Как се прави прощъпулник – Всичко за ритуала, питка и подаръци

април 14, 2021

отлетя бързо и малкото бебе, което носехте на ръце, вече е малко ходещо човече. Прохождането на детето е голямо събитие, което се отбелязва подобаващо с ритуала – Прощъпулник. Трудно се срещат хора в България, които не знаят за този народен обичай, защото често се обсъжда на семейните сбирки под формата „Като беше малък, на прощъпулника хвана лъжица – и ето сега си главен готвач!“ или че тотално сте преосмислили от тогава професионалното си направление и сте решили да работите нещо друго… wink И дойде момента, в който вашето мъниче е направило първите си стъпки и ви предстои да организирате празника му – Прощъпулник. Чудите се как се прави Прощъпулник на дете, какви предмети да изберете и какво да подарите на детето? На правилното място сте!

Какво е прощъпулник?

Прощъпулник е български обичай, който се изпълнява след като детето е проходило, за да се предскаже към каква професия ще се ориентира като порасне.

В различните региони на България, прощъпулникът може да се срещне под различни наименования като:  престъпулка, престъпване, преходница.

 

Какво е прощъпулник

Кога се прави прощъпулник?

Прощъпулникът се прави след като детето проходи стабилно, без да пада и без чужда помощ. Подходящите дни за изпълняване на обичая за понеделник,  сряда и неделя – те се считат за „добри“ дни.

Кога се прави прощъпулник

 Как се прави прощъпулник?

 1. Изберете подходящо време. – Както вече споменахме, според традициите най-подходящите дни са: понеделник, сряда и неделя. Но както знаем, понеделник и сряда са дни, в които малко трудно ще успеем да съберем всички гости в удобно време. За това най-често се празнува през неделя. Хубаво е да предвидите часа на празненството с режима на детето – да не е гладно и да не му се спи, за да не е раздразнително. За това подходящи са сутрешните и следобедните часове.
 2. Подгответе трапезата. – Съобразете се с гостите си и дали ще има малки деца, за които трябва да се подготвите допълнително. Не прекалявайте с гозбите. Може да поръчате или направите торта с украса – крачета или да подготвите за гостите изненада – бисквити с името и на детето и крачета. Гостите на прощъпулника много се впечатляват от такива малки жестове. Не забравяйте да подготвите купичка с мед и чинийка със сирене – за питката.
 3. Поканете гостите. – Препоръчително е да изпратите покани на гостите поне 1 седмица преди събитието, за да имат време да организират деня си и да не останете разочаровани, ако ги поканите в последния момент и те имат друг ангажимент. 
 4. Поръчайте или направете питка за прощъпулник. – Важно е да отбележим, че питката трябва да е с кръгла форма – ще бъде търкулната до масичката с предмети. За това е по-практично и удобно да може лесно да се придвижи до целта.
  Ако питката се замесва от някой, той трябва да има живи родители. Преди да се сложи да се пече, детето може да стъпи в тестото, за да остави отпечатък или от тестото да се оформи краче за украса.
 5. Подгответе предмети за прощъпулник. –  Това е най-важната част от ритуала за прощъпулник. Изберете различни предмети, свързани с различни професии. Списък с примерни предмети може да видите малко по-долу.
 6. Подгответе бял чаршаф или платно за прощъпулник. – Подгответе бял чаршаф или поръчайте / нарисувайте платно с името на детето и датата на прощъпулника, който ще трябва да постелите пред масичката или мястото с предмети.
 7. Изпълняване на ритуала прощъпулник. – Подготвя се масичка или обособено място, на което да се наредят всички предмети, които сте подготвили. Хубаво е предметите да са на нивото на детето, за може лесно да ги достъпи и разгледа. Пред него се постила платното – като пътечка.
  Когато гостите пристигнат, майката на детето или друг човек, който е пъргав, влиза в стаята с питка на ръце – подтичвайки. Това се прави, за да бъде детето весело, пъргаво и игриво. След това, питката се търкулва по платното и детето трябва да тръгне по нея, за да стигне до масата с предмети. И тогава идва моментът на истината – първият предмет, който детето хване – ще предскаже неговата бъдеща професия. Важно е преди да наредите предметите да наречете по една професия за предмет, защото всеки може да ги интерпретира по различен начин и да не я съобразявате след избора на детето според вашите предпочитания.
  След като професията е определена, питката се разчупва, като първото парче се дава на детето. След това се поднася на гостите с мед и сирене. Всеки, който отчупи от питката, трябва да обиколи масата с предметите тичешком – отново за да орише детето на пъргавост. Друг обичай, който е свързан с бащата на детето, е че той трябва в деня на прощъпулника да подари златна гривна на майката, която да не сваля докато детето спре да се спъва при ходене. 
Прощъпулник - погача питка

 Примерни предмети за прощъпулник

 • Книга – Учител
 • Четка за зъби – Зъболекар
 • Термометър – Лекар
 • Количка – Шофьор
 • Слушалки – Певец / Музикант
 • Лъжица – Готвач
 • Компютърна мишка – Програмист
 • Молив – Художник
 • Тетрадка – Журналист
 • Снимка – Фотограф, Модел
 • Портфейл – Банкер
 • Топка – Спортист, Футболист
 • Конец – Шивач, Моден дизайнер
 • Огледало – Гримьор, Фризьор
 • Ролетка – Строител, Архитект

Рецепта за питка за прощъпулник

 • 500 г брашно
 • 1 кубче прясна мая
 • 1 с. л. захар
 • 2 с. л. сол
 • 2 с. л. оцет
 • 2 яйца
 • 5 с. л. олио
 • 150 мл прясно мляко

за поръсване: сусам, маково семе

Брашното се изсипва в купа. Прави се кладенче и се слагат яйцата (единият жълтък се отделя за намазване), солта, захарта, 3 с. л. олио, оцетът. Маята се разтваря в хладкото мляко и също се добавя. От сместа се замесва меко тесто. Намазва се с олио и се слага в купа. Покрива се с фолио и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на две части. От едната част се отделя малко тесто за украса (под формата на малки крачета).
Другата част от тестото разточваме на кръгла кора, с дебелина от около 1,5 см. Поръсваме с мак и режем на триъгълници, които навиваме като кифлички и ги подреждаме около топката тесто в средата на питката. Питката се покрива с фолио и се оставя да втаса за 20 минути отново.
Намазва се с отделения жълтък, разбит с 1 с. л. олио.  Питката се пече 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Какво да подарим на детето за прощъпулник?

Подходящи подаръци за прощъпулник са вещи, свързани с проходането: Играчка за бутане, чорапки, обувки и т.н. Но това не е задължително. Ако се чудите, винаги е най-добре да попитате родителите – те най-точно могат да ви кажат от какво има нужда детето или какво вече има в наличност.

Весел празник!

 

Коментари

Подобни публикации

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Зелени сополи при дете? Или всичко за сополите

Преди дъщеря ми да започне ясла, идея си нямах какво е продължителна хрема и въможните усложнения. Казвам постоянна, защото има по няколко "чисти" дни прекарани в яслата и отново попадаме в кръговрата на сопола. Напълно познато за повечето майки, чиито деца се...

Цветница – имена на цветя

Цветница – имена на цветя

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден всички хора с имена на цветя или свързани с цветя празнуват своя имен ден. Ако се чудите дали детето ви има имен ден на Цветница или...

Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

Захранване с млечни продукти – масло, сирене, мляко

Захранване с млечни продукти Захранването с млечни храни трябва да става постепенно и внимателно. Те са основна хранителна група и са полезни за човешкия организъм, но трябва да се предлагат в ограничени количества и след определена възраст, за да се избегнат алергии...