Втори триместър от бременността
 
 
Осемнадесета гестационна седмица

18 гестационна седмица

    (18г.с.) 

Навлизайки в 18 гестационна седмица от вашата бременност, е време да промените някои навици. Препоръчително е да започнете да спите на една страна, вместо по гръб, защото бебето и матката ви са станали толкова големи, че могат да притиснат важни вени (Vena cava). Това може да доведе до ниско кръвно налагане и в последствие да ви прилошее. Почти сте стигнали средата от вашата бременност и е нужно, от време на време, да си давате малко почивка. Имате нужда от това!

През 18 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на домат. Вашето бебе e с размери около 14 см и тежи около 180 грама. 

18 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 18 гестационна седмица, вие сте в 5 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(18 гестационна седмица)

Някои неприятни симптоми се появяват около 18 гестационна седмица от бременността, като подути крайници, болки в гърба, крампи и кървене от носа. Стресът и дискомфортът могат да ви докарат безсъние и да не можете да си починете пълноценно.

 • Подути крайници. Подуването на крайниците е често срещан симптом през 18 гестационна седмица. Ако подуването е рязко и ви причинява дискомфорт, незабавно уведомете вашия АГ.
 • Болки в гърба. Бебето оказва голям натиск върху вътрешностите ви, причинявайки ви болки в гърба през 18 гестационна седмица.
 • Болки в корема. Мускулите и матката ви се разтягат, за да подсигурят място за вашето бебе през 18 гестационна седмица.
 • Лош сън. Все по-неудобно се чувствате в леглото и ви е трудно да спите през 18 гестационна седмица.
 • Крампи в краката. Крампите могат да бъдат знак за дехидратация, пийте повече течности през 18 гестационна седмица!

Ултразвук

(18 гестационна седмица)

През 18 гестационна седмица вашето бебе може вече да се прозява, да хълца, да смуче и да преглъща. Може да усещате и неговите движения.

18 гестационна седмица - ултразвук

По време на ФМ, специалистът по Фетална морфология ще сканира почти цялото тяло на вашето бебе – включително мозъка, гръбнака и сърцето – за да се увери, че всичко се развива правилно. Основните органи, околоплодната течност, местоположението на плацентата и сърдечната честота на плода също ще бъдат проверени. Около 95% е точността, ако вашият АГ успее да разкрие пола на бебето ви.

Бележки

(18 гестационна седмица)

 • Започнете да спите на една страна, вместо по гръб през 18 гестационна седмица.
 • Запишете си час за Фетална морфология през 18 гестационна седммица.
 • Замайването е нормално – По време на бременност, прогестеронът увеличава притока на кръв към вашето бебе, което води до по-ниско кръвно налягане и намаляване на притока на кръв към мозъка – което ви създава това замаяно усещане.

  За да предотвратите замаяността през 18 гестационна седмица, винаги се изправяйте бавно от легнало в седнало или изправено положение.

 • Пригответе се за бебешките ритници – Първите ритници могат да бъдат усетени по много различни начини – по всяко време, средно, между 18 гестационна седмица и 22 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора