Втори триместър от бременността
 
 
Шестнадесета гестационна седммица

16 гестационна седмица

    (16г.с.) 

Пеперуди в корема? От 16 гестационна седмица натам, може да усетите бебето ви да рита. Ако това е първа бременност за вас, най-вероятно ще усетите на по-късен етап, но ако сте мама със стаж – нищо чудно скоро да усетите някой друг бебешки ритник. Вашето бебче е вече способно и да чува, и все повече ще разпознава гласът на мама.

През 16 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на круша. Вашето бебе e с размери около 12 см и тежи около 100 грама.

16 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 16 гестационна седмица, вие сте в 4 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(16 гестационна седмица)

Симптомите през 16 гестационна седмица могат да ви накарат да се чувствате прекрасно. Е, не всички, но трябва да се радваме на това, което имаме, нали?!

  • Уголемени гърди. Може да забележите, че сутиените ви вече трудно се закопчават през 16 гестационна седмица. Гърдите ви са пораснали и вероятно ще трябва да си вземете по-голям размер (и по-удобен) сутиен. Дамите с по-малък бюст, могат да забележат значителна разлика!
  • Бърз растеж на коса и нокти. Освен, че косата и ноктите ви изглеждат много по-здрави през 16 гестационна седмица, разтежът им се забързва.
  • Запек. Един от доста неприятните симптоми на бременността. Естествено отново хормоните са виновни. Опитайте се да се храните с по-разхлабващи храни през 16 гестационна седмица, за да нямате затруднения при изхождането.
  • Повишено либидо. След тежките седмици от първия триместър, в който дори не можехте да си помислите за секс, сега може да мислите непрестанно за него. Повишеното либидо по време на втория триместър и 16 гестационна седмица, може да се счита като хормонален подарък за вас, така че не се притеснявайте, а го използвайте!

Ултразвук

(16 гестационна седмица)

Вашето бебе може да чува гласа ви през 16 гестационна седмица. Започват да се формират веждите, миглите и косата му, също така и вкусовите рецептори.

16 гестационна седмица - ултразвук

Гръбнакът и мъничките мускули на гърба на бебето през 16 гестационна седмица набират сила, така че то може да изправи главата и врата си още повече.

И благодарение на развиващите се лицеви мускули, вашето бебе е способно да направи няколко изразителни намръщения и присвивания, дори на този ранен етап.

Очите най-накрая също работят, правят малки движения встрани и възприемат светлина, въпреки че клепачите все още са запечатани през 16 гестационна седмица. 

Най-вероятно през 16 гестационна седмица ще бъде вашият третият основен преглед при вашия лекар. Могат да ви бъдат назначени отново изследвания, за да се проследи състоянието ви. След 16та седмица, рискът от спонтанен аборт спада до 1%.

Бележки

(16 гестационна седмица)

  • Предотвратяване на разширени вени – Разширените вени по време на бременност са сравнително чести и обикновено безболезнени и безвредни – просто още един професионален риск да бъдеш бъдеща майка.

    И не се притеснявайте: След раждането те ще се свият заедно с останалите части на тялото ви. За превенция не стойте в една позиция за дълги периоди и повдигайте краката си, когато седите през 16 гестационна седмица и занапред.

  • Превенция за запушен нос – Може да усетите запушен нос и кръвоизливи от носа (Ако духате често носа си) около 16 гестационна седмица от бременността. А понякога това състояние се задържа до края на бременността. Сухият въздух влошава ситуацията, за това може да опитате да овлажните помещението, в което стоите през повечето време и спите с овлажнител. Пък и занапред би ви бил полезен, след като бебето се роди.

  • Започнете да говорите на малкото човече във вас, то ще се радва да чува вашия глас през 16 гестационна седмица. Може да му пеете, дори и да не сте Селин Дион, то ще бъде много благодарно на мама!

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора