Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и четвърта гестационна седмица

24 гестационна седмица

    (24г.с.) 

През 24 гестационна седмица от бременността, все по-често усещате, когато бебето мърда в корема ви. По време на шестия месец от бременността, вие процъфтявате, а малкото съкровище все повече расте и се развива.

През 24 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на нар. Вашето бебе e с размери около 29 см и тежи около 600 грама. 

24 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 20 гестационна седмица, вие сте в 6 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(24 гестационна седмица)

Симптомите, които ви правят компания през 24 гестационна седмица не са се променили много от предходната седмица.

  • Подути глезени и стъпала. Можете да облекчите симптомите, като вдигнете краката си колкото може повече на високо през 24 гестационна седмица, правите редовни разходки и пиете много вода. Обадете се на вашия лекар, ако получите силно или внезапно подуване, което може да е знак за опасно усложнение на бременността, наречено прееклампсия.
  • Бракстън Хикс контракции. Подготвителни контракции. Втвърдяването на корема през 24 гестационна седмица, наистина е странно изживяване, но това не бива да ви плаши, освен ако не е придружено от силна болка или не отшумява бързо. Винаги, когато имате притеснения, се свържете с вашия лекуващ лекар. Пийте много вода и сменяйте често позата си, за да ви е удобно.
  • Болки в гърба. За съжаление, болките в гърба са доста често срещан симптом по време на 24 гестационна седмица, тъй като растящото бебе започва да притиска гръбнака ви и да оказва напрежение на околните му мускули.
  • Тъмна линия на корема (Linea Negra). Това е тъмната линия, която е разположена през средата на корема ви. Повлияна от хормоните на бременността, трябва да избледнее в рамките на няколко седмици до месеци след раждането.
  • Кървене и / или подути венци. Хормонът на бременността увеличава притока на кръв през 24 гестационна седмица, което прави венците по-склонни да се подуват и кървят. Ако усетите, че венците ви са станали по-чувствителни, може да използвате четка с по-мек косъм и подходяща паста за зъби и вода за уста. Ако имате някакви притеснения или болки, свържете се с вашия зъболекар.

Ултразвук

(24 гестационна седмица)

Кожата на вашия плод постепенно става по-непрозрачна и придобива свеж, розов отенък през 24 гестационна седмица, благодарение на малките капиляри, които наскоро са се образували.

24 гестационна седмица - ултразвук

Около 24 гестационна седмица, вашият лекар може да ви назначи изследване , с което да провери стойностите на глюкозата в кръвта ви. Тестът е предназначен да покаже как тялото ви преработва захарта. Ако вашият лекар установи необичайни резултати, може да се наложи да направите последващ тест, наречен тест за глюкозен толеранс. Той ще измери как тялото ви обработва захарта за период от три часа, за да се провери дали наистина имате гестационен диабет. Дори и се установи такъв, не трябва да се шашкате прекалено. Вашият лекар ще ви посъветва как да поддържате състоянието си под контрол. А вие и бебето може да получите допълнителен мониторинг – което означава, допълнителни ултразвуци. Погледнете от светлата страна: поне ще виждате бебето по-често!

Бележки

(24 гестационна седмица)

  • Тест за глюкоза в кръвта ви през 24 гестационна седмица.
  • Запишете следващия си час за преглед през 24 гестационна седмица.
  • Ако кожата ви е суха през 24 гестационна седмица, хидратирайте я задължително след баня.
  • Не пропускайте протеина в дневното си меню през 24 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора