Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и втора гестационна седмица

22 гестационна седмица

    (22г.с.) 

Вашето коремче е добре оформено през 22 гестационна седмица и трудно може да скриете факта, че сте бременна. Радвайте се на бременността си и изисквайте, когато имате нужда, да ви освободят място в автобуса.  Тепърва ще имате нужда да отпочивате, трябва да се грижите за себе си.  

През 21 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на средно голяма краставица. Вашето бебе e с размери около 27 см и тежи около 430 грама. 

22 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 22 гестационна седмица, вие сте в 5 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(22 гестационна седмица)

Най-честите симптоми през 22 гестационна седмица са свързани с факта, че вашето бебе (или бебета) заема голяма част от територията на тялото ви.

  • Стрии. Стриите се появяват, когато кожата ви се разтегне толкова бързо или толкова много, че се разкъсва под повърхността. Не е приятно, но трябва да знаете, че стриите никога няма да изчезнат напълно, но след известен период от време те ще избледнеят и ще бъдат много по-малко забележими. За да предотвратите поява на стрии през 21 гестационна седмица, е нужно кожата ви да бъде ежедневно хидратирана, за да не загуби еластичността си. Уви, не винаги това е от значение и в крайна сметка е в резултат на типа кожа.
  • Изскочило пъпче. Пъпчето, което е било скрито в коремчето ви до сега, ще се покаже. Не се притеснявайте, след като родите, ще се върне на мястото си.
  • Повишено либидо. Някои майки, имат повишено либидо около 22 гестационна седмица.
  • Задъхване и трудно поемане на въздух. Бебето продължава да притиска белите ви дробове, което прави трудно дишането ви на моменти през 22 гестационна седмица. Не прекалявайте с тренировките, вече сте в етап от бременността, в който трябва да си давате малко повече почивка.
  • Подуване. Не се притеснявайте, освен ако подуването не е внезапно или силно през 22 гестационна седмица. Лекият оток е нормален и трябва да отшуми след раждането. Междувременно, вдигайте краката си на високо, когато е възможно.

Ултразвук

(22 гестационна седмица)

Сега, когато очите и устните на бебето са по-развити, то изглежда все повече като новородено през 22 гестационна седмица. Бебето спи на цикли – около 12 до 14 часа на ден.

22 гестационна седмица - ултразвук

През 22 гестационна седмица вашето дете осъзнава по-добре света, докато развива усещането си за допир. Всъщност хватката на вашето мъниче е доста силна и тъй като няма нищо друго, което да хване вътреутробно, понякога то може да се държи здраво за пъпната връв.

Зрението също става все по-развито през 22 гестационна седмица. Вашият плод вече може да възприема светлината и тъмнината много по-добре от преди. То може също да чуе гласа ви, сърдечния ви ритъм, куркоренето на стомаха ви и кръвта, която циркулира през тялото ви.

Ако все още не сте направили Фетална Морфология 2, характерна за средата на бременността на бременността, сега е моментът! Този преглед се прави от 18та до 22 гестационна седмица и ви дава представа за всички основни органи на бебето и други части на тялото.

Бележки

(22 гестационна седмица)

  • Помислете, дали ще желаете да си направите фотосесия, с новопридобитото коремче през 22 гестационна седмица.
  •  Грижете са кожата си – Хидратирайте ежедневно през 22 гестационна седмица.
  • Намерете начин да релаксирате през 22 гестационна седмица – Йогата е добър избор.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора