Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и пета гестационна седмица

25 гестационна седмица

    (25г.с.) 

Наближавате края на втория триеместър през 25 гестационна седмица и мисълта за предстоящото раждане все по-често ви спохожда. Опитайте се да се настроите на положителна вълна, все още сте далеч от събитието и допълнителното напрежение и притеснения могат да ви окажат негативен ефект.  

През 25 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на патладжан. Вашето бебе e с размери около 33 см и тежи около 680 грама. 

25 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 25 гестационна седмица, вие сте в 6 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(25 гестационна седмица)

Въпреки че все още се чувствате доста енергични, вероятно коремчето започва все повече да ви тежи през 25 гестационна седмица.

  • Често уриниране. Бебето притиска пикочният ви мехур, в резултат ходите по-често до тоалетната през 25 гестационна седмица.
  • Бракстън Хикс контракции. Обикновено се появяват около 28ма седмица, но при някои майки се появяват и по-рано. Когато получите контракции ще забележите, че матката ви се втвърдява и след това се отпуска. За щастие, контракциите на Бракстън Хикс не са чести и не се случват редовно през 25 гестационна седмица. Реалните контракции, от друга страна, ще са многократни и ще продължат да се засилват и зачестяват.
  • Запек. Упражненията, пиенето на много вода и консумирането на храни, богати на фибри, може да ви помогне да се справите със запека през 25 гестационна седмица.
  • Хемороиди. Хемороидите са често срещани през втората половина на бременността, тъй като бебето оказва натиск върху храносмилателния ви тракт през 25 гестационна седмица. И запекът със сигурност не помага. Справянето със запека, ще облекчи този симптом.
  • Киселини. Бебето притиска храносмилателния ви тракт, което от своя страна може да избута стомашната киселина нагоре по хранопровода и да причини болезнено парене през 25 гестационна седмица.

Ултразвук

(25 гестационна седмица)

През 25 гестационна седммица, бебето започва да се ориентира и да разбира, че има „горе“ и „долу“. Започва да расте косата на бебето, мазнините се увеличават.

25 гестационна седмица - ултразвук

Белите дробове не са единствената система, която се подготвя за вдишване на въздух. Ноздрите и носа на вашето бебе също започват да работят тази седмица. Това позволява на вашето мъниче да започне да прави тренировки.

По-рано се смяташе, че ноздрите остават запушени до момента на раждането, но най-новите изследвания показват, че те се отварят много по-рано и остават така през трите тримесечия. Разбира се, тъй като там няма въздух, бебето ви наистина само „диша“ околоплодна течност.

От тази седмица бебето също би могло да усети различни аромати в утробата. Ако не, това ще започне през третия триместър.

Бележки

(25 гестационна седмица)

  • Снабдете се с дрехи за бременни, все повече ще имате нужда от свободни и широки дрехи през 25 гестационна седммица.
  • Насрочете бъдещите прегледи.
  • Спазвайте хранителен режим, който не натоварва стомаха ви през 25 гестационна седмица.
  • Поинтересувайте за следродилната депресия през 25 гестационна седмица и занапред. Тя е често срещана и е важно да се подготвите психически. Просто хормоните ще са във вихъра си и това няма как да не ви се отрази дори минимално.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора