Първи триместър от бременността
 
 
Тринадесета гестационна седмица

13 гестационна седмица

    (13г.с.) 

През 13 гестационна седмица от бременността, вече официално сте извървяли 1/3 от вашата бременност. Вашето бебе вече има оформени гласни струни, отпечатъци и е развило своите най-важни органи и крайници. С навлизането на тази седмица, рискът от спонтанен аборт значително намалява, така че вече спокойно можете да споделите новината с вашите близки. 

Сега, когато сте бременна в 13 гестационна седмица и само седмица ви дели от втория триместър, скоро трябва да се чувствате доста по-добре. В края на краищата, вторият триместър има славата на най-приятния триместър от всичките 3.

Но ако още не се чувствате по-добре през 13 гестационна седмица, не се притеснявайте. Докато повечето симптоми на ранна бременност вероятно скоро ще бъдат зад гърба ви, някои жени откриват, че гаденето и умората се задържат през четвъртия и дори петия месец.

И за съжаление на някои жени, тези и други обичайни симптоми през първия триместър – като подуване на корема, запек, главоболие и чувствителност на гърдите – могат да продължат до известна степен през цялата бременност.

През 13 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на лимон. Вашето бебе e с размери около 8 см и тежи около 28 грама.

13 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 13 гестационна седмица, вие сте в края на 3 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря 

Симптоми 

(13 гестационна седмица)

Може да забележите, че около 13 гестационна седмица симптомите ви значително са се променили. Нищо чудно, вече да не ви се гади постоянно и да се почувствате по-добре.

  • Повече енергия. Вторият триместър е известен като най-слабо симптоматичен и най-енергичен. С наближаването му вие се чувствате много по-добре и заредени с нови сили.
  • Силно изразени вени. Тези сини ивици имат много важна задача – да доставят допълнително кръв на бебето.
  • Повишено либидо. През 13 гестационна седмица вашето състояние се подобрява, чувствате се по-добре, еми крайно време е хормоните да направят и нещо добро за вас. Насладете се. 

Ултразвук

(13 гестационна седмица)

Ултразвукът през 13 гестационна седмица може да покаже пола на бебето, но тъй като може да се окаже доста трудно да се уточни със сигурност, вашия лекар ще може да ви потвърди на 100% на по-късен етап.

13 гестационна седмица - ултразвук

През 13 гестационна седмица от бременността в ръцете и краката на бебето започват да се образуват мънички кости. Тъй като то може да ги движи, може скоро да успее да вкара палеца в устата си – навик, който може да е полезен за самоуспокояване, когато е новородено.

Какво още се развива през 13 гестационна седмица: гласовите струни на вашето бебе (първата стъпка към изричането: „Обичам те, мамо!“). Тъй като звукът не може да пътува през матката ви, все още няма да можете да чуете никакви звуци или плач, но можете да се обзаложите, че тези гласови струни ще получат добра тренировка, след като се роди.

Ако сте избрали да проведете ДНК тест през 13 гестационна седмица, известен също като неинвазивно пренатално изследване (NIPT), за да проверите за хромозомни аномалии, ще можете да разберете пола, когато получите резултатите си.

Бележки 

(13 гестационна седмица)

  • Кажете на шефа си, че сте бременна през 13 гестационна седмица.
  • Консумирайте храни с повече калций и желязо през 13 гестационна седмица.
  • Пазете се от вируси! Най-добрата превенция е да спазвате висока хигиена и да избягвате места със струпване на много хора през 13 гестационна седмица.
  • Променете тренировъчния си план, спрямо състоянието ви.
  • Подгответе другите членове на семейството ви за новината през 13 гестационна седмица.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора