Втори триместър от бременността
 
 
Седемнадесета гестационна седмица

17 гестационна седмица

    (17г.с.) 

През 17 гестационна седмица, все повече се чувствате като бременна. Може да забележите, че коремчето ви вече се очертава. Време е да се замислите дали ще искате да разберете пола на вашето бебе или ще го оставите да ви изненада при раждането му. Чувствате се добре, може да използвате момента и да се запишете на лекции за бременни – тъкмо ще навлезете още повече в тематиката на това, което ви предстои.

През 17 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на авокадо. Вашето бебе e с размери около 13 см и тежи около 140 грама.

17 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 17 гестационна седмица, вие сте в 4 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(17 гестационна седмица)

Симптомите ви през 17 гестационна седмица са напълно нормални за периода.

  • Повишено отделяне на телесни течности. Вагиналните течения, потта и слюноотделянето са напълно нормални за периода на 17 гестационна седмица, заради увеличения кръвен поток.
  • Странни сънища. Напражението и недоспиването, могат да се отразят на вашите сънища през 17 гестационна седмица.
  • Запек. Един от доста неприятните симптоми на бременността през 17 гестационна седмица. Естествено, отново хормоните са виновни. Опитайте се да се храните с по-разхлабващи храни, за да нямате затруднения при изхождането.
  • Сърбяща кожа. Кожата ви се разтяга, става по тънка и започва да ви сърби през 17 гестационна седмица. Много важно е да хидрате ежедневно кожата на цялото си тяло, за да избегнете сърбеж и стрии.

Ултразвук

(17 гестационна седмица)

През 17 гестационна седмица, меките хрущали на вашето бебе се образуват в кости, около тях се формират мускулите и мазнините. Пъпната връв става по здрава и дебела, доставайки повече вещества до плода.

17 гестационна седмица - ултразвук

През 17 гестационна седмица сърцето на бебето вече се регулира от мозъка, така че няма повече случайни удари и прави 140 до 150 удара в минута – около два пъти по-бързо от вашето.

Повечето от рефлексите за оцеляване, които вашето бебе ще има при раждането, се усъвършенстват вътреутробно точно сега. Освен това в рамките на следващата седмица и малко по-натам ще започне формирането на неговите отпечатъци.

Бележки

(17 гестационна седмица)

  • Помислете, дали ще искате да научите пола на бебето ви преди да се роди през 17 гестационна седмица. (Ако не желаете да знаете, предупредете вашия АГ, да не се изпусне).
  • Планирайте кога да излезете в майчинство.
  • Ако изпитвате болка в гърба през 17 гестационна седмица, може да помислите за йога за бременни. Ще поддържа вашия тонус и ще се чувствате много по-добре.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора