Втори триместър от бременността
 
 
Петнадесета гестационна семица

15 гестационна седмица

    (15г.с.) 

През 15 гестационна седмица от вашата бременност, вие се чувствате много по-добре. Цялата сияете от промените в тялото ви и нищо чудно да имате повече желание за близости с партньора. Не се притеснявайте, отдайте се на всяко едно желание. Когато мама се чувства добре, бебчето също е добре!

През 15 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на портокал. Вашето бебе e с размери около 10 см и тежи около 70 грама.

15 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 15 гестационна седмица, вие сте в 4 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми

(15 гестационна седмица)

Симптомите през 15 гестационна седмица, може да са в двете крайности. Хем да се чувствате секси и либидото ви да е на макс, хем да се чувствате подута и да изпитвате спазми в областта на корема.

  • Спазми. Вашето тяло се приспособява към растящия в него организъм през 15 гестационна седмица. Мускулите и връзките се разтягат за да освободят достатъчно място за малкото човече, което може да предизвика болка. Други виновници за спазмите в коремната област, естесвено са хормоните, които могат да ви докарат допълнително газове или проблеми с изхождането. Може би трябва да промените хранителния си режим, при такива оплаквания.
  • Чувствителни венци. Обърнете повече внимание на устната си хигиена, тъй като през този период не е изключено венците ви да станат по-чувствителни. За целта, може да се консултирате с вашия зъболекар през 15 гестационна седмица за продуктите, които може да използвате.
  • Повишено либидо. След тежките седмици от първия триместър, в който дори не можехте да си помислите за секс, сега има вероятност да ви е станал фикс идея. Повишеното либидо по време на втория триместър и 15 гестационна седмица, може да се счита като хормонален подарък за вас, така че не се стеснявайте – използвайте го!

Ултразвук

(15 гестационна седмица)

През 15 гестационна седмица от бременността, плодът е в състояние да движи всички свои крайници. Бебето ви вече дори може и да хълца.

15 гестационна седмица - ултразвук

Амниоцентезата е избирателно изследване, което се извършва между 15 и 20 гестационна седмица. Този инвазивен тест може да диагностицира дефекти на невралната тръба, хромозомни аномалии и други генетични нарушения. Той се счита за безопасен като цяло, но представлява известен риск за плода, така че го обсъдете с вашия лекар, за да прецените дали ще провеждате процедурата или не. Обикновено амниоцентезата се препоръчва ако някой от другите генетични тестове (които не крият рискове за плода) покажат притеснителен резултат.

Бележки

(15 гестационна седмица)

  • Проверете зъбния си статус. Хубаво е да постите стоматолога си, докато все още не сте в напреднала бременност и се чувствате добре – например 15 гестационна седмица! Бременността понякога се отразява зле на зъбите, а е доста по-сложно и мъчително да се правят стоматологични интервенции през третия триместър, когато и без това всичко ви тежи.
  • Поглезете се. Не забравяйте да си отделяте достатъчно време, през което да се поглезите през 15 гестационна седмица и занапред. Това ще ви направи много по-спокойни, щастливи и ще дадете щастливи импулси на бебето у вас.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора