Първи триместър от бременността
 
 
Трета семица от бременността

2 гестационна седмица

(2г.с.)

 Това е 2 гестационна седмица от вашето 40-седмично пътуване през бременността. Точно като първата седмица, вие все още не сте технически бременна, но сте по-близо от всякога до тази цел. През 2 гестационна тялото ви се подготвя за овулация.

За да увеличите максимално шансовете си за забременяване, сега е моментът да обърнете внимание на фините сигнали за плодовитост на тялото си и да прекарате малко интимно време с партньора си.

Не забравяйте, че вашият термин се изчислява, като се започне от първия ден на последния ви менструален цикъл. Така че, ако току-що сте видяли положителен тест за бременност и мислите, че сте бременна от 2 седмици, всъщност това означава че трябва да погледнете 4 гестационна седмица.

2 гестационна седмица от бременността

През 1 гестационна седмица, вие сте в началото на 1 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Симптоми

(2 гестационна седмица)

Втората седмица от бременността, попада в периода на овулацията. Симптомите са типични за периода на овулация и е желателно да започнете да правите опити за бебе. 

На пазара има различни марки тестове за овулация, които могат да ви помогнат в изчисляването и. При редовен цикъл, тя е около 15 дена след последния ви месечен цикъл.

 • Повишено вагинално течение 
 • Чувствителност на гърдите
 • Повишено либидо
 • Болки в таза и корема

Какво се случва с тялото ви

Въпреки че в момента няма плод, който да се развива, тялото ви се подготвя за него. Яйцеклетката в яйчника узрява и се готви да се освободи.

Междувременно лигавицата на матката ви расте и става по-плътна, за да приеме и поддържа нов живот. В края на седмицата ще настъпи овулация, тъй като яйчникът ви освобождава яйцеклетката във фалопиевите тръби.

Яйцеклетката може да оцелее 12 до 24 часа след овулацията. Но не е нужно да правите секс точно в деня на овулацията. Тъй като сперматозоидите могат да живеят до пет дни в плодородна цервикална слуз, можете да правите секс през ден през 2 гестационна седмица или ден или два преди овулацията, за да могат сперматозоидите да са на място, готови да изчакат яйцеклетката.

От милионите сперматозоиди, които започват пътуването до яйцеклетката, само част от най-здравите и силни ще стигнат до фалопиевата тръба. Веднъж стигнали до там, само един ще влезе в яйцеклетката. Когато спермата и яйцеклетката се обединят, това се нарича оплождане.

Бележки

(2 гестационна седмица)

 • Изчислете вероятните дни на овулация и действайте по въпроса за бебеправене.
 • Приемайте пренатални витамини.
 • Не се напрягайте излишно, бъдете спокойна, уверена, за да може организмът ви да се настрои положително към предстоящите събития.

  Калкулатор бременност

  Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

  Към Калкулатора