7 неща, които никога не трябва да казвате на детето си

януари 20, 2021

Да бъдеш родител изисква отговорност дори когато става въпрос за подбора на думи използвани пред детето. Неумишлено изречените фрази могат да променят мирогледа на детето или да го накарат да развие грешна представа за някои неща.

1. Трябва да слушаш възрастните!

фрази за детето

фрази за детето

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Всички възрастни са умни и добри. Трябва да постъпя така, както казват.“ Тази фраза е опасна, защото детето започва да се доверява на всички възрастни, включително непознати, и не очаква нищо лошо от тях.

Правилната фраза: „Трябва да слушаш родителите си“. Това помага на детето да развие критично мислене и здравословно недоверие към непознати.

2. Спри да плачеш!

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Лошо е да проявявам емоции, зашото ще бъда критикуван за сълзите ми.“ То може да порасне мълчаливо и отдръпнато. Латентните емоции рано или късно ще се проявят в агресия или сълзи.

Правилната фраза: „Кажи ми какво те притеснява“. „Защо плачеш?“ Ако детето падне или се натърти, опитайте „Плачеш защото те боли или се изплаши?“ Това ще провокира разговор, който ще помогне на детето да идентифицира своите емоции.

3. Не бъди егоист! Трябва да споделяш!

фрази за детето

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Трябва да споделя всичко. Няма нищо, което да е мое.“ С течение на времето тези мисли ще се превърнат в жертвено поведение. То няма да защитава собствените си ценности и притежания, мислейки, че не е достойно за тях.

Правилната фраза: „Ще позволиш ли на това дете да поиграе за малко с твоята играчка?“ „Може би искаш да си размените играчките за известно време?“ Дайте възможност на детето си да управлява вещите си само. Ако то е твърдо против споделянето, тогава не настоявайте прекалено.

4.“Кой те научи на това?“ (за пакост)

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Родителите ми не знаят, че съм измислил това сам.“ Такова дете ще си помисли, че може да остане ненаказано, след като е прехвърлило вината върху другите.

Правилната фраза: „Защо направи това?“ Това ще ви помогне да разберете дали детето е направило това самостоятелно или по нечие насърчение. Дайте му възможност да обясни действията си.

5. Виж това прекрасно дете! (назидателно)

фрази за детето

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Аз съм по-лош от другите. Няма смисъл да опитвам нещо – Няма да работи.“ Сравняването му с другите се отразява негативно на самочувствието на детето, което го кара да мисли, че никога няма да постигне нищо.

Правилната фраза: „Обичам те. И ти можеш да направиш това.“ Посочете способностите на детето си и покажете, че вярвате в него. Не забравяйте, че вашето дете е уникално и има свои таланти.

6. Ще говорим вкъщи.

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Родителите ми може да ме наранят. Те не ме харесват. Не искам да се прибирам у дома.“ Родителите вече не обичат, а заплашват и къщата се превръща в място, където детето очаква наказание.

Правилната фраза: „Нека ти обясня какво ме разстрои.“ Като чуе вашата гледна точка, детето ще се научи да взема предвид вашите чувства, когато обмисля бъдещите си действия.

7. Прекалено си малък за тези неща.

фрази за детето

Когато детето чува тези думи, то ги възприема по следния начин: „Искам да знам. Ще попитам някой друг!“ Ако детето ви ви задава неудобни въпроси, но не получава информация, то ще я получава от други източници – много по-малко компетентни.

Правилната фраза: „Не съм готов да отговоря сега. Трябва ми малко време.“ Не обезкуражавайте детето да ви задава въпроси. Ако то ви зададе въпрос, опитайте се да отговорите на него. По този начин ще останете авторитет в неговите очи и няма да загубите доверието му.

-Илюстрирано от Наталия Кулакова за Bright Side – Източник Bright Side

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...