Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и шеста гестационна седмица

26 гестационна седмица

    (26г.с.) 

През 26 гестационна седмица, вече сте в последната седмица от втория триместър и светът ви вече се върти около малкото човече, а то напомня за себе си постоянно. Остават ви само още три месеца до срещата с него и знаем, че нямате търпение да дойде този ден. Все повече свиквате с мисълта, че ще сте майка и съвсем скоро ще чуете бебешки плач вкъщи.

През 26 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на ряпа. Вашето бебе e с размери около 35 см и тежи около 750 грама. 

26 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 26 гестационна седмица, вие сте в 6 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(26 гестационна седмица)

През 26 гестационна седмица, все повече започвате да изпитвате дискомфорт, защото тялото ви се настройва за бъдещото раждане.

  • Проблеми със съня. Колкото повече наближавате термина си, толкова по-трудно можете да си починете през 26 гестационна седмица. Стресът, консумацията на кофеин, болките и останалите дискомфорти, могат да ви държат будни до сред нощ. Опитайте се да консумирате достатъчно течности и да релаксирате.
  • Бракстън Хикс контракции. Обикновено се появяват около 28ма седмица, но при някои майки се появяват и по-рано. Когато получите контракции ще забележите, че матката ви се втвърдява и след това се отпуска. За щастие, контракциите на Бракстън Хикс не са чести и не се случват редовно през 26 гестационна седмица. Реалните контракции, от друга страна, ще са многократни и ще продължат да се засилват и зачестяват.
  • Главоболие. Често се дължи на промените в хормоните или стрес през 26 гестационна седмица. Можете да получите и главоболие, ако сте гладни или дехидратирани, така че продължете да се грижите за себе си и бебето, като често се храните и пиете вода.
  • Подуване на крайниците. Следете състоянието си през 26 гестационна седмица, ако рязко получите подуване на крайниците се свържете с вашия лекар.

Ултразвук 

(26 гестационна седмица)

Вероятно имате няколко седмици до следващия си преглед през 26 гестационна седмица. А какво става с вашето бебе? То поема дъх – на околоплодни води, а не на въздух. Така, то тренира за първата си глъдка въздух, след няколко месеца. Бебето подготвя имунната си система за външния свят, като извлича вашите антитела.

26 гестационна седмица - ултразвук

Очите на бебето – които са били затворени през последните няколко месеца, за да може ретината, частта от окото, която позволява изображенията да се фокусират, започват да се отварят на 26 гестационна седмица бременност. Това означава, че бебето ви е в състояние да види какво се случва сега, въпреки че за съжаление гледката в матката ви не е толкова вълнуваща.

В момента ирисът, който е цветната част на окото, все още няма много пигментация – това ще се запълни през следващите месец или два – така че е твърде рано да започнете да гадаете цвета на очите на вашето мъниче.

И дори цветът, с който е родено вашето бебе, може да не е постоянния. Може да продължите да гадаете, докато то навърши една година, като най-драматичните промени настъпват около 6 месеца.

Мозъчната активност на вашето бебе се развива все повече и вашето мъниче не само може да чува шумове, но вече може и да реагира на тях през 26 гестационна седмица.

Бележки

(26 гестационна седмица)

  • Говорете на бебето, то обича да чува гласа ви през 26 гестационна седмица.
  • Планирайте покупки за бебето през 26 гестационна седмица.
  • Спазвайте хранителен режим, който да тонизира тялото ви през 26 гестационна седмица.
  • Внимавайте със суровите яйца, те могат да съдържат в себе си бактерията салмонела, за това консумирайте яйцата добре сготвени, за да избегнете нежелани проблеми.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора