7 начина да предпазим бебето от настинка или вирус

март 3, 2020

В сезона на вирусите, особено в последно време, всички родители са много загрижени за здравето на децата си. Истерията около новите епидемии допълнително подтиква населението да взима допълнителни мерки за превенция от заразяване с текущите вирусни щамове. 

Бебетата, особено кърмачетата, през първите няколко месеца от живота си, са податливи на вирусни заболявания, тъй като току що появили се на този свят, са нямали досег до вирусни заболявания. Те нямат изграден имунитет, но слава богу природата се е погрижила и до около шест месечна възраст, бебетата носят със себе си част от имунитета на майка си. Това не винаги е достатъчно да предпази мъничетата от това да се разболеят, а е изключително важно да направим всичко, за да избегнем заболяване в тази крехка възраст.

Синтезирали сме основните начини, с които можем да предпазим бебето от настинка и вирус, по време на епидемии и висока заболеваемост. Естествено, това не гарантира, че някое бацилче няма да стигне до бебето, но в повечето случаи, действията ни оказват голям положителен резултат.

1. Измиване на ръцете

Настоявайте всички посетители на дома ви, още при влизането, да измиват ръцете си. Това, дали някой ще се убиди или ще ви помисли за груб, е последното нещо, за което трябва да се притеснявате. Здравето на детето ви е на първо място и всеки, прекрачил прага ви, трябва да се съобразява с този факт. 

Вие също трябва да измивате ръцете си, след като сте се прибрали от вън, дори и ако само сте слезнали само до входната врата. Ако имате други деца, не забравяйте да ги подсещате, малките деца често забравят да изпълняват този ритуал.

Намаляването на броя на микробите, с които бебето ви влиза в контакт, когато е много малко, ще ви помогне да го защитите, докато имунната му система има време да се развие. Не се страхувайте да говорите и настоявайте всеки, който иска да докосне бебето си, първо да почисти ръцете си. И все пак, по-добре е да се избягва прекия контакт, колкото е възможно.

2. Използвайте средства за дезинфекция на ръце

Ако миенето на ръцете си със сапун и вода не е опция, не забравяйте да държите със себе си дезинфектант за ръце или антибактериални кърпички и помолете другите да ги използват, преди да докоснат бебето ви. Той ще намали броя на микробите, с които детето ви влиза в контакт.

3. Избягвайте болни хора

Ако знаете, че бабата, детегледачката или най-добрият ви приятел не са се чувствали добре, помолете ги да останат вкъщи и да избягват контакт с детето ви, докато не са напълно здрави.

Разбира се, не винаги знаете кога някой е болен. Правете всичко възможно да избягвате места, където има струпване на хора, които биха могли да се разболеят. Ако влезете в контакт с някой, който е болен, помолете го да застане на по-далечна дистанцията от детето ви и се опитайте да избегнете възможно най-много контакта си с него.

4. Кърмете, ако е възможно

Кърменето е важен начин да осигурите защита на вашето дете след неговото раждане. Кърмата съдържа антитела, които ще помогнат за изграждането на имунната система на вашето дете и ще го предпазят от заболявания, които биха могли да го разболеят. Това обаче не е магия – все пак е възможно детето ви да се разболее дори и да е кърмено, но все пак осигурява защита, която формулата не може.

Като се има предвид, има много жени, които не могат да кърмят по свои лични причини. Ако не можете да кърмите детето си, консултирайте се с неговия педиатър коя формула е най-добра и вземете възможно най-много други предпазни мерки срещу болестта.

5. Избягвайте публични места

Няма твърдо правило за оставането вкъщи след раждането на бебето. В зависимост от времето, излизането навън на чист въздух е полеззно и за вас и за вашето бебе. Но излизането на публично място, където са събрани много други хора, е друга история. Няма конкретни указания, но повечето педиатри препоръчват да държите бебето си далеч от тълпите поне през първите няколко месеца от живота му.

Новородените и малките бебета нямат напълно развита имунна система и може да са изложени на по-голям риск от заразяване. Има вируси, чиите симптоми наподобяват тези на настинка при по-големи деца и възрастни, но могат да бъдат животозастрашаващи за бебе. Когато времето е хубаво, отидете в парка, вместо с близкия Мол. Ако времето не е благоприятно, по-добре останете вкъщи.

6. Свържете се с педиатъра

Ще има моменти, в които детето ви да се разболее, колкото и да се опитвате да го предпазите. Всъщност не е рядкост децата да се разболяват от настинка или други вируси до 12 пъти годишно. Повечето от тези заболявания не изискват посещаване на лекарския кабинет, но има някои неща, за които трябва да внимавате.

Ако вашето дете развие температура над 38.5 C и е на възраст под 3 месеца, свържете се с неговия педиатър или потърсете медицинска помощ. Кърмачетата могат да вдигнат висока температура за отрицателно време и е важно да се действа бързо в подобни ситуации. Ако имате проблеми с поддържането на бебето си будно (повече от обикновено) или не можете да събудите детето си, веднага се обадете на лекаря.

7. Не целувайте бебето

Може да сте дезинфекцирали всички предмети около бебето и да си миете всеки път ръцете, преди да го докоснете, но с една целувка всичко може да се обезсмисли. Не напразно, старите хора казват, че бебето не бива да се целува. 

Възрастният човек, с години е градил своя имунитет и е напълно възможно да не е болен, но да пренася някакъв вид зараза. За това, най-добре е да се избягват целувките, особено в грипните сезони, колкото и да ви се иска да нацелувате вашето мъниче. Същото се отнася и за гостите. Разбираме, че не са виждали бебето отдавна, но с това си действие, могат да причинят сериозни последствия. Не забравяйте, да им напомняте. 

🍀 Желаем ви много ЗДРАВЕ! 🍀

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала - Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се...