Първи триместър от бременността
 
 
Единадесета гестационна седмица

1 гестационна седмица

    (1г.с.) 

Повечето Акушер-гинеколози (АГ) отчитат бременността, като се започне от първия ден на последния ви месечен цикъл. Това е така, защото овулацията и зачеването са наистина трудни за определяне, но физическите признаци на менструация се забелязват много по-лесно. Така че, ако говорите с лекар, първата седмица бременност (1 гестационна седмица) означава, че все още не сте бременна. Всъщност няма да заченете бебето си до две или три седмици, в зависимост от продължителността на цикъла ви.

Ако току-що сте разбрали, че очаквате бебе, може да мислите, че това е 1-вата седмица от бременността (1 гестационна седмица), но вероятно сте около 4-та гестационна седмица. (Вашият АГ ще ви даде по-точна оценка, когато минете през първия пренатален преглед.) Изберете от менюто 4 гестационна седмица.

1 гестационна седмица от бременността

През 1 гестационна седмица, вие сте в началото на 1 месец от бременността. Повече за разпределението на гестационните седмици по месеци, може да прочетете в статията:  Коя гестационна седмица на кой месец отговаря

Вашето заглавие идва тук

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Симптоми 

(1 гестационна седмица)

Какви са симптомите по време на първата седмица от бременността (първа гестационна седмица)? Не забравяйте, че на този ранен етап симптомите, които изпитвате, са типични за 1-вата седмица от бременността, защото все още не сте бременна.

  • Вагинално кървене. По време на първата седмица от бременността тялото ви отделя течност , която съдържа неоплодената яйцеклетка от миналия месец.
  • Болки в долната част на гърба и спазми. Матката ви се свива, причинявайки болки в гърба и корема. За това е нормално да изпитвате болка по време на първата гестационна седмица.
  • Главоболие. Много жени се оплакват от менструални мигрени, които са свързани с хормоните. 1-вата седмица бременност не е изключение. Студени компреси, леки обезболяващи и релаксиращи упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката.

Първите признаци на бременност няма да се появят веднага – всъщност много жени пропускат периода до 4-та седмица, преди дори да се почувстват „различно“. Но някои често срещани ранни признаци на бременност през първите седмици след оплождането включват болезненост на гърдите, гадене, умора и чести позиви за уриниране.

През първата седмица на бременност, вие вероятно мислите как можете да подготвите тялото си да износи и роди бебе. Добре е да започнете своята бременност със здравословно тегло и без лоши навици като пушене и консумиране на алкохол. Намалете приема на кофеин до еквивалент на чаша кафе или две на ден.

Съвети за партньора

(1 гестационна седмица)

Бременността е събитие, в което са включени и двамата партньора. Това означава, че и двете страни трябва да се грижат за здравето и благосъстоянието си. Преди да се започне с опитите за забременяване е препоръчително партньорите да подобрят репродуктивното си здраве, като ограничат алкохола и цигарите. Проучванията показват, че мъжете, които пият прекомерно, пушат или употребяват наркотици, могат да изпитват проблеми със спермограмата си, което затруднява зачеването.

Освен това е важно да говорите за това как се чувствате и двамата, по отношение на бременността и какви са вашите очаквания. Бременността не е леко преживяване и осъзнатите разговори между партньорите по темата, може да подобри взаимоотношенията им и да създаде по-благоприятна обстановка по време на бременността.

Ултразвук 

(1 гестационна седмица)

По време на първата седмица от бременността няма вероятност да се види нещо на ултразвук. Но ако от известно време се опитвате да забременеете и се срещате със специалист по плодовитост, може да направите ултразвук, за да видите колко фоликули има в яйчниците ви и / или да измерите дебелината на маточната ви лигавица. Ако има някакви проблеми, вашият лекар може да ви предпише терапия за подсилване на плодовитостта, което може да подпомогне зачеването.

Бележки 

(1 гестационна седмица)

  • Спрете или намалете нездравословните навици, като тютюнопушене, консумиране на алкохол и кофеин.
  • Приемайте пренатални витамини с 400 mcg фолиева киселина дневно.
  • Проследете своя цикъл, за да определите най-добрите дни за зачеване.

Калкулатор бременност

Изчислете датата на вашия термин, подходящи дати за Фетални морфологии, вероятно дата на зачеване, гестационна възраст на плода и още…

Към Калкулатора