Втори триместър от бременността
 
 
Двадесета гестационна седмица

20 гестационна седмица

    (20г.с.) 

Поздравления! На прага на 20 гестационна седмица, вече сте изминали половината път от бременността. Ако наскоро сте разбрали пола на бебето, сигурно сте на друга вълна. Започвате да мислите все по-сериозно за име (ако не сте избрали вече) и да разглеждате бебешки дрешки в синьо, розово или според вашите предпочитания.  

През 20 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на картоф. Вашето бебе e с размери около 17 см и тежи около 300 грама. 

20 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 20 гестационна седмица, вие сте в 5 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(20 гестационна седмица)

Около 20 гестационна седмица от бременността, можете да почувствате по-различни симптоми, някои от тях ви карат да се чувствате добре, а други – не чак толкова.

 • Вагинално течение. Може да имате по-обилно вагинално течение. Това е начинът, тялото да ви предпази от бактерии през 20 гестационна седмица. Ако течението ви е жълто, зелено или с неприятна миризма, незабавно уведомете вашия лекар.
 • Киселини и лошо храносмилане. Когато бебето започне да притиска храносмилателната ви система, може да изпитате някои неприятни ефекти от това. Внимавайте с какво се храните през 20 гестационна седмица – киселите и пикантни храни могат да причинят дискомфорт.
 • Болки в корема. Мускулите и матката ви се разтягат, за да осигурят място за вашето бебе през 20 гестационна седмица.
 • Замаяност. Натиска върху основни вени и белите ви дробове, от растящия плод, могат да ви причинят лека замаяност през 20 гестационна седмица. Друга причина е дехидратацията. Хранете се добре и пийте достатъчно течности, за да осигурите нужните вещества на организма ви. Ако често се случва да сте замаяни, споделете на вашия лекар, за да изключите вероятността от анемия или прееклампсия.
 • Енергичност. Насладете се на тази енергия през 20 гестационна седмица (и либидото), докато трае! Може да се почувствате много по-отпаднали и уморени в третия триместър.
 • Подуване. Не се притеснявайте, освен ако подуването не е внезапно или силно през 20 гестационна седмица. Лекият оток е нормален и трябва да отшуми след раждането. Междувременно, вдигайте краката си на високо, когато е възможно.
 • Крампи в краката. Крампите могат да бъдат знак за дехидратация през 20 гестационна седмица, така че пийте повече течности!

Ултразвук

(20 гестационна седмица)

Вашият 20 седмичен плод има работещи вкусови рецептори. Всеки ден поглъща известно количество околоплодна течност.

20 гестационна седмица - ултразвук

Ако носите момиче, матката на бебето ви е напълно оформена през 20 гестационна седмица и вагиналният канал започва своето развитие; след няколко десетилетия може да сте баба! Вашето момиченце също има примитивни яйцеклетки в малки яйчници, около 7 милиона от тях. По рождение този брой ще намалее до 1 или 2 милиона.

Ако плодът ви е момче, през 20 гестационна седмица тестисите скоро ще започнат да се спускат, макар че все още са в корема и чакат скротума да приключи, така че след няколко седмици ще имат къде да отидат.

Втората Фетална морфология, която се извършва между 18та и 22ра седмица се провежда с помощта на ултразвук – ще видите части от бебето, за които може би не сте предполагали, че е възможно, включително камерите на сърцето му, бъбреците и мозъчните полукълба.

Ако сте бременна с близнаци, специалистът по Фетална морфология ще провери дали главите на бебетата са приблизително с еднакъв размер. Ако не са, ще бъдат направени повече измервания, за да бъдете сигурни, че бебчетата нямат проблеми с растежа.

Бележки

(20 гестационна седмица)

 • Може да разберете пола на бебето на 100% през 20 гестационна седмица. (Ако не е от срамежливите!)
 • Запишете следващия си час за преглед през 20 гестационна седмица.
 • Отидете на лекции за бременни през 20 гестационна седмица. (Атмосферата е страхотна!)
 • Време е да усетите движението на бебето през 20 гестационна седмица. Може да си мислите, че стомахът ви къркори, но всъщност усещате малките ритничета на вашето дете.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора