Първи триместър от бременността
 
 
Трета семица от бременността

3 гестационна седмица

(3г.с.)

През 3 гестационна седмица от бременността вашата овулация е в ход и моментът, който чакахте, най-накрая настъпи: Вие сте заченали! Това означава, че скоро вашият плод е започнал своята чудотворна трансформация от проста клетка в подскачащо момче или момиче.

След като победилият сперматозоид си проправи път през външния слой на яйцеклетката, едноклетъчното оплодено яйце – или зигота – незабавно образува бариера, за да не допусне други сперматозоиди.

Но вашата зигота не остава сама за дълго. В рамките на часове се разделя на две клетки, след това четири и т.н., докато нарастващият клъстер обхваща около 100 клетки само няколко дни след тази решаваща първа среща между сперматозоида и яйцеклетката. Някои ще образуват ембриона, други плацентата, но засега все още е само една микроскопична топка от клетки, която е една пета от размера на периода в края на това изречение.

3 гестационна седмица от бременността

През 3 гестационна седмица, вие сте в началото на 1 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Симптоми

(3 гестационна седмица)

При всяка жена, симпотомите през третата гестационна седмица от бременността могат да варират. Някои жени не изпитват ранните признаци на бременност, заради все още ниските стойности на хормона на бременността. Все пак, има някои по-чувствителни бъдещи майчета, които могат през третата гестационна седмица или след няколко седмици, да изпитат следните симптоми:

 • Имплантационно кървене –  Появява се при имплантирането на оплодената яйцеклетка в стената на матката през 3 гестационна седмица.
 • Гадене – Гаденето е един от най-честите симптоми на ранната бременност. Организма реагира на повишаването на хормона на бременността (ЧХГ).
 • Промени в гърдите – Гърдите ви могат да станат по-чувствителни, да се подуят, а ареолите им да потъмнеят през третата гестационна седмица от бременността.
 • Положителен тест за бременност (кръвни изследвания) – Кръвният тест може да засече по-малки количества ЧХГ, отколкото тестовете за урина през 3 гестационна седмица. Кръвните тестове са по-точни и могат по-рано да установят налична бременност.
 • Повишена телесна температура около 37 градуса

Какво се случва с тялото ви

Ако сте определили точно гестационната седмица (3 гестационна седмица), в която се намирате и сте правили секс по време на овулацията, яйцеклетката ви е оплодена от сперматозоида и тялото ви се готви да приеме бластоциста (която скоро ще стане вашето бебе!), Която се насочва към матката, нейния дом за следващите девет месеца.

И така, какво се случва през 3 гестационна седмица? Веднага след освобождаването на яйцеклетката фоликулът, от който е дошла, получава нов наемател, наречен жълто тяло (жълтъчно мехурче), жълтеникаво тяло от клетки, което заема пространството, оставено от яйцеклетката. Жълтото тяло започва да произвежда прогестерон и малко естроген, достатъчно от двата хормона на бременността, за да подхранва и поддържа бъдещото бебе, докато плацентата поеме тази роля след около 10 седмици.

Междувременно, около седмица след оплождането, бластоцистата (или скорошният ембрион) се имплантира в лигавицата на матката и плацентата започва да се оформя. В рамките на шест до 12 дни след сгушването в матката (около 4 гестационна седмица от бременността), клетките на новоразвиващата се плацента започват да произвеждат Човешки Хорион Гонадотропин (hCG) – Наречен още – хормонът на бременността.

Нарастването на ЧХГ през първия триместър, преди влизането на втория, казва на яйчниците ви да спрат да освобождават яйцеклетки и предизвиква производството на повече прогестерон и естроген – които предпазват лигавицата на матката от отделяне и подпомагат растежа на плацентата.

Както ще разберете по-късно, всички тези хормони играят важна роля през цялата бременност и причиняват редица телесни промени, плюс симптоми като сутрешно гадене.

Следи от ЧХГ могат да бъдат открити в урината и кръвта – което обяснява защо домашните тестове могат да дадът резултат от вашата урина – но вероятно няма да получите положителен резултат при тест за бременност за още седмица или две.

Бележки

(3 гестационна седмица)

 • Може да направите ранен кръвен тест за бременност.
 • Приемайте пренатални витамини с 400 mcg фолиева киселина дневно.
 • Консумирайте богати на протеин храни,
  Яжте около три порции с протеин на ден, за да помогнете за стимулиране на нова тъкан за бъдещото бебе през 3 гестационна седмица. Подходящи храни, които са източници на протеин: месо, яйца, риба, млечни продукти и бобови растения.
 • Увеличете приема на желязо и витамин С.
  Наблегнете на плодове и зърнени храни. Консумирането на повече витамин С може да помогне за по-доброто усвояване на желязо, хранително вещество, от което се нуждаете, за да подпомогнете увеличения обем на кръвта през 3 седмица бременност.Витамин С се съдържа в плодове и зеленчуци като киви, манго, ягоди, пъпеши, чушки, домати и аспержи. Желязо – в соеви продукти, говеждо, птиче месо, яйца, спанак и сушени плодове.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора