Трети триместър от бременността
 
 
Двадесет и осма гестационна седмица

28 гестационна седмица

    (28г.с.) 

Възможно е през 28 гестационна седмица, сънят ви да не бъде пълноценен и да ви е трудно да заспите като цяло. Опитайте се да се отпуснете и да се разсеете с приятни и релаксиращи занимания. Навлизането в третия триместър си е стресиращо, тъй като наближавате все повече до края на вашата бременност, пък и малкото мъниче се активизира значително, когато вашето тяло е в покой. В допълнение всяка поза, която заемете става все по-неудобна и е напълно нормално да изпитвате дискомфорт и да не можете да се наспите.

През 28 гестационна седмица седмица, бебето ви е с размерите на маруля. Вашето бебе e с размери около 38 см и тежи около 1 килограм.

28 гестационна седмица от бременността - размери на плода
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 28 гестационна седмица, вие се намирате в 7 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(28 гестационна седмица)

През 28 гестационна седмица, с нарастването на корема, някои симптоми типични за периода се появяват.

  • Проблеми със съня. Може да се дължи на хормони или нерви – или и двете! Опитайте се да се релаксирате през 28 гестационна седмица.
  • Задух. Бебето притиска белите ви дробове и диафрагмата, коеето води до по-трудно поемане на въздух от ваша страна. Почивайте по-често и се разхождайте на открито през 28 гестационна седмица.
  • Болки в гърба. Лекото разтягане може да помогне и на гърба ви. Може да се оборудвате с възглавница за бременни през 28 гестационна седмица, която ще облекчи състоянието ви.
  • Течност от гърдите. Възможно е от гърдите ви да излизат капки коластра през 28 гестационна седмица.

Ултразвук

(28 гестационна седмица)

Бебето образува все повече мазнини през 28 гестационна седмица, така че кожата му, започва да става по-гладка. Белите дробове на вашия плод са вече достатъчно зрели и ако той или тя се роди, вероятно ще оцелее. От 28мата седмица, посещенията при вашия АГ ще зачестят – на всеки две седмици.

28 гестационна седмица - ултразвук

През 28 гестационна седмица вашето бебе може да се настани в правилното положение за раждане, главата му ще бъде обърната надолу.  В момента то тренира своите нови умения, които ще му трябват като се появи на бял свят: мигане, кашлица, по-интензивно смучене, хълцане и по-добро дишане.

Бележки

(28 гестационна седмица)

  • Пребройте, колко пъти ви рита малкото човече, когато е активно през 28 гестационна седмица.
  • Разберете вашия резус фактор. Ако сте Rh отрицателни и вашето бебе е Rh положително, тази седмица ще се нуждаете от ваксино-подобна инжекция на Rh-имунен глобулин, известен като RhoGAM, за да предотвратите развитието на антитела.
  • Намерете занимания, които да ви помогнат да се отпуснете и да релаксирате през 28 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора