Втори триместър от бременността
 
 
Деветнадесета гестационна седмица

19 гестационна седмица

    (19г.с.) 

Ако все още не сте направили Феталната морфология през 19 гестационна седмица, която е препоръчителна за средата на бременността, ви предстои много интересен и незабравим преглед. По време на прегледа с ултразвук, ще видите колко много се е развило вашето мъниче и как започва да прилича все повече на истинско бебе.

През 19 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на чушка. Вашето бебе e с размери около 15 см и тежи около 240 грама.

19 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 19 гестационна седмица, вие сте в 5 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(19 гестационна седмица)

Някои неприятни симптоми се появяват около 19 гестационна седмица от бременността, като подути крайници, болки в гърба, крампи и кървене от носа. Стресът и дискомфортът могат да ви докарат безсъние и да не можете да си починете пълноценно.

  • Подути крайници. Подуването на крайниците е често срещан симптом за 19 гестационна седмица. Ако подуването е рязко и ви причинява дискомфорт, незабавно уведомете вашия АГ.
  • Болки в корема. Мускулите и матката ви се разтягат, за да подсигурят място за вашето бебе през 19 гестационна седмица.
  • Замаяност. Натиска върху основни вени и белите ви дробове от растящия плод, могат да ви причинят лека замаяност през 19 гестационна седмица. Друга причина е дехидратацията. Хранете се добре и пийте достатъчно течности, за да осигурите нужните вещества на организма ви. Ако често се случва да сте замаяни, споделете на вашия лекар, за да изключите вероятността от анемия или прееклампсия.
  • Болки в бедрата. Ако усещате болка в бедрата през 19 гестационна седмица, като спите на страни, може да използвате възглавница за бременни или обикновена такава, като я поставите между колената си.
  • Крампи в краката. Крампите могат да бъдат знак за дехидратация през 19 гестационна седмица, така че пийте повече течности!

Ултразвук

(19 гестационна седмица)

Вашият 19 седмичен плод развива защитно покритие върху кожата си, наречено vernix caseosa. То е мазно и бяло и може да видите част от него при раждането. Бебето през 19 гестационна седмица упражнява своите сетива. Вкус, слух, зрение и мирис се развиват в мозъка на бебето.

19 гестационна седмица - ултразвук

По време на ФМ, специалистът по Фетална морфология ще сканира почти цялото тяло на вашето бебе – включително мозъка, гръбнака и сърцето – за да се увери, че всичко се развива правилно. Ако искате да знаете пола на бебето, вероятно лекарят ще може да ви каже със сигурност. Не забравяйте да вземете снимката от ултразвука, това е много ценен спомен.

Бележки

(19 гестационна седмица)

  • Разучете педиатрите в населеното ви място през 19 гестационна седмица.
  • Направете албум за вашето бебе и закачете първите му снимки от ултразвука през 19 гестационна седмица.
  • Отидете на лекции за бременни през 19 гестационна седмица. (Атмосферата е страхотна!)
  • Приемайте повече фибри – Яжте здравословно количество фибри, пийте много течности и не задържайте напъните за тоалетна през 19 гестационна седмица. Ако консумирате фибри за първи път в живота си, въведете ги бавно и внимателно.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора