Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и трета гестационна седмица

23 гестационна седмица

    (23г.с.) 

Еха, кога минаха пет месеца от бременноста ви и вече сте в 23 гестационна седмица? С уверени стъпки навлизате в шестия месец. Месеците до момента, в който ще прегърнете малкото човече, се броят на пръстите на едната ви ръка.

През 23 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на грейпфрут. Вашето бебе e с размери около 28 см и тежи около 500 грама.

23 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 23 гестационна седмица, вие сте в 6 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(23 гестационна седмица)

Тъкмо се разделихте с гаденето и повръшането от първия триместър и други, не особено приятни симптоми, се наместиха в ежедневието ви през 23 гестационна седмица.

  • Подути глезени и стъпала. Някои подпухналости са напълно нормални. Можете да облекчите симптомите през 23 гестационна седмица, като вдигнете краката си колкото можете повече на високо, правите редовни разходки и пиете много вода. Обадете се на вашия лекар, ако получите силно или внезапно подуване, което може да е знак за опасно усложнение на бременността, наречено прееклампсия.
  • Бракстън Хикс контракции. Втвърдяването на корема, наистина е странно изживяване, но това не бива да ви плаши, освен ако не е придружено от силна болка или не отшумява бързо. Винаги, когато имате притеснения, се свържете с вашия лекуващ лекар. Пийте много вода и сменяйте често позата си, за да ви е удобно през 23 гестационна седмица.
  • Болки в гърба. За съжаление, болките в гърба са доста често срещан симптом по време на 23 гестационна седмица, тъй като растящото бебе започва да притиска гръбнака ви и да оказва напрежение на околните му мускули.
  • Кървене и / или подути венци. Хормонът на бременността увеличава притока на кръв през 23 гестационна седмица, което прави венците по-склонни да се подуват и кървят. Ако усетите, че венците ви са станали по-чувствителни, може да използвате четка с по-мек косъм и подходяща паста за зъби и вода за уста. Ако имате някакви притеснения или болки, свържете се с вашия зъболекар.

Ултразвук

(23 гестационна седмица)

На този етап от развитието си, се образуват зърната на бебето през 23 гестационна седмица. Лицето му е напълно оформено – остават единствено мазнините, което да направят бузките му пухкави и готови за щипкане. Бебето се забавлява, слушайки гласа и сърдечния ви ритъм, и дори може да чуе някои силни звуци като клаксона на кола и лаещо куче.

23 гестационна седмица - ултразвук

През третия триместър ще бъдете много по-уморени и заети с честите прегледи при вашия АГ. Препоръчваме ви да започнете с подготовката за посрещането на малкия човек, докато се чувствате добре и имате сили.

Бележки

(23 гестационна седмица)

  • Започнете подготовката за посрещането на бебето през 23 гестационна седмица.
  • Приключете проектите си в работата и започнете подготовката за излизане в майчинство.
  • Говорете на вашето мъниче, то ви чува и обича гласа ви през 23 гестационна седмица.
  • Пийте достатъчно вода през 23 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора