Първи триместър от бременността
 
 
Дванадесета гестационна седмица

12 гестационна седмица

    (12г.с.) 

През 12 гестационна седмица от бременността, бебчето ви продължава да се развива със скоростта на светлината.

Когато наближавате края на първия триместър през 12 гестационна седмица, матката ви, приблизително с размерите на голям грейпфрут, започва да мигрира от дъното на таза до предно и централно положение в корема.

Ако имате късмет през 12 гестационна седмица, това ще сложи край на един досаден симптом в началото на бременността: постоянното желание за уриниране.

Също така е възможно някои неприятни симптоми на първия триместър да избледняват: гадене, супер чувствителни гърди и зърна, неприязън към храната и умора.

През 12 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на лайм. Вашето бебе e с размери около 5 см и тежи около 14 грама.

12 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 12 гестационна седмица, вие сте в 3 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми 

(12 гестационна седмица)

През 12 гестационна седмица, наближавайки края на първия триместър, хормоните все по-вече започват да се регулират и симптомите леко по леко започват да утихват.

  • Засилено течение. Нормално е в 12 гестационна седмица да имате повишено вагинално течение, то служи за защита на вагината от инфекция. Но ако имате жълто, зеленикаво, розово или кафяво течение през 12-та седмица от бременността, веднага се обадете на вашия лекар. Тези цветове могат да бъдат знак за инфекция или преждевременно раждане.
  • Главоболие. Главоболието може да бъде причинено от хормонални промени през 12 седмица от бременността, спад на кръвната захар, дехидратация, липса на сън или стрес. За да се справите, обърнете внимание на това, което може да предизвиква главоболието и се постарайте да избегнете причинителите му. Ако забележите драстично увеличение на главоболието или вид главоболие, което никога не сте изпитвали досега (например мигрена) или е придружено от други странни симптоми, уведомете Вашия АГ.
  • Виене на свят. Промяната в хормоните и в кръвното налягане могат да причинят замаяност през 12 гестационна седмица. Можете да подобрите състоянието си, като закусвате редовно и пиете много вода. Седнете или легнете, ако се чувствате замаяни и уведомете вашия доктор ако усетите, че значително не се чувствате добре.

Ултразвук 

(12 гестационна седмица)

През 12 гестационна седмица вашият плод е развил почти всички важни системи и части на тялото си, което означава, че оттук нататък става все по-голям и по-зрял. Бебето е на път да влезе в етапа на растеж и съзряване, в който органите и тъканите ще растат и ще се развиват бързо. Бебето на 12 седмици може да отваря и затваря пръстите си в юмруче и развива своите първи рефлекси.

12 гестационна седмица - ултразвук

стният мозък е зает с производството на бели кръвни телца през 12 гестационна седмица – оръжия, които един ден ще помогнат на вашето бебе да се пребори с инфекциите, след като излезе от безопасното ви убежище. А хипофизната жлеза в основата на мозъка е започнала да произвежда хормони, които ще му позволят да прави собствени бебета след няколко десетилетия.

Пулс на плода
Ако все още не сте изпитвали удоволствието, най-вероятно при прегледа този месец най-накрая ще чуете сърдечния ритъм на вашето бебе – звук, който ще накара сърцето ви да затупти от радост!

Около 12 гестационна седмица, за да научите повече за здравето на бебето, може да направите генетични тестове, за да определите риска от дефекти при раждане или други проблеми. Това може да бъде малко страшно – и объркващо – така че не забравяйте да зададете на вашия АГ въпросите, които ви касаят.

Бележки

(12 гестационна седмица)

  • Пийте достатъчно вода през 12 гестационна седмица! По-важно от всякога е да останете хидратирани сега, така че планирайте да добавите допълнителна чаша впда към ежедневието си.
  • Започнете да правите Кегел упражнения. Правенето на упражнения за тазово дъно може да облекчи симптомите на бременността и да доведе до по-бързо възстановяване след раждането. За това е хубаво да започнете с Кегел упражненията още през 12 гестационна седмица. Стискайте мускулите на тазовото дъно за 10 секунди, в три серии по 20 пъти на ден. Изграждането на тези мускули, поддържащи пикочния мехур и матката, намалява шансовете за проблеми с пикочния мехур и облекчава множество други симптоми на бременност и след раждането. 
  • Запишете своя час за Биохимичен скрининг.
  • Внимавайте с морските деликатеси през 12 гестационна седмица, особено със суровата риба и сушито. По-безопасно ще е да ги избягвате към момента.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора