Трети триместър от бременността
 
 
Двадесет и седма гестационна седмица

27 гестационна седмица

    (27г.с.) 

Еха, на финалната права сте! Добре дошли в третия триместър! През 27 гестационна седмица от бременността сигурно вече тръпнете в очакване на малкото ви човече, чувствате постоянно, неговите движения и се чудите как ли ще изглежа?! Предстоят ви три месеца изпълнени с много прекрасни емоции, но и на моменти сериозни изпитания. Ако все още не сте си дали възможност за почивка, в следващите седмици ще ви се наложи да позабавите малко темпото на забързаното ежедневие. Коремчето започва да тежи все повече и повече, а малката шушулка (или шушулки), ви подават някой друг ритник от любов към мама.

През 27 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на зелка. Вашето бебе e с размери около 36.5 см и тежи около 862 грама.

27 гестационна седмица от бременността - размери на плода
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 27 гестационна седмица, вие сте в началото на 7 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(27 гестационна седмица)

Досадните симптоми, няма да изчезнат скоро, но се надяваме, че поне сте намерили някакъв начин да облекчавате състоянието си или просто сте свикнали вече с настоящите неразположения през двадесет и седмата гестационна седмица.

  • Крампи в краката. Раздвижвайте краката си, честото сгъване и разгъване на краката, може да спомогне състоянието ви да се облекчи през 27 гестационна седмица. Не забравяйте да пиете много вода!
  • Болки в гърба. Лекото разтягане може да помогне и на гърба ви през 27 гестационна седмица. Може да се оборудвате с възглавница за бременни, която ще облекчи състоянието ви.
  • Спазми. Вашето тяло се приспособява към растящия в него организъм през двадесет и седма седмица от бременността. Мускулите и връзките се разтягат за да освободят достатъчно място за малкото човече, което може да предизвика болка.
  • Изпускане на урина. Бебето оказва сериозен натиск върху пикочния ви мехур и е възможно да се изпуснете при кихане или смях през 27 гестационна седмица. Ако усещате често такова неразположение, споделете с вашия лекар.
  • Запек. Пийте повече течности и консумирайте повече храни богати на фибри през 27 гестационна седмица. Ако все пак усещате неразположение, може да се свържете с вашия лекар, който да ви назначи подходящ препарат за справяне със състпянието ви. Запекът може да доведе и до получаване на хемороиди, така че ако изпитвате неразположение, опитайте да се справите с него по възможно най-бърз начин.

Ултразвук

(27 гестационна седмица)

През 27 седмица от бременността вашето бебе развива белите си дробове, тренирайки вдишване и издишване. Естествено в ролята на въздуха е амниотичната течност. Мъничето вече показва мозъчна активност. Оттук нататък мозъкът на бебето ще продължи да се усложнява.

27 гестационна седмица - ултразвук

Вашето бебе вече може да разпознае гласовете на вас и вашия партньор през 27 гестационна седмица. Неговото слухово развитие или слух напредва, тъй като мрежата на нервите към ушите узрява – макар че звуците, които чува, са заглушени благодарение на кремообразното покритие от верникс, което ги покрива. Така че това може да е подходящ момент да прочетете приказка и дори да запеете на бебето си – или по-точно на корема си – и добър шанс да започнете да запомняте онези детски стихчета и приспивни песни, които ще трябва да повтаряте (и повтаряте) доста скоро.

Вкусовите рецептори на вашето бебе също са много развити през 27 гестационна седмица. Някои бебета дори ще реагират на някои вкусове с хълцане. И въпреки че хълцането, което ви се струва като коремни спазми, може да изглежда, че го безпокои, то изобщо не е под стрес.

Ако досега бременността ви е била без усложнения, вероятно няма да имате ултразвуков преглед през тази седмица. От следващата седмица обаче, ще посещавате лекаря си два пъти месечно или на всеки две седмици.

Бележки

(27 гестационна седмица)

  • Проучете педиатрите в населеното ви място през 27 гестационна седмица.
  • Помислете какво още трябва да се купува за бебето през 27 гестационна седмица, преди да сте стигнали в по-трудно подвижен период.
  • Разгледайте и столчета за кола, подходящи за новородено през 27 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора