Трети триместър от бременността
 
 
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Тридесет и 1 гестационна седмица

31 гестационна седмица

    (31г.с.) 

През 31 гестационна седмица вие навлизате в осмия месец от бременността. Може да ви е трудно да повярвате, но няма цял живот да бъдете бременна! Остават ви най-много 9-10 седмици до момента на вашето раждане. Краят на вашата бременност наближава и съвсем скоро ще гушкате в обятията си малкото човече. По време на тридесет и първата седмица от бременността, всички пет сетива на вашето бебе са напълно развити. Коремчето ви тежи все повече  и се чувствате по-уморена от обичайното. Може да имате моменти, в които сте по-разсеяна и често забравяте през тридесет и първата гестационна седмица.

През 31 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на аспержа. Вашето бебе e с размери около 41.1 см и тежи около 1.49 килограма.

От бременността ви са минали осем месеца.

Симптоми

(31 гестационна седмица)

През 31 седмица от бременността, повечето от симптомите са ви познати. Възможно е някои от тях да се засилят, други да стана по-малко забележими.

  • Задух. Възможно е да изпитвате по-често пристъпи на задух и да се изморявате по-лесно. Не се насилвайте физически и си почивайтем когато имате нужда.
  • Бракстън Хикс контакции. За да облекчите дискомфорта от преждевременните контракции по време на 31 гестационна седмица, пийте много вода и често сменяйте позицията, в която сте застанала. Това ще предотврати превръщането на тези „контракции“ в преждевременно раждане.
  • Изтичаща коластра. Възможно е да изтича известно количество коластра от гърдите ви. Това се дължи на хормоните в тялото ви, които подготвят гърдите за бъдещето хранене на бебето.
  • Често уриниране. Все по-често ви се налага да посещавате тоалетната по малка нужда. Бебето расте и притиска пикочният ви мехур, което причинява това постоянно маршируване до нужника.
  • Болки в гърба. Опитвайте се да се разтягате често или се запишете на курс по йога за бременни. Това значително ще подобри състоянието ви и дискомфорта по време на 31 седмица от бременността.

Ултразвук

(31 гестационна седмица)

През 31 гестационна седмица вашият плод преминава през основно развитие на мозъка и нервната система. Очите му също се развиват – ирисите вече могат да реагират на светлина! Всъщност, всичките пет сетива на бебето са в изправност.

бременност 31 гестационна седмица ултразвук

Бременност 31 гестационна седмица ултразвук Източник: https://www.thebirthcompany.co.uk/

Жените, които имат усложнения по време на бременността, като гестационен диабет или които са бременни с близнаци, е възможно да посещават АГ по-често от обикновено. Някои любопитни родители избират да направят 3D / 4D ултразвук в края на временността – обикновено някъде между 24 гестационна седмица и 32 гестационна седмица (така че 31-вата седмица от бременността е идеалното време!)

При 3D / 4D ултразвук можете да видите оформеното личице на вашето бебе и как извършва елементарни движения. Това означава, че може да видите вашия 31-седмичен плод да мига, да смуче палец, а може би дори да се усмихва или да се намръщи.

Бележки

(31 гестационна седмица) 

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора