Втори триместър от бременността
 
 
Двадесет и 1 гестационна седмица

21 гестационна седмица

    (21г.с.) 

През 21 гестационна седмица, вече преполовили бременността, най-вероятно сте се захванали и с бебешкия списък за пазаруване. Разглеждането на бебешки артикули е наистина отпускащо и приятно занимание, което ви настройва все повече на вълната, че скоро ще станете майка. Ако не сте фен на суеверията, ви препоръчваме да разгледате различни сайтове онлайн, за да можете да хванете най-добрите промоции. Ако имате на разположение бебешки магазини –  близо до вас, може да се разходите и да разгледате на място. (Все още сте в периода, в който можете да се разхождате без да ви тежи прекалено.) Всички знаем, че бебешките артикули не са на най-ниските цени и ако можем да спестим някой друг лев, което няма да ни е излишно, ще бъде от полза.

През 21 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на банан. Вашето бебе e с размери около 25 см и тежи около 360 грама. 

21 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 21 гестационна седмица, вие сте в 5 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(21 гестационна седмица)

Най-честите симптоми по време на 21 гестационна седмица от бременността, напомнят за скорошното ви навлизане в третия триместър. (Скоро, скоро ама не е чак толкова скоро…)

  • Бракстън Хикс контракции. Матката ви започва да „тренира“ за момента на раждане и е възможно да получавате леки, стягащи контракции от този момент, до края на бременността. Седнете, сменете позата си и би трябвало да отшумят. Ако почувствате болка или контракциите ви се засилват през 21 гестационна седмица, вместо да отшумяват, незабавно се свържете с лекуващия ви лекар.
  • Киселини и лошо храносмилане. Когато бебето започне да притиска храносмилателната ви система, може да изпитате някои неприятни ефекти от това през 21 гестационна седмица. Внимавайте с какво се храните – киселите и пикантни храни могат да причинят дискомфорт.
  • Подуване. Не се притеснявайте, освен ако подуването не е внезапно или силно през 21 гестационна седмица. Лекият оток е нормален и трябва да отшуми след раждането. Междувременно, вдигайте краката си на високо, когато е възможно.
  • Сърбяща кожа. Кожата ви се разтяга, става по тънка и започва да ви сърби през 21 гестационна седмица. Много важно е да хидратирате ежедневно кожата на цялото си тяло, за да избегнете сърбеж и стрии.
  • Крампи в краката. Крампите могат да бъдат знак за дехидратация, пийте повече течности през 21 гестационна седмица!

Ултразвук

(21 гестационна седмица)

Храносмилателната система на бебето се подготвя за външния свят през 21 гестационна седмица, малкото човече произвежда мекониум – кафяво-черно вещество, което ще намерите в първата мръсна пелена след като се роди. Репродуктивната система също се развива. Ако е момиче, тя вече има запас от яйцеклетки в утробата си – около шест милиона! Ако е момче, тестисите му все още са разположени в неговото коремче, но ще спаднат през следващите седмици, след като скротумът приключи да се развива.

21 гестационна седмица - ултразвук

Вкусовите рецептори на бебето се развиват
Говорейки за важни събития, каквото и да ядете през 21 гестационна седмица, има голям шанс и вашето бебе да го вкуси. Това е така, защото когато сте бременна в 21 седмица, бебето ви поглъща малко околоплодна течност всеки ден – не само за хранене и хидратация, но и за упражняване на преглъщане и смилане, умения, от които ще се нуждае веднага щом се настани в ръцете ви.

И имайте предвид това: Вкусът на околоплодните води се променя в зависимост от това какво сте яли.

Всъщност изследователите отбелязват, че бебетата, които са били изложени на определени вкусове в утробата чрез околоплодната течност, са били по-нетърпеливи да ядат храни със същите вкусове след раждането.

Бележки

(21 гестационна седмица)

  • Помислете за име на вашето бебче през 21 гестационна седмица. Ако искате вашето дете да има име на цвете, може да погледнете ТУК
  • Започнете да подготвяте списъка за пазаруване през 21 гестационна седмица.
  • Хранете се с продукти съдържащи желязо през 21 гестационна седмица.
  • Внимавайте с празните калории, хранете се умерено с питателна храна през 21 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора