Първи триместър от бременността
 
 
Единадесета гестационна седмица

11 гестационна седмица

    (11г.с.) 

През 11 гестационна седмица, може да си дадете една заслужена почивка. Всичките симптоми на ранна бременност са на лице и вие имате значителна нужда да се погрижите за себе си. Кога, ако не сега?

През 11 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на малък лайм. Вашето бебе e голямо около 4 см и тежи около 7 грама.

11 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 11 гестационна седмица, вие сте в 3 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми 

(11 гестационна седмица)

С нарастването на бебето лигавиците и мускулите ви започват да се разтягат в бременното ви коремче, през 11 гестационна седмица гърдите ви стават все по-големи.

  • Уголемени гърди. През 11 гестационна седмица гърдите ви се уголемяват с напредване на бременността, приспособявайки се за процеса на кърмене.
  • Силно изразени вени. Тези сини ивици имат много важна задача – да доставят допълнително кръв на бебето.
  • Умора. Умората е ваш спътник през 11 гестационна седмица.
  • Гадене и повръщане. Все още е вероятно да имате неразположения и да ви се гади, съпроводено от позиви за повръщане.
  • Болки в таза. Напълно нормално е да усещате болки в таза, тъй като той се разширява заедно с мускулите и лигавиците в корема ви.
  • Промени в настроението. Тъй като хормоните ви бушуват на пълни обороти през 11 гестационна седмица и другите симптоми на бременност допълнително усложняват положението ви, може по-трудно да контролирате емоциите си.

Жените, които са бременни с близнаци през 11 гестационна седмица, често имат по-високи нива на хормоните, което може да утежни симптомите и да доведе до по-рязко качване на тегло.

Ултразвук

(11 гестационна седмица)

През 11 гестационна седмица бебето се движи плавно в корема ви. Вашият плод има кожа, която прозира, но е на път да стане по-непрозрачна. На 11 седмици пръстите на ръцете и краката са разделени един от друг. Образуват се и зъбни пъпки, космени фоликули и нокти.

11 гестационна седмица - ултразвук

Скринингът за нухална транслуценция обикновено се извършва между 10та и 14та гестационна седмица; той тества вашия плод за риск от синдром на Даун и някои други хромозомни аномалии. Провежда се чрез ултразвук като се проверява нухалната гънка (отзад на врата) на бебето и се измерва за признаци на аномалия. Този преглед обикновено се извършва заедно с Биохимичния скрининг (БХС), където се изследва кръвта ви и рискът ви за аномалии се оценява въз основа на резултатите от ултразвука и кръвния тест.

За жени, които са с близнаци, ултразвукът в този момент ще покаже пъпните връзки на бебетата и една или две плаценти. Ако бебетата споделят плацента, плодовете вероятно са еднояйчни близнаци. Ако имат две отделни плаценти, те могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни. Еднояйчните близнаци, споделящи една и съща плацента, обикновено се нуждаят от по-чести прегледи, за да се провери дали и двата плода получават достатъчно хранителни вещества.

Бележки 

(11 гестационна седмица)

  • Запишете своя час за Биохимичен скрининг през 11 гестационна седмица.
  • Попитайте вашия АГ, дали ще се нуждаете от изследвания за прееклампсия, ако сте преразпоположена. Най-често то се извършва по същото време, като Биохимичния скрининг (11 – 13 гестационна седмица)
  • Разгледайте дрехи за бременни през 11 гестационна седмица.
  • Не заравяйте да си миете често ръцете. Имунната ви система е заета с други процеси, които целят да запазят бебето. За това сте предразположена към по-лесно разболяване. Старайте се да намалите риска от заразяване с вируси, като миете често ръцете си и се дезинфекцирате през 11 гестационна седмица. 

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора