната седмица и няма да се променят значително до края на бременността.

  • Замъглено зрение. Комбинация от хормони, задържане на течности и липса на сън може да причини замъглено зрение през 34 гестационна седмица. Понякога това е просто нормален, временен симптом на бременността, но ако замъгленото ви зрение е придружено от подуване, главоболие, бързо наддаване на тегло, това може да е признак на прееклампсия, така че незабавно се свържете с вашия лекар.
  • Бракстън Хикс контакции. По време на 34 седмица от бременността е напълно нормално да изпитвате подготвителни котракции, тялото ви се подготвя за момента на раждането. За да облекчите дискомфорта от преждевременните контракции, пийте много вода и често сменяйте позицията, в която сте застанала. Това ще предотврати превръщането на тези „контракции“ в преждевременно раждане.
  • Умора. Напълно нормално е да се чувствате изтощена. Цялата тази тежест, която носите в себе си (Все пак сте в тридесет и четввърта седмица от бременността), пък ако бебета са повече на брой, е още по-изтощително. А факта, че трудно можете да си намерите удобно положение за сън, допринася да не можете да отпочинете ползотворно.
  • Болки в гърба. Болките в гърба са нормални за 34 гестационна седмица. Лекото разтягане може да помогне и на гърба ви. Може да се оборудвате с възглавница за бременни, която ще облекчи състоянието ви.
  • Запек. Пийте повече течности и консумирайте повече храни богати на фибри през 34 гестационна седмица. Ако все пак усещате неразположение, може да се свържете с вашия лекар, който да ви назначи подходящ препарат за справяне със състпянието ви. Запекът може да доведе и до получаване на хемороиди, така че ако изпитвате неразположение, опитайте да се справите с него по възможно най-бърз начин.

Ултразвук

(34 гестационна седмица)

През 34 седмица от бременността е много вероятно да посетите вашия Акушер- гинеколог и да направите ултразвуков преглед. Може да се направи и Биофизичен профил (BPP) по преценка на лекаря, който представлява комбинация от ултразвук  и специален безстресов тест, който измерва сърдечната честота на бебето за определен период от време. Заедно тези два теста помагат на лекаря да потвърди, че бебето реагира добре на стрес и процъфтява.

34 гестационна седмица

34 гестационна седмица – снимка: thebirthcompany.co.uk

Най-вероятно следващата седмица няма да ви се наложи да посещавате вашия АГ, но от тридесет и шеста седмица от бременността, ще трябва да ходите на преглед веднъж седмично.

Бележки

(34 гестационна седмица)

  • Запазете си час за следващия преглед при АГ.
  • Опитвайте се да използвате всяка свпбодна минутка за дрямка.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора