Първи триместър от бременността
 
 
Десета гестационна седмица

10 гестационна седмица

    (10г.с.) 

През 10 гестационна седмица от бременността, може да усетите, че вече малко по-трудно закопчавате дънките си. Въпреки че, все още нямате типичното „бременно“ коремче, вашето тяло се приспособява към новия организъм, който расте във вас и му прави малко по-малко място в него. 

През 10 гестационна седмица, бебето ви е с размерите на ягода. Вашето бебе e с размери около 3 см и тежи около 3 грама.

10 гестационна седмица от бременността
Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

През 10 гестационна седмица, вие сте в 3 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Симптоми 

(10 гестационна седмица)

С нарастването на бебето лигавиците и мускулите ви започват да се разтягат в бременното ви коремче, гърдите ви стават все по-големи през 10 гестационна седмица.

 • Уголемени гърди. Гърдите ви се уголемяват с напредване на бременността, приспособявайки се за кърмене през 10 гестационна седмица.
 • Силно изразени вени. Тези сини ивици имат много важна задача – да доставят допълнително кръв на бебето.
 • Умора. Умората е ваш спътник през 10 гестационна седмица.
 • Гадене и повръщане. Все още е вероятно да имате неразположения и да ви се гади, съпроводено от позиви за повръщане през 10 гестационна седмица.
 • Болки в таза. Напълно нормално е да усещате болки в таза, тъй като той се разширява заедно с мускулите и лигавиците в корема ви през 10 гестационна седмица.
 • Промени в настроението. Тъй като хормоните ви бушуват на пълни обороти и другите симптоми на бременност допълнително усложняват положението ви, може по-трудно да контролирате емоциите си.

Ултразвук 

(10 гестационна седмица)

През 10 гестационна седмица бебето има развити стави на ръцете и тепърва се образуват хрущяли и кости. Жизнените органи на вашия плод са напълно развити и започват да функционират. Ноктите и косата започват да се появяват.

10 гестационна седмица - ултразвук

10 гестационна седмица е удачно време, ако сте решили да направите генетичен тест през първия триместър. Скринингът за нухална транслуценция обикновено се извършва между 10та и 14та гестационна седмица; той тества вашия плод за риск от синдром на Даун и някои други хромозомни аномалии. Провежда се чрез ултразвук като се проверява нухалната гънка (отзад на врата) на бебето и се измерва за признаци на аномалия. Този преглед обикновено се извършва заедно с Биохимичния скрининг (БХС), при който се изследва кръвта ви и рискът ви за аномалии се оценява въз основа на резултатите от ултразвука и кръвния тест.

Бележки 

(10 гестационна седмица)

 • Планирайте следващия преглед при вашия АГ през 10 гестационна седмица.
 • Избягвайте силни миризми, от които ви пролошава. Често на бременните в 10 гестационна семдица им прилошава от силни миризми, понякога дори нещата които сте обичали, могат да ви причинят гадене. Това е временно състояние, след кто влезете във втория триместър, нещата би трябвало да се подобрят.
 • Консумирайте повече продукти съдържащи витамин Д. През 10 гестационна седмица се формират зачатъците на зъбите на вашето бебе и то има нужда от този витамин, за да не бъде предразположено към кариеси след като се роди и зъбките му икникнат. 
 • Може да снимате коремчето си в огледалото през 10 гестационна седмица, ще ви бъде интересно след няколко месеца как се е променило в различните седмици от вашата бременност.
 • Запишете своя час за БХС и / или друго изследване.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора